KÖZélet

Az ébredő természet nem vesz tudomást a járványról

A Szigetköz ezernyi csodával várja a természetkedvelőket. (Fotó: Fűzfa Zoltán)A dunaszigeti Pisztráng Kör Egyesület tagjai derűlátók az idei szezont illetően. Annak ellenére, hogy az iskolai csoportok lemondták áprilisi-májusi foglalásaikat, nyárra remélhetőleg normalizálódik a helyzet. A Pisztráng Kör elnöke úgy véli, a visszatérő természetkedvelők segíthetnek átvészelni a jelenlegi nehéz időszakot. Fűzfa Zoltánnal, az egyesület vezetőjével beszélgettünk arról, hogyan érinti a jelenlegi járványhelyzet az Ökopark látogatottságát, illetve milyen programokkal, lehetőségekkel várják a Szigetköz érintetlen szívében a visszatérő vendégeket és az újdonsült érdeklődőket.

Az idei szezont fejlesztésekkel nyitottuk: bővültek a vizesblokkjaink, illetve a fogadókapacitásunk is, mostanra 90 főt tudunk elszállásolni kulcsos házakban, illetve további 160-200 fő tud sátrazni nálunk. Áprilisra, húsvétra tervezzük egy bisztró megnyitását, ez is az idei év újdonsága. Egyszóval komoly összegeket invesztáltunk a mostani fejlesztésekbe, melynek megtérülése a távoli jövőbe vész…

–magyarázta Zoltán.

Tíz új vízitúra-útvonal, pálinka húszféle gyümölcsből

A meglévő természetismereti vízitúráik körét kibővítették: tavaly ősszel több új útvonalat térképeztek fel, ahova ezidáig nem vittek látogatókat. A Szigetköz és a Csallóköz eldugott zegzugait, érintetlen területeit fedezhetjük fel tehát velük. Aki nem látott még édesvízi medúzát vagy szivacsot, ezeken a túrákon erre is lesz lehetősége, de minden más élőlényről tudnak mesélni a szakvezetők, ami az út során a természetjárók elé tárul.

Részben ezekről az útvonalakról készült egy vízitúrás, vízhatlan (laminált) térkép, amelyet Mosonmagyaróvár város adott ki, illetve egy 64 oldalas brossúra, amely taglalja az általunk ajánlott tíz túraútvonalat 

– újságolta Zoltán, kiemelve, hogy a visszatérőknek is akad bőven felfedeznivaló terep, ugyanakkor a kezdők is gyönyörű vizeken evezhetnek majd.

A természet – szerencsére – nem vesz tudomást a járványról, a kora tavaszi geofitonok, mint például a ligeti csillagvirág, a hóvirág, tavaszi tőzikék időben virágoztak. A salátaboglárka és a medvehagyma levelei még fogyaszthatóak, de a salátaboglárka virágzó példányai már émelygést okozhatnak. A cserjék is időben hajtanak, a mogyoró és húsos som már el is virágzott, illetve a poszméhek szorgosan porozzák a park gyümölcsfáit. A gyógynövénykertben is megindultak a zöld hajtások.

Idén először az ökopark saját nedűjét is lesz szerencséjük megkóstolni a természetkedvelőknek, ugyanis pálinkával várják a vendégeket: megízlelhetünk egy pálinkakülönlegességet, amely húszfajta gyümölcsből készült (többféle alma, körte, cseresznye, meggy, som, berkenye, birs, naspolya), valamint 10 almafajtából alma pálinkát is.

A Pisztráng Kör csapata évente megrendezi a Mountex Tájevező Kupát, melyre időről időre egyre többen jelentkeznek.

Nyaralás a természet műhelyében

A járvány elmúltával a Pisztráng Kör csapata izgalmas gyalogos-, kajak- és kenutúra- kínálattal, kerékpárbérlési lehetőséggel várja a természetbúvárokat, a tájközpont interaktív kiállítása pedig az ártéri erdők élővilágának rejtelmeibe kalauzol bennünket.

Zoltán úgy látja, az általuk kínált szolgáltatás egy meglehetősen speciális, egyedi szabadidős elfoglaltság, ami sokakat érdekelhet, talán ez fogja biztosítani a túlélésüket, akár egy későbbi fellendülést is.

Természetesen a jelenlegi helyzet mindenkit negatívan érint a turisztikai szektorban. Többekről tudom, hogy lemondták külföldi, pl. olaszországi nyaralásukat. De talán éppen ezért idén nyáron nem messze, pl. a Maldív-szigetekre repülnek az emberek nyaralni, hanem itthon maradnak és a Szigetköz csodálatos tájait barangolják majd be velünk, vagy maszkkal az arcukon, magukban

– összegezte a Pisztráng Kör elnöke.

A járvány lecsengésével a gyerekek számára igazi paradicsom lehet az Ökopark: kipróbálhatják az aranymosást, este szakemberrel csillagászkodhatnak, különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, mint a gyertyamártás, nemezelés, bőrözés. 

Jelenleg online természetismereti játékok kidolgozásán munkálkodnak.

Kulcsosházakban pihenhetnek meg a látogatók, de sátorozási lehetőség is adott.

Bővebb információ az egyesület honlapján: http://www.pisztrangkor.hu/hun/

Valamint a Facebookon és az Instagramon is követhető a munkájuk:

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük