koronavírusKunszigetSzigetKÖZélet

Kunsziget – Polgármesteri hatáskörben elrendelt intézkedések

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Kunszigetiek! Az alábbi tájékoztatásban hívom fel a figyelmüket azokra a kiemelten fontos tudnivalókra és az állampolgárok részére javasolt intézkedésekre, amelyek figyelembe vételével és betartásával lényegesen csökkenthetők a koronavírus terjedésének kockázatai.

Életünk legfontosabb értéke az egészségünk, amelynek megőrzése a koronavírus miatti veszélyhelyzetben mindannyiunk közös felelősségévé vált. A saját döntéseink és viselkedésünk komoly hatással lehet embertársaink egészségére is, ezért fontos, hogy ezt tudatosítsuk magunkban, és ennek megfelelően szervezzük a mindennapjainkat.

A járvány terjedésének megelőzése első sorban rajtunk múlik, ezért fontos annak a tudatosítása is, hogy az egyes emberek tehetnek a legtöbbet azért, hogy a fertőzés ne terjedhessen és a járványügyi helyzet ne váljon kezelhetetlenné. A legfontosabb ebben a vonatkozásban az, hogy lehetőség szerint kerülni kell a társas érintkezéseket és otthonunkat csak a legszükségesebb tennivalók elvégzése érdekében hagyjuk csak el.

Ezen az elvi megfontolások mellett hozta meg Kunsziget Község Önkormányzatának vezetése az alábbi döntéseit:

  • Az óvodát és a bölcsődét 2020. március 17. napjától a fenntartó csak ügyeleti rendben működteti, amely folyamatos, és amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak azon gyermekeket fogadják az Intézmények, akiknek az otthoni felügyeletét a szülők nem tudják megszervezni, illetve a szülők a munkavégzésük alól mentesítést nem kaptak, mert az gazdasági, egészségügyi vagy egyéb érdekbe ütközne.
  • Beteg gyermek az óvodát és a bölcsődét nem látogathatja!
  • A település játszóterei zárva tartanak, azok használata tilos!
  • A tornacsarnok zárva tart, annak használata a rendelkezés visszavonásáig tilos!
  • A Kultúrház, Teleház és a Könyvtár zárva tart, azok használata a rendelkezés visszavonásáig tilos!
  • Az utcabajnokság (tekebajnokság) lebonyolítását felfüggesztettük.
  • A település rendezvényei e rendelkezés visszavonásáig elmaradnak.

A Hivatalban az ügyfélfogadást határozatlan időre felfüggesztettük.

  • A köznevelési intézmények (iskola, óvoda, bölcsőde) bezárása, illetve korlátozott nyitva tartása a fenntartók részéről egy nagyon radikális és komoly áldozatok meghozatalával járó döntés, amelynek azonban csak akkor van értelme, ha e döntésekben érintett gyermekek is meghozzák a maguk áldozatát, amelyet a szülők is segítenek és ennek megfelelően:

Tudatosítják azt a tényt, hogy a rendkívüli iskolabezárás nem nyári szünetet jelent, hanem tanulni továbbra is kötelező, a távoktatásban rendelkezésre bocsátott tananyagot el kell sajátítani, amely otthoni környezetben, önálló tanulás mellett sokkal nehezebb, mint az iskolai környezetben, ezért az jóval nagyobb erőfeszítés, mint az iskola falai közötti tanulás.

  • Az utcai „bandázás”, csoportos együttlét TILOS. Az iskolabezárás célja éppen az, hogy a gyermekek csoportos együttléte megszűnjön ez által csökkentve a fertőzés kockázatát. Az intézkedésnek csak akkor van értelme, ha a gyermekek az iskola, óvoda és bölcsőde falain kívül sem találkoznak egymással, hanem idejüket otthon, tanulással töltik.
  • Az iskola rendkívüli zárva tartása kiváló lehetőség arra, hogy a gyermekek az esetleges iskolai lemaradásukat bepótolják.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az utcai találkozásokat lehetőség szerint kerüljék.

Kunsziget Község Önkormányzata tájékoztatja továbbá Önöket arról is, hogy a Kormányzat veszélyhelyzeti intézkedéseit és az ennek kapcsán közölt információkat az Önkormányzat folyamatosan nyomon követi és a lakosságot minden fontos fejleményről a www.kunsziget.hu és a www.dkoh.hu honlapokon keresztül folyamatosan tájékoztatja.

Kunsziget Község Önkormányzata tájékoztatja továbbá Önöket arról is, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvossal és védőnői szolgálattal folyamatos a konzultáció és az ennek kapcsán keletkező információk megosztása is rendszeresen meg fog történni a fenti honlapokon.

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét arra, hogy az idősebb korosztályok védelme kiemelt fontosságú, tekintettel arra, hogy a fertőzés szempontjából ők minősülnek a legveszélyeztetettebbeknek, ezért kérjük együttműködésüket abban, hogy az idősebbek szükségleteinek kielégítésére és a részükre a segítségnyújtásra fordítsunk figyelmet és tegyük meg lehetőségeink szerint a szükséges intézkedéseket.

Tájékoztatjuk az idősebb kunszigeti lakosokat arról, hogy az Önkormányzat részükre az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésében segítséget nyújt.

Amennyiben ezt a segítségnyújtást igénybe kívánják venni, kérjük Önöket, hogy telefonon szíveskedjenek jelentkezni a (96) 485-040-es telefonszámon, illetve a polgarmester@kunsziget.hu e-mail címen jelezni.

A koronavírussal kapcsolatos hiteles tájékoztatók a https://koronavirus.gov.hu internetes oldalon olvashatók.

Központi információs vonalak a 80/277-455 és 80/277-456 ingyenesen hívható telefonszámok, valamint a koronavirus@bm.gov.hu elektronikus levélcím.

Településünkön információt munkaidőben Lendvai Ivánné polgármester ((96) 485-040; (30) 226-9730; polgarmester@kunsziget.hu) dr. Antal Péter jegyző (96/352-012; 20/313-1224; jegyzo@dunaszeg.hu) nyújt, aki halaszthatatlan esetben munkaidőn kívül is elérhető.

Köszönjük megértésüket és továbbra is számítunk szíves együttműködésükre.

Kunsziget, 2020. március 16.

Tisztelettel:Lendvai Ivánné, polgármester sk.dr. Antal Péter jegyző sk.

További cikkek
KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Bemutatásra kerültek a Fidesz-KDNP polgármester és képviselőjelöltjei Mosonmagyaróváron

Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Fidesz mosonmagyaróvári szervezetének elnöke…
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük