KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a magyar kereszténydemokrácia emigrációs és rendszerváltozást követő időszakának meghatározó alakja, a Barankovics Alapítvány alapítója. A jeles napról április 4-én délután a Barankovics István Alapítvány, az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola és a mosonmagyaróvári KDNP közösen emlékeztek meg. 

A megemlékezésen beszédet mondott Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára, aki kiemelte, különösen fontos, hogy a figyelmünkbe emeljük, Mosonmagyaróvár a magyar kereszténydemokrácia szülőhelye. 

Olyan nehéz és viharos időszakban, mint a XIX. és a XX. század, Mosonmagyaróvár három kiemelkedő kereszténydemokratát adott a hazának. Hiszen itt választották országgyűlési képviselővé 1905-ben Giesswein Sándort, aki szűk 20 évig töltötte be ezt a szerepet, itt szívta magába már gyermekként is Közi Horváth József azokat a gondolatokat, amelyeket utána harcos kereszténydemokrataként az ország javára kamatoztatott. Itt született mindannyiunk Zoli bácsija is, Kovács K. Zoltán, ide járt iskolába és ide tért vissza mezőgazdasági felsőfokú tanulmányainak folytatására. Három hős, három időszakban, de összefogja őket a kereszténydemokrata gondolat

– emlékezett meg a miniszterhelyettes.
Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára

Dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere köszöntőjében elmondta, Európában keresztény misszionáriusnak sokkal nehezebb lenni, mint máshol a világban, egy ilyen közösséget összetartani kemény feladat. 

Semmi nem idézheti elő azt, sem egyéni ambíciók, sem sértettség, sem a másik fél iránti gyűlölet, hogy a keresztény értékeket képviselő erőket bárki bármiféle meggondolásból megossza

– monda.

Az alpolgármester hozzátette, folyamatosan keressük a szellemi és erkölcsi felemelkedés, a nemzeti boldogulás útját, de az csak úgy érhető el, ha a keresztény értékeket képviseljük, azokat mindenáron megpróbáljuk saját életünkben és a közéletben is fenntartani. 

Dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere

A beszédeket követően Farkas István Lupus atya mondott imát, majd a megkoszorúzott Kovács K. Zoltán emléktáblát is felszentelte. 

Farkas István Lupus atya

A megemlékezést az egyetemen emlékülés követte, amelyen Szalai Viktor, a Népfőiskola alapítójaköszöntötte a résztvevőket, majd az első pódiumbeszélgetésen, melynek fókuszában a keresztény hivatástudat állt, Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára, Dr. Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történet Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója emlékeztek meg többek között személyes kötődésük okán is Kovács K. Zoltánról.

Ezután pedig „A magyar mezőgazdaság tegnap és holnap között” címet kapó panelbeszélgetést hallgathatta meg a közönség Dr. Tóth Tamás, a SZE Albert Kázmér Mezőgazdasági Kar dékánja, Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke és Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője részvételével. 

Fotók: Pomaranski Luca

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük