KÖZéletSzigetKÖZélet

215 díjat nyert eddig a dunaszegi Lakatos Krisztián természetfotós képeivel – Akinek a szeme előtt bontakozik ki a szigetközi mesevilág


A dunaszegi Lakatos Krisztiánt már gyerekkorától érdekelte a fotózás, de a sporttól kezdve a színészetig sok mindennel foglalkozott. A fényképezés útján saját magát képezte, könyvekből, online fotós csoportokból tanult, illetve „gyakorlat teszi a mestert” elv mentén nagyon sokat fényképezett a makrófotótól kezdve a portréfotózásig.

– Végül a Szigetközt népszerűsítő missziót választottam, hisz itt élek Dunaszegen a Szigetköz szívében. Úgy gondolom, nem feltétlenül kell elmennünk messzi egzotikus tájakra ahhoz, hogy csodákat láthassunk, elég tágra nyílt szemmel járni – részletezte Lakatos Krisztián, akinek 2012-ben megnyílt első önálló fotókiállítása ezen gondolatok mentén a Nyitott szemmel – Közeli helyeken címet kapta.

Fotó: Lakatos Krisztián


Sokszor még sötétben indul útnak

– A kiállítást dr. Alexay Zoltán nyitotta meg, aki ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy utódra lelt. Ezt hatalmas megtiszteltetésnek vettem, hiszen dr. Timaffy Lászlóval közösen írt Ezer sziget országa könyvén nőttem fel, kedvenc olvasmányom volt és egyben ez nagy felelősség is, hogy méltó utódja legyek és remélem, hogy nem okoztam neki csalódást az azóta eltelt időszakban készített képeimmel sem – folytatta Krisztián, aki legjobban a hajnali időszakban szeret fotózni.

– Amikor ébred a természet, megjelennek az első fények, a pára, a köd, amikor millió színben pompázik a táj. Sokszor még sötétben indulok és ahogy jön fel a nap, a szemem előtt bontakozik ki a szigetközi mesevilág.

Fotó: Lakatos Krisztián


Türelmesen kell várni azt a pillanatot

Krisztián eleinte a legszűkebb környezetében járt fotózni, mint mondja, a dunaszegi Morotva-tavat nem tudja azóta sem megunni. – Aztán felfedeztem az ásványi ágrendszert. Minden évszakban, minden napszakban más a táj, máshol kel a nap, máshol nyugszik. Ezeket meg kellett tanulni, hogy az ember ott várja a pillanatot ahol éppen kell. A természetfotózás nem olyan mint amikor műteremben instruálunk egy modellt, itt is minden ott van előttünk, viszont ahhoz, hogy minden összeálljon, vagy nagy szerencse kell, vagy rendkívül türelmesen sokszor vissza kell menni egy-egy helyszínre, míg elérkezik az a pillanat, amikor minden összeáll – emelte ki a fotós.

Fotó: Lakatos Krisztián


Argentínától Dél-Afrikán át Ausztráliáig a Szigetközről

Amikor Krisztiánban tudatosult, hogy a fotózással komolyabban szeretne foglalkozni, elkezdett hazai és nemzetközi pályázatokra képeket küldeni, fontosnak tartotta a szakértő zsűri visszajelzését, hogy jó úton jár-e.

– Mára elmondhatom, hogy közel 50 országban van elfogadott, kiállított képem. Argentínától Dél-Afrikán át Ausztráliáig megmutattam alkotásaim – tudtuk meg Krisztiántól, aki képeivel összesen 215 díjat nyert a megmérettetéseken. Ezen eredményeknek köszönhetően jelenleg már a MAFOSZ ezüst diplomás fotóművésze, illetve a nemzetközi Fotóművész Szövetség (FIAP) és egy román szervezet (CIEP) is fotóművészeként tartja számon, de megválasztották már a MAFOSZ év fotográfusának, majd kétszer másodikként is elismerték. Krisztián alkotói munkásságának egyedisége, hogy elfogadott és díjazott fotóinak jelentős része a Szigetközben készült.

Fotó: Lakatos Krisztián


Siker Izlandon és Horvátországban

Krisztán több mint két éve úgy döntött, egy picit „pihenteti” a pályázatokon való megmérettetéseket, ám tavaly megakadt a szeme egy izlandi versenyen, amely az Ice Salon 2021 nevet viselte. – Ezt a pályázatot első alkalommal írták ki. Rendkívül komoly mezőny gyűlt össze a világ számos helyéről Vietnámtól Indián át Kanadáig küldtek be képeket. Négy kategória volt, nyitott színes, nyitott fekete fehér, utazás és természetfotó, s kategóriánkként négy képet lehetett beadni. A „mottómnak” eleget téve a hazai alkotásokkal sikerült három díjat elnyernem és nagy örömömre több magyar fotós is nyert, így ezzel is öregbítettük ismét a magyar fotográfia jó hírét. Még egy helyre küldtem ezzel egy időben, Horvátországban Slavonski Brodban volt egy pályázat, itt két díjat kaptam. Ha minden összeáll, idén ismét aktívabb szeretnék lenni a pályázatok terén – vetítette elő a természetfotós.

Fotó: Lakatos Krisztián


Drón és kajak

– Amikor elkezdtem fotózni, akkor a földről készítettem a felvételeket, bejártam minden zegzugát a Szigetköznek. Aztán vásároltam egy drónt amivel kitárult a világ előttem, hisz madártávlatból láthattam azt, amit már alulról jól ismertem. Tavaly gondoltam egy merészet és vásároltam egy túra kajakot. Nyár elején vízre szálltam és azóta közel 600 km-t eveztem a Szigetközben és ismét egy olyan arcát ismerhettem meg, ami új volt. Eleinte csak gép nélkül, de amint megszoktam a billegést már bátran géppel objektívekkel megpakolva szálltam a vízi járműbe – tudtuk meg Krisztiántól, aki létrehozott és fotós barátaival együtt „üzemelteti” a Szigetköz Fotóműhely Facebook-oldalát. Ide egy albumba sorra tölti fel a vízről készített képeket.

– A visszajelzések alapján sokaknak tetszenek, nagyon remélem, hogy ezzel is tudom népszerűsíteni a szigetközi vízi turizmust is. Nem egyszerű a mindig mozgó járműből a mozgó állatokat lencsevégre kapni, de a sok próbálkozás azért a nagy számok törvénye alapján itt is eredményes taktika – zárta a beszélgetést a fotós.

Fotó: Lakatos Krisztián


A fényképezőgépről

Krisztián legtöbbször egy Nikon D-500-as fényképezőgépet használ kétféle objektívvel, leggyakrabban egy tájfotózásra remekül használható nagylátószögűt és egy messzire is jól látó teleobjektívet.

Jövőbeli terv

A dunaszegi fotós jövőbeli tervei között szerepel egy Szigetközt bemutató fényképalbum, könyv elkészítése. A képanyag már bőven megvan és elkészülhetne egy nívós kiadvány, de még nem talált támogatót, aki segítené e kiadvány megvalósulását, így jelenleg a Facebook-oldalán népszerűsíti tájegységünket sokak örömére.

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük