A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (röviden MTKI Kft.) részére kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést adományozta.
Az oklevelet Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Dr. Hunyady László, az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanács elnöke adták át Dr. Kocsis Róbert ügyvezető részére. Nagy megtiszteltetés az MTKI Kft. számára, hogy a szakmai és tudományos munkát nemcsak a gyakorlati szakemberek és az üzleti partnerek, hanem a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte.
Az MTKI Kft. Magyarország egyik legnagyobb múltú élelmiszer-ipari kutató-fejlesztő és szolgáltató intézete. 1903-ban alapították Mosonmagyaróváron Magyar Királyi Tejkísérleti Állomás néven, és több mint 30 éve gazdasági társaságként működik. Széles portfóliójának egyik legjelentősebb szegmensét a tudományos és gyakorlatorientált kutatás-fejlesztés és innováció jelenti, főként élelmiszer-tudományi területen. Az MTKI Kft. kutatói az elmúlt években számos know-how-t és szabadalmat is kidolgoztak, elsősorban tejipari membránszeparáció témakörében. Ezek közül több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll, például az USA-ban, Argentínában és Írországban. Legutóbbi – a Magyar Innovációs Szövetség elismerésével is jutalmazott – szabadalmaztatott eljárásuk nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC) eljáráson alapul. Alkalmazásával az eddigieknél nagyobb felbontás mellett és gyorsabban lehet a tej fehérjefrakcióit, azon belül is különösen a béta-kazein A1 és A2 variánsait szétválasztani.

Az MTKI Kft. szakemberei nagy tudással rendelkeznek a tejipari technológiák területén, melyek segítségével mód nyílik a gyártástechnológiák korszerűsítésére, különös tekintettel az anyag- és energiahatékonyságra és korszerű termékek létrehozására. Megbízás alapján vállalják tejtermékek fejlesztését és receptúrák kidolgozását – a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiával – kísérleti üzemi szinten. Közreműködnek az ipari adaptációban és megvalósításban. Emellett az élelmiszeriparral, különösen a tejiparral és a probiotikumokkal kapcsolatos alkalmazott biológiai-kémiai kutató munkát is megvalósítanak. Mikrobiológiai, molekuláris biológiai és analitikai módszerek alkalmazásával alapozzák meg termékek vagy szolgáltatások fejlesztését, megoldást kínálnak gyakorlati problémákra. Funkcionális, egészségvédő étrend-kiegészítőket fejlesztenek. A szakemberek előadások és gyakorlati foglalkozások tartásával rendszeresen bekapcsolódnak egyetemi képzésekbe. Az MTKI Kft. nagy hangsúlyt fektet a kutatói utánpótlásra is, kutatási témáiban rendszeresen publikál nemzetközileg elismert folyóiratokba.
Nagy megtiszteltetés számunkra az elismerés és a továbbiakban is törekszünk legjobb tudásunk és szakmai ismereteink alapján végezni munkánkat.
Dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, MTA Kiváló Kutatóhelyként a jövőben is büszkén és elkötelezetten, legjobb tudásuk és szakmai ismereteik alapján látják el feladatunkat, hogy valamennyi üzleti és együttműködő partnerük ismerje és elismerje munkájukat.
