DarnózseliKÖZéletLébénySzigetKÖZélet

A szigetközi erdőkről mesélnek az asztalok

Gábor tükröt is alkotott már az ártérben talált fa alapanyag felhasználásával.


Az ártéri erdők emléke éled újjá a darnózseli Horváth Gábor és a lébényi Németh Csilla műhelyében, a FaCsiGában. Gábor faművesként tíz éve dolgozik fagyökerekkel, a Szigetközben gyűjti össze az alapanyagokat, amelyek aztán a kezei között új életet kapnak: továbbélnek az otthonokban dohányzóasztalként, tükörként vagy éppen ágyként.

Horváth Gábor faműves-asztalosként végzett, párja, Németh Csillával közösen alapították meg fél éve a FaCsiGát, ahonnan csodás használati és dekorációs tárgyak kerülnek ki. Gábor a Szigetközben, Csilla a Hanságban nőtt fel: mindketten természetjárók lévén közösen szerzik be, gyűjtik be a szigetközi árterekben az alapanyagokat, az óriási vagy éppen különleges formájú uszadékfákat, fagyökereket, amelyeket a Duna partra mos és kiszáradnak a napon. A megmunkálandó fákat engedéllyel gyűjtik az ártérben, emellett magánkézben lévő erdőkből kapják, vásárolják azokat. 


– A legelső gyökéralapanyagot másfél-két évembe telt megmunkálni. Sok időbe telt, mire kikísérleteztem, hogyan lehet a legkönnyebben és legjobban letakarítani, csiszolni, majd kezelni – magyarázta Gábor. Hozzáfűzte, szívesebben gyűjti össze azokat az alapanyagokat, amelyek már kiszáradtak a napon, hiszen otthon meglehetősen nehézkes őket szárítani. 

– Elsősorban a tipikusan dohányzóasztalnak való, nagy gyökértözsekkel szeretek dolgozni, vagy azokkal, amelyek valamiért érdekes formát vesznek fel. Ezek esetében vagy egy-egy részlet tetszik meg, vagy maga az egész gyökér olyan formát ölt, ami valamiért megfog – részletezte.

A FaCsiGa műhelyben dohányzó- és ebédlőasztalok, polcok is készülnek.


A munkafolyamatról is kérdeztük Gábort, aki elmesélte, első körben letakarítja a gyökereket, eltávolítja a sarat, kavicsokat az alapanyagról.

– Ezután motorfűrésszel vágom le a kellő méretet, darabot, majd drótkoronggal távolítom el a korhadt részeket. Ezt követően egyenes csiszoló fémmegmunkáló fejjel dolgozom a gyökéren, majd a kisebb részleteket kézzel csiszolom, ezután pedig egy vízbázisú lakkal kezelem, hogy még inkább megmaradjon a természetes jellege – avatott be minket a gyártás kulisszatitkaiba Gábor.


Csilla kezeli a Facebook-oldalt, ő tartja a kapcsolatot az érdeklődőkkel, valamint a berendezési tárgyak fotózását végzi mindeközben, így egészítik ki egymás munkáját, erre utal a FaCsiGa frappáns neve is, ami nemcsak a jelentése miatt találó, hanem a nevük első szótagja alkotja azt… 

Mint mondták, zömében dohányzóasztalokat készülnek a műhelyben, de Gábor alkotott már tükröt, ágyat, polcot, s volt, aki étkezőasztalt rendelt nála. 

A másik vonal, amelyet képvisel, a műgyantás asztalok csoportja, ezek elkészítése pedig úgy zajlik, hogy a gyökérből vágott szeletet tölti ki műgyantával, majd azt csiszolja le.

További cikkek
EseményekKÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

XXI. századi könyvtár – ahol az olvasás magánya találkozik a közösségi élménnyel

A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár igyekszik felvenni a versenyt a rohanó…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

A legegészségesebb mozgásforma: jótékonyság

A Millió lépés az életért program keretében most iskolákat segíthetünk hozzá új…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Visszaadják a jót, amit kapnak: A Szent Kristóf Közhasznú Mentőalapítvány defibrillátorra és a mentőautók korszerűsítésére fordította az adók felajánlott egy százalékát

A Szent Kristóf Mosonmagyaróvár és Kistérsége Közhasznú Mentőalapítvány…
Read more

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük