KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Sikeresen lezajlott „A konyha piaca 2.0”!

Mosonmagyaróváron szeptember 28-án, vasárnap újra életre kelt a Malom Placc, amely ezúttal a „A konyha piaca 2.0” névre keresztelt termelői- és gasztrovásárnak adott otthont. Az esemény célja a helyi termelők, kézművesek és a hazai gasztronómia összekapcsolása volt a tudatos vásárlókkal, valamint a közösségi élmény erősítése térségünkben.

A rendezvényen menő hazai gasztroarcok, neves éttermek és helyi termelők mutatták be portékáikat és ételeiket, így a látogatók egyszerre élhették át a hagyományos kézműves minőség és a modern gasztronómiai innováció találkozását. A kínálatban prémium húsáruk, kézműves édességek, mézek, levendulás termékek, chilik, sajtok és különleges pékáruk is helyet kaptak, miközben a programok és a közösségi hangulat igazi hétvégi vásározós hangulatot teremtettek.

Az eseményen többek között dr. Nagy István agrárminiszter, térségünk országgyűlési képviselője is részt vett, aki portálunknak elmondta:

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ismét találkozhattunk ezen az újabb termelői- és gasztrovásáron, amely egyszerre kézműves, közösségi és – ha szabad így fogalmaznom – kulináris élményt is nyújt mindannyiunknak.
Ez a vásár több, mint egyszerű piaci esemény: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar 21. századi arcát mutatja meg. A jövőbe tekintünk, miközben tisztelettel ápoljuk a hagyományt és összekapcsoljuk a helyi termelőket a tudatos fogyasztókkal

Interjújában hozzátette, mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszergazdaság és élelmiszeripar előtt számos kihívás áll: a hatékonyság növelése, az alapanyagellátás biztonsága, a versenyképesség fokozása és nem utolsó sorban a fogyasztói igények folyamatos változása. Ezekre a kérdésekre a kormányzat támogatásokkal és szabályozásokkal igyekszik jó válaszokat adni, de az igazi siker mindig a helyi közösségekből, a termelőkből és a vásárlókból fakad.

Ma már egyre több vásárlói döntést befolyásolnak új trendek: a bio élelmiszerek, a funkcionális termékek, a mentes élelmiszerek, vagy éppen a növényi alapú termékek. Ugyanakkor ne feledjük: az ár, az elérhetőség és az ízélmény – a minőség – továbbra is elsődleges szempont marad a kosarainkban. Egyre nagyobb hangsúlyt kap azonban a fenntarthatóság, a hazai eredetű élelmiszerek választása, és az élelmiszerpazarlás csökkentése is. Ezek nem pusztán divatszavak: ezek a jövőnk kulcsai. És amikor azt mondjuk, fenntarthatóság, akkor a legfontosabb paraméterek mindig a hazai alapanyag és a hazai feldolgozás. Ez teszi értékessé és különlegessé mindazt, amit a magyar föld és a magyar kéz előállít.

– mondta az agrárminiszter.

Mindezek miatt tartotta nagyszerűnek azt, hogy szeptember 28-án ebben a vásárban találkozhatott egymással a múlt, a jelen és a jövő: a hagyományos kézműves ízek, az innovatív élelmiszeripari megoldások és a közösség ereje.

Isten áldja a magyar gazdát és mindenkit, aki a tisztes munkájával hozzájárul ahhoz, hogy az asztalunkra mindig minőségi, hazai élelmiszer kerülhessen

– mondta el nekünk jókívánságát dr. Nagy István.

Kiemelt jelentősége volt annak is, hogy az esemény ismét a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) együttműködésében valósulhatott meg, amely országos szinten képviseli a vidéki gasztronómia legjobb arcait. Emellett a KAP hálózat VTE ága is támogatta a rendezvényt, ezzel is erősítve a helyi közösségek és a minőségi termékek összekapcsolását. A közös munka és a partnerségek bizonyítják: a vidéki térségek és a hazai termelők összefogása hosszú távon is fenntartható fejlődést, gazdasági erőt és közösségi értéket teremt.

Az esemény ismét bebizonyította, hogy Mosonmagyaróvár és a Szigetköz nemcsak gazdag gasztronómiai kínálattal bír, hanem élő, erős közösséggel is, amely képes hidat képezni termelő és fogyasztó között.

Árvay-Szöke Nóra
vidék- és térségfejlesztési szakértő

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZlekedésKÖZösségMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Minőség és innováció: együttműködik a Trigo Quality Support Kft. és a Széchenyi István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Trigo Quality Support Kft., a Széchenyi István…
Read more
DunaszigetKÖZéletKÖZkincsKÖZösségSzigetKÖZéletTelepülések

Folyamatos a fejlődés és az alkalmazkodás a Dunaszigeti Zöldségközösségben

A gazdálkodásból élő, terményeiket megosztó Payr Anna és Czina Ferenc igyekszik lépést…
Read more
KÖZélet

Évtizedek munkáját ünnepli a táncos közösség 

Húsz éve indult Győrből, ma már komoly hálózat és nemzetközi sikerek fűződnek az AForce1…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük