KÖZéletKÖZkincsSzigetKÖZélet

Az Apátúrház lehet a kulcs a Timaffy-hagyaték ügyében


Dr. Timaffy László neve különválaszthatatlan az „Ezer sziget országától”. A Szigetköz örökségének őrzője, a Szigetköz doktora névvel illetett néprajzkutató, főiskolai tanár nevét viseli Mosonmagyaróváron utca, a megyében intézmény és verseny is.

– Méltó megemlékezés mindegyik édesapánkra nézve. Egyet nem sikerült még elérnünk, még mindig nem tudtuk teljesíteni az egyik nagy kívánságát. 2011 óta próbálkozunk, hogy a szellemi-tárgyi hagyatéka a megyei múzeumba kerüljön – fogalmazott lapunknak adott interjújában Timaffy Gyöngyvér, a néprajzkutató egyik lánya. 

Ennek apropóján felkerestük a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot, tervben van-e a megyei intézményben, hogy kiállítsák a Timaffy-hagyatékot. 

Székely Zoltán igazgató kiemelte, ő már a harmadik vezető a gyűjteménytár élén, aki illetékes a hagyaték ügyében.

– Perger Gyula igazgató vette át az anyagot azzal az ígérettel, hogy kialakításra kerül egy kutatószoba az Apátúrházban, ahol dr. Timaffy László régi bútorai, könyvei, kutatásai elérhetők lesznek, egyfajta néprajzi kutatóhelyként funkcionálva – fogalmazott Székely Zoltán.

– Az anyag ekkor feldolgozásra és beleltározásra is került. A győri Xántus János Múzeumnak helyet adó Apátúrházban 2014-ben lebontották a helytörténi kiállítást, mert egy pályázat segítségével, több milliárd forintból szerették volna felújítani a leromlott állapotú épületet, s ekkor a Timaffy-anyag is raktárba került. Már akkor terveztek új helytörténeti kiállítást a régi helyére, ebben is szerepelt volna a hagyaték bemutatása – folytatta az igazgató, aki szerint az Apátúrház felújítása oldhatná meg a kutatószoba kialakításának kérdését.

– A jelenlegi ingatlanállományunk fenntartása költséges, sajnos nincs arra forrásunk, hogy újabb kiállítótereket hozzunk létre, jelenleg is két épületet bérlünk, hogy elférjen a gyűjteményünk – tájékoztatott Székely Zoltán. Hozzátette: Győr helytörténeti kiállítása is dobozokban, raktárba téve várja, hogy újra láthassa a közönség.

Az igazgató aláhúzta, ameddig nem valósul meg az Apátúrház felújítása, addig időszaki kiállításokon mutatják be a raktáron lévő anyagot, amely a Timaffy-hagyatékot is érintheti. Hasonlóra volt példa 2016-ban, amikor Székely Zoltán a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumot vezette: Timaffy László születésének századik évfordulójára „A Kisalföld szolgálómestere” címmel nagyszabású kiállítással emlékeztek, amelyet T. Városi Ágnes néprajzkutató rendezett. A következő években a kiállítás a szigetközi falvakba is elvándorolt.

Gecsei Ádám

Dr. Timaffy László a hatvanas évek végén. Mikor lesz látható a nagyközönség számára szellemi hagyatéka? Fotó: Családi archívum

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük