MosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a felújított Lajta-hidat Mosonmagyaróváron


Sokan kilátogattak ma délelőtt a felújított Lajta-híd avató ünnepségére. Nem véletlenül, hiszen a hídnak nagy jelentősége van a város életében. Nemcsak két városrészt köt össze, hanem a környékbeli települések közlekedésében is hatalmas szerepet játszik.

Ennek jelentőségét emelte ki beszédében Bella Tamás, a hidat építő Kútház Kft. ügyvezetője is, aki felelevenítette a Lajta-híd 25 évre visszanyúló építési munkálatait, kiemelve, hogy a tervezése során olyan hadi hídnak tervezték, mely vasúti híd terhelésére is alkalmas volt.

Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

A tárcavezető beszédében elmondta: Akkora Mosonmagyaróvár város fejlődése és akkora a személyes életünk fejlődése is, hogy 25 év után ez a beruházás nélkülözhetetlenné vált.

„Gyakran mondták: az utak találkozásánál található Mosonmagyaróvár. Ez igaz ma is, hisz ha belegondolunk, hogy a Budapest – Bécs – Pozsony – Prága autópálya összeköttetés nemrég teljessé vált, és hogy milyen fontos szerepet kap a térség ezen a közlekedési tengelyen, akkor azt is látjuk, hogy ez a híd nemcsak a Lajta túlpartján található városrészt kapcsolja be a régió vérkeringésébe. Nem egy híd a sok közül, hanem a legfontosabb.”

Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy minden műtárgy és épület avatása különleges alkalom, de egy hídavatás nagyon ritkán előforduló esemény. Ennek a hídnak több, mint 25 éves története van, mely igazodik a város fejlődéséhez. A Lajta-híd már az első önkormányzat közlekedési koncepciójának része volt.  Ma pedig már több, mint három lakótelep is kiépült a híd két partján, így a felújítás nélkülözhetetlenné vált.

„Egy városnak meg kell érni erőben, egészségben arra, hogy egy 600 millió forintos beruházást önerőből meg tudjon valósítani. Ezért is olyan különleges a mai nap és ez a beruházás, mert az elmúlt 30 év történetében talán ez a legnagyobb pénzügyi tranzakciót igénylő beruházása, amelyet minden támogatás és pályázat nélkül valósított meg a város.”

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a feladataik itt nem érnek véget. Tovább dolgoznak azon, hogy ezt a hidat össze tudják kötni az északi forgalommal, hogy az város alkalmas legyen az egyre növekvő autók számának befogadására.

Az átadó ünnepségen Bodó Zoltán római katolikus plébános áldotta meg a hidat és a rajta közlekedőket. A hivatalos ceremónia előtt és után a MOFÉM Fúvószenekar valamint a Haller Sport Majorette Egyesület szórakoztatta a közönséget, tovább emelve az esemény szinvonalát.

Fotók: Bánhegyi István