DunaszigetKÖZéletKÖZkincsKÖZösségSzigetKÖZéletTelepülések

Folyamatos a fejlődés és az alkalmazkodás a Dunaszigeti Zöldségközösségben

A gazdálkodásból élő, terményeiket megosztó Payr Anna és Czina Ferenc igyekszik lépést tartani a klímaváltozással, amiben a földjük nagy részét elfoglaló életközösség is a segítségükre van. Elmondásuk szerint nem csak az időjárásban, de az emberek gondolkodásmódjában is jelentős alakulás figyelhető meg.

Három évvel ez előtt mutattuk be a Dunaszigeti Zöldségközösséget, vagyis Payr Anna és Czina Ferenc gazdaságát, amely nemcsak a termelő házaspárt és állandó munkatársukat, Szabó Évát, hanem az érdeklődő és az asztalukon mindig friss és teljesen vegyszermentes zöldségeket felszolgálni vágyó szigetközi családokat is ellátja.

Az alapelv és a modell azóta sem változott. Ferenc és Anna továbbra is mindenféle kemikáliát kerül a földjén, a saját kezűleg megtermelt zöldségeket pedig a velük szerződést kötött közösségi tagoknak adják el. Ez egy előfizetéses rendszer, amelyben a tagok a gazdaság működését finanszírozzák és osztoznak annak terményein.  Akit érdekel a lehetőség, az egy évre fizethet elő, amiért cserébe hetente kap frissen érett, szezonális, magas beltartalmi értékű zöldségeket. Újdonság viszont, hogy a tavalyi volt az utolsó év a gazdaság életében, ami májustól májusig tartott. Jövőre január 1-jével indul a tagság, tehát aki jelentkezne, annak lassan meg kell ezt tennie. 

A szervezési átrendeződés mellett infrastrukturális fejlesztés is történt a közelmúltban, amit két új fóliasátor felépítése jelentett. Ez pedig arra hivatott, hogy védettebb környezetet teremtsen a zöldségek számára a jobb termés érdekében.

A forró, száraz nyári hónapokban árnyékolásra fogjuk használni: a hidegebb időszakokban pedig az által, hogy megduplázzuk a fóliasátorral fedett területünket, több friss zöldséget tudunk adni a tagjainknak. A tavaszi időszakban a nagy hőmérsékletváltozásokat és a késői fagyok hatását is tudja valamennyire tompítani a sátor alatti klíma. Emellett megszerettük a téli termesztést, az enyhébb idő miatt a sátorban fűtési technológia nélkül nevelünk növényeket. A nyári időszkaban pedig a közösség egyik kedvence, a paradicsom számára lesz így nagyobb a termőterületet. Mivel mi a növényvédelemben még a BIO gazdaságokban megengedett rezet sem használjuk, ezért a paradicsomot csak így, fizikai elhatárolással tudjuk jobban megvédeni a gombás megbetegedésektől  

– magyarázza Payr Anna.

A gazdáknak az éghajlatváltozáshoz, annak pozitív és negatív következményeihez is alkalmazkodniuk kell. A vetési idő eltolódott, így amit tizenhárom évvel ezelőtt, a kezdetekkor augusztusban vetettek, azok most szeptemberben kerülnek a földbe. A fagy később jön, ősszel tovább van jó idő, így sokkal tovább lehet a zöldségeket frissen szüretelni. Az elmúlt években még a karácsony előtti átadásokra is legnagyobb részben frissen szedett finomságokat vittek, és csak kisebb részben korábban felszedett és tárolt zöldségeket. Az enyhe telek miatt a növényeket könnyebb átteleltetni, viszont a rágcsálók is előbújnak a fagyok hiányában. A nyári szárazság, vagy éppen a hirtelen heves esőzések szintén sok gondot okoznak.

A klímaváltozás átírja a vetési tervet. Mi figyeljük, hogy nálunk hogyan reagálnak a növények és emellett a vetéstervet igyekszünk a tagjaink igényeivel is összhangba hozni. A táji környezet sokat tompít az időjárási körülményeken. A Szigetköz egyébként is nagyon jó hely ilyen szempontból a maga sokféleségével. Mi is erre törekszünk az általunk gondozott területen. Mindenféle növény és rengeteg fa él a négy hektáros gazdaságunkban. Ebből mindössze fél hektár a vetési terület, a többiben szinte háborítatlanul hagyjuk az életközösséget, ami szükséges ahhoz, hogy jó termésünk lehessen a megművelt területen. Nagyon más gondolkodás ez, mint az ipari világban, viszont ez által mi kevésbé érezzük meg a klímaváltozást egyelőre. Egy-egy faj sokfélesége is segíti kiküszöbölni a nehézségeket, hiszen nem csak egyféle paradicsom vagy paprika nő a kertünkben, hanem nagyon sok és mindegyik másként reagál a hatásokra

– fejtegeti a szakember. 

Az éghajlati tényezők mellett a velük szerződött mintegy hetven család igényeire is figyelemmel kell lennie a házaspárnak. Az elmúlt tizenhárom év alatt folyamatosan monitorozták az elvárásokat és kéréseket. Kérdőivekkel mérték fel, mire van kereslet, illetve a zöldségeket hetente egy személyes találkozó keretében adják át a tagoknak, így ekkor rendszeresen biztosítanak nekik lehetőséget a beszélgetésre is. Vannak, akik az indulástól, tizenhárom éve velük tartanak – ők biztosabb pontot jelentenek a kert életében, mint az éghajlat. 

A gazdaság mellett egy közösséget is építünk. Örömmel találkozunk a tagokkal, akik nagyon segítőkészek, például a heti zöldségátadásokon is, ahol nem csak velünk működnek együtt mondjuk a közös pakolások során, hanem egymásra is odafigyelnek. Akad, aki a szervezésben, más az adminisztrációs munkában vállal feladatokat, megint más kreatív ötleteivel járul hozzá a közös sikerünkhöz. Sokan szívesen vesznek részt a kerti munkában és szoktak jönni leszedni a termést is, ha az túl soknak bizonyul nekünk. Ez az év ebből a szempontból is kiemelkedő, most különösen sokan jöttek el hozzánk különböző feladatokat vállalni. Ez számunkra óriási pozitív töltetet jelent, ahogy a sok kedves visszajelzés egyaránt. Mi is készülünk programokkal, közösségi nappal és workshoppal. Ezeken az alkalmakon igyekszem hasznos tudást is átadni, például a természetes tartósítási módszerekről. Az emberek gondolkodásában is történtek változások az elmúlt években. Az egészségtudatos életmód és táplálkozás egyre elterjedtebb lett. Ez persze nekünk sok munkát jelent, de egyben természetesen nagy öröm is

– nevet fel Payr Anna beszélgetésünk végén. 
További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZlekedésKÖZösségMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Minőség és innováció: együttműködik a Trigo Quality Support Kft. és a Széchenyi István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Trigo Quality Support Kft., a Széchenyi István…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Sikeresen lezajlott „A konyha piaca 2.0”!

Mosonmagyaróváron szeptember 28-án, vasárnap újra életre kelt a Malom Placc, amely ezúttal a…
Read more
KÖZélet

Évtizedek munkáját ünnepli a táncos közösség 

Húsz éve indult Győrből, ma már komoly hálózat és nemzetközi sikerek fűződnek az AForce1…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük