DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Egy aprócska kertből gyümölcsös bio farm Darnózseli szívében

Mojzes-Bujcs Barbara és férje, Mojzes Péter néhány éve nagyot álmodtak: Napsugár Bio Farm néven elkezdték egy kertnyi terület művelését Darnózselin. Mára három gyümölcsöst és egy konyhakertet művelnek vegyszermentes módon, s tavaly megkezdték a termények feldolgozását is. Céljuk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak a Földön, miközben az egészséges, természetközeli életmód fontosságára hívják fel a figyelmet.

Az egészségtudatosság miatt vágtak bele

Az állatok és a növények iránti szeretetünk miatt kezdtünk el építgetni egy olyan világot, egy olyan életet, amely messze van a várostól, mentes a vegyszerrel kezelt élelmiszerektől. Egy új életstílust tűztünk ki célul, mellyel nemcsak magunk, de más emberek számára is elérhetővé tudjuk tenni az egészséges, káros anyagoktól mentes élelmiszereket

– részletezte Mojzes-Bujcs Barbara, aki két kisfia nevelése mellett őstermelőként dolgozik a farmon.

Férjével, Mojzes Péterrel 2015-ben vágtak bele a  farm kialakításába majd művelésébe, tavasszal és nyáron főként a természetben dolgoznak férjével, ősszel és télen betakarítanak, feldolgozzák, befőzik, elrakják a megtermelt zöldséget és gyümölcsöt.  

„A farmon élő állataink megfelelő életteret, és egészséges táplálékot kapnak. A növényeink, gyümölcseink, zöldségeink és nem utolsósorban a talajunk számára megfelelő tápanyagpótlást biztosítunk, persze mindezt bio módszerekkel. A farmunkon termelt zöldség- és gyümölcsfélék vegyszermentesek. Számunkra ez azért jó, mert minden nap úgy érezhetjük, hogy a legkisebb biológiai lábnyommal élünk a Földön. Azok pedig, akik a termékeinket fogyasztják, biztosak lehetnek benne, hogy már egy lépést tettek előre a saját- és családjuk egészségének megőrzése érdekében” – magyarázta a kistermelő.  

Három gyümölcsös és egy konyhakert

Hét éve Darnózselin összesen négy helyszínen, kisebb-nagyobb területeken gazdálkodnak. Saját fogyasztás céljából tartanak állatokat is, bütykös ludakat, tyúkféléket – harkót, marans-ot és selyemtyúkokat – valamint némakacsát is, a kisfiaik nagy kedvence pedig a törpemalac, de van egy kosuk, két anyajuhuk és nemrégiben született első kosbárányuk is.

Ezer darab fokhagymát, borsót is ültettek idén, veteményesükben hagymaféléket, gyökérzöldségeket, burgonyát, babféléket, de uborkát, paradicsomot és padlizsánt is termesztenek, gyümölcsök közül epret és áfonyabokrokat is telepítettek. Három gyümölcsösükben számos különböző fa hoz finom termést: kajszibarack, birsalma, ringló, cseresznye és meggy, de terem szeder, kékszilva, szőlő feketeribizli és egres is.

Vegyszermentes termés

Bár a földet a kezdetek óta vegyszermentes módon, bio eszközökkel művelik, zöldségeik idén fogják megkapni a bio-tanúsítványt, mert négy évnek kell eltelnie a bejelentéstől, a gyümölcsösük pedig majd jövőre kapja meg a bio címet. 

A bio minősítés megszerzése kezdetektől fogva fő cél volt, igyekeztünk a szigorú előírásoknak megfelelni. A 2021-ben termesztett gyümölcseink szokványos, a 2022-ben, illetve 2023-ban termesztettek átállási jelölést kapnak. A jövőre szüretelt gyümölcseinket már biónak nevezhetjük. Az ellenőrzéseket a Biokontroll Hungária Kft. végzi minden évben. Az ellenőrzés végeztével megkapjuk a minősítési tanúsítványt

– magyarázta Barbara, aki mint mondta, permetezni ritkán szoktak, akkor is szelíd növényvédelmi technológiát alkalmaznak, például növényi kivonatokat.

A vetőmagot visszafogják, azaz saját magról kikelt paradicsomot, paprikát palántáznak, valamint a babot is hasonló módon maguk ültetik.

Az édesanya a gyerekek alvásidejében sem pihen: tartósítószer felhasználása nélkül feldolgozza a gyümölcsöket és a zöldségeket: lekvárokat főz, savanyúságokat rak el, legutóbb zakuszkát és chutney-kat készített, amit a környékbeli termelői vásárokon árusítanak. Igyekszik saját receptúrákat kidolgozni, mert úgy látja, nagy az érdeklődés a különlegesebb ízvilágok iránt, ezért kardamomos birsalmalekvárral, de vaníliás-gyömbéres körtebefőttel is kísérletezik, a visszajelzések alapján sikerrel.

A házaspár hosszú távú tervei közé tartozik a feldolgozott termések bio minősítésének megszerzése is, és idővel szeretnének még több földterületen gazdálkodni.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük