2021.08.03.

SzigetKÖZélet média

A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok

Az új koronavírus-fertőzés miatt meghozott rendkívüli kormányintézkedések részleteit ismertető írás szerint a hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket.

Közölték, azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek – írták.

Akiknél a vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azokat karanténban (például kórházi karanténban) helyezik el.

Akiknél azonban nem merül fel a vizsgálat során fertőzés gyanúja, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi – közölték.

Azt is írták, a házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

Kitértek arra is, hogy

“AZOK A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK, AKIKNÉL AZ ALAPOS ORVOSI VIZSGÁLAT SORÁN AZ ÚJ KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS GYANÚJA NEM MERÜL FEL, DE NEM RENDELKEZNEK MAGYARORSZÁGON LAKÓHELLYEL VAGY TARTÓZKODÁSI HELLYEL, A HATÓSÁG ELŐÍRÁSAINAK MEGFELELŐEN ELHAGYJÁK MAGYARORSZÁG TERÜLETÉT VAGY A KIJELÖLT KARANTÉNBAN KERÜLNEK ELHELYEZÉSRE”

Megosztom: