DunaszigetKÖZéletSzigetKÖZélet

A Dunaszigeten született fiatalok többsége helyben tervezi a jövőjét

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Farkas István Lupus atya és Cseh Benjamin Dunasziget polgármestere. (Fotó: Bánhegyi István)


Tíz év alatt több mint négyszáz fővel nőtt Dunasziget lakossága. 2021-ben 355 millió forintból gazdálkodott a település, amiből a működésen túl többek között utcákat újítottak fel, korszerűsítették a strandot, rendbe tették a polgármesteri hivatal homlokzatát és akadálymentes bejáratot is építettek.

– A helyi turisztikai szolgáltatók elmondása alapján sikeres évet zártak. A szolgáltatások színvonala megfelel a kor elvárásainak, mindegyikük igyekszik a maga területén bővíteni és emelni a szintet. A turizmus fejlesztési lehetőségeit a szolgáltatások kiterjesztésében látom, azon belül is a turistaszezon meghosszabbítására irányuló attrakciók kiszélesítésében – kezdte a beszélgetést Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere Falujáró rovatunk legújabb cikkében. Az elöljárótól megtudtuk, hogy évente mindegy 140-160 millió forint körüli költségvetésből gazdálkodnak a településen, ám ez az összeg változik a pályázati források függvényében, 2021-ben is 355 millió forint volt a kiadási főösszeg. 

Több lépcsőben a templom megújítására is sor került.
(Fotó: Bánhegyi István)


– A pandémiás megszorítások ellenére sikeres évet tudtunk zárni. A felelős és átgondolt gazdálkodásnak köszönhetően zavartalan volt az összes közfeladat ellátása, emellett több saját erős beruházást is sikerült megvalósítani – emelte ki Cseh Benjamin, majd kitért a 2021-es beruházásaikra is. 

– Külterületi utakat újítottunk fel 8 kilométer hosszan, míg belterületi utcákat két szakaszon. Megújult a strand, a polgármesteri hivatal épületén homlokzati felújítás és akadálymentes bejárat építése történt. Az egyházi fenntartónak köszönhetően pályázati forrásból teljes korszerűsítés és egy új tornaszoba építése zajlik az óvodában. Továbbá a helyi egyházközösségnek és Lupus atya szervező tevékenységének köszönhetően több lépcsőben megújulhatott a templomunk – sorolta a polgármester.

Strandfelújítás 12 millióból

– A strand felújítása mintegy 12 millió forintból valósult meg. Ebből az összegből rendbe tettük a balesetveszélyes gyaloghidat, s térburkolat építése, parkosítás, új automata öntöző rendszer telepítése, röplabdapálya, külső öltöző és zuhanyzó építése történt, valamint készült egy új játszótér is. A beruházást 50 százalékban pályázati támogatásból, 50 százalékát saját erőből, fejlesztési hitel bevonásával valósítottuk meg – tudtuk meg a falu első emberétől, aki szerint a gyaloghíd életveszélyessé vált, s az egyre növekvő igények és a modern kor elvárásai miatt szükséges volt a fejlesztés.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője és Cseh Benjamin polgármester. Fotó: Bánhegyi István


Tíz év alatt több mint négyszázzal több lakos

Cseh Benjamin elmondta, az elmúlt tíz évben a lakosságszám és vele együtt a születésszámok folyamatos növekedést mutatnak Dunaszigeten. 1473 főről mára 1878-an laknak a faluban. 

– Ami talán a legfontosabb, hogy helyben született fiatalok többsége itt tervezi a jövőjét, házat épít, családot alapít és nem vágyik más településre. Ehhez érkeznek még azok a családok, akiknek vonzó a településünk. Az elmúlt évben is és idén sok telket adtunk el, jellemzően fiatal, gyermek nevelő, vagy tervező családnak jelentős kedvezménnyel. Ennek köszönhetően idén értékesítettük az összes önkormányzati építési telket. A jó hír, az, hogy ezeken hamarosan családi házak épülnek és családok költöznek, de mivel elfogyott az összes parcella, így egy-két évet biztosan várni kell, amíg az önkormányzat új lakótelkeket tud kialakítani. Erre vannak beruházói törekvések is és önkormányzati szándék is – folytatta a polgármester.

Cseh Benjamin polgármester a megújult strand átadóján.
(Fotó: Bánhegyi István)


Új bölcsődét szeretnének

– Szeretnék folytatni a belterületi utak felújítását 2022-ben. A lakó utcákat egy-két kivétellel mára teljesen felújítottuk, ezekre koncentrálunk első sorban, de pályázatot nyújtottunk be az üdülő területen lévő utak egy részének felújítására is. Szeretnénk építeni egy új bölcsődét, ez az elsődleges prioritás. Terveink közt szerepel egy parkoló sáv kiépítése az iskola épülete előtt a biztonságosabb közlekedés érdekében. Új járdát építünk hamarosan az megújult óvoda épülete elé. Tervben van egy járda szakasz építése a Doborgazi településrészen a strand közelében, ami szintén a biztonságosabb gyalogos közlekedést szolgálja. Emellett vizsgáljuk egy járda, vagy kerékpárút kiépítésének lehetőségét Doborgaz-sziget és Sérfenyő-sziget között, valamint a Galambosi településrészen. Kezdeményeztük a település megközelítését szolgáló 1407 számú főútfonal felújítást is, ami jelentős javulást eredményezne a településen élők életminőségében – zárta Cseh Benjamin.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük