2020.10.30.

SzigetKÖZélet média

Újabb intézkedések a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért


Az Operatív Törzs javaslatára szigorít a határellenőrzésen a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap délelőtt Budapesten.

Vörös, sárga és zöld kategóriába csoportosítják az államokat. Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra. A cél, hogy ne hurcolják be külföldről az országba a koronavírust.

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került Európából Albánia, Bosznia-Herrcegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és Ukrajna is, illetve egyes ázsiai országok.

Az EU-tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Portugália, Bulgária és Svédország. Továbbá Szerbia, Oroszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik, az karanténba kerül és első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, de kell még egy másik teszt is. 

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgároknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesni.

Akkor mentesülhet ez alól az illető, ha van negatív koronavírus-tesztje!

A helyszíni vizsgálat alapján karanténba kell vonulni mindenkinek 14 napra, ha felmerül a gyanú, hogy kornavírus-fertőzött. Ez lehet a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karantén vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karantén.

Ha a magyar állampolgár vagy rokona esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba kerül.

Ha az illető magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.

Magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.

Ha valaki karanténba kerül, sárga ország esetén egy, vörös ország esetén két negatív teszttel lehet kikerülni a karanténból!

Külföldről érkező nem magyar állampolgár Magyarország területére a vörös jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be. A külföldi a sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, ha az a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léphet be. Ha nem áll fenn fertőzés gyanúja, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha arra lehetőség van és nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül.

Külföldről érkező nem magyar állampolgár zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel kapcsolatos költségeket, az ezután érkezőknek pedig már maguknak kell a tesztet fizetni, ha olyan országból érkeznek, amelyre a karantén szabályai vonatkoznak.

Az új beutazási szabályok jövő kedden éjféltől lépnek hatályba!

A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz. Az országok egyes kategóriákba sorolását pedig folyamatosan felülvizsgálják.

Forrás: origo.hu
Kiemelt kép: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Megosztom: