KÖZéletKÖZösségMosonszentmiklósSzigetKÖZélet

Biztonságban a mentett lovak – bár sok idő még, mire teljesen felépülnek

Simon Blanka és Sárközi Tünde szívükön viselik a csontsoványan érkezett állatok sorsát.


Otthonos helyen, ivóvízzel és élelemmel ellátva vannak azok a lovak, amelyeket nemrégiben állatvédők segítségével menekítettek ki egy tápi tanyáról, ahol sem enni- sem innivalójuk nem volt. Néhány hete egy fiatal lány figyelt fel a lovakra, aki aztán etette itatta őket, míg megérkezett a segítség. Jelenleg a mosonszentmiklósi Ló-Erő Szabadidő- és Sport Alapítványnál „lábadoznak” az állatok, ahova répát, almát vihet az, aki szeretné kicsit kényeztetni őket.

Hat lovat menekítettek ki az elmúlt hetekben egy tápi tanyáról állatvédők, hatósági állatorvos és rendőrök jelenlétében. Jelenleg rendőrségi elkobzás alatt állnak az állatok és eljárás folyik ismeretlen tettes ellen állatkínzás vádjával. 

Mosonszentmiklóson a Ló-Erő Szabadidő- és Sport Alapítványnál három kanca, két herélt és egy csikó lelt új – jelenleg átmeneti –  otthonra. A hatósági állatorvos az elkobzás után megállapította a lovak alultápláltságát, s mivel a vérvétel eredménye negatív lett, a karantént feloldhatták, ugyanakkor még óvatosnak kell lenniük, hiszen, ahogy az alapítvány elnökétől megtudhattuk, még néhány héten belül előjöhetnek olyan betegségek, amelyek a többi lóra veszélyesek lehetnek. 

A lovak most már jó helyen vannak a Ló-Erő Szabadidő és Sport Alapítványnál élelemmel és ivóvízzel is bőségesen ellátva.


Sárközi Tünde, az alapítvány elnöke lapunkkal megosztotta, hihetetlen az az összefogás, ami a lovak ügyében látható. Szerte az országból, de még Magyarországon kívülről is érkeztek felajánlások. 

Minden segítség elkel most, hiszen a lovak keserves állapotban voltak megtalálásuk pillanatában, az alultápláltság megállapításához még szakértőnek sem kellett lenni. Elhanyagolt környezetben, nem megfelelő körülmények között tartották az állatokat Tápon, ahol a tizenhat éves Simon Blanka figyelt fel rájuk. A fiatal lány elmondta, hogy egy kiskutyára lett figyelmes a Fő úton, majd azt követve talált rá a lovakra, amelyeket étel és víz nélkül hagyott tulajdonosuk. Veszélyes, szöges fák, drótok között étlen szomjan voltak az állatok, olyan éhesek voltak, hogy megettek deszkákat, fonott kosarat… Két hétig etette a fiatal lány a lovakat saját költségén, szénáról, vízről gondoskodott, az ott talált kutyusokat pedig féreghajtózta. Ismerősének, Fazekas Zsanettnek hívta fel a figyelmét az állatokra, aki maga is lovasként különösen szívügyének tekintette az éhező állatok biztonságba helyezését.


Sárközi Tünde, a lovakat befogadó alapítvány elnöke elmondta, bár már szemmel látható a javulás, még sok munkára és időre lesz szükség az állatok teljes rehabilitálódásáig. 

Az éhező lovaknak sokan répát, takarmányt is vittek, a Győrsági Hagyományőrző Lovasegyesület pedig a tápi mentett lovakat adományként körmözte Márió Szabó patkolókovács és segédje Pisti Ónodi közreműködésével. Egy jánossomorjai hölgy egy keresztszemes hímzéssel készített csodaszép lovas díszpárnát is felajánlott az állatok megsegítésére, a licit jelenleg több mint százezer forintnál jár és augusztus 28-án, vasárnap zárul.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük