KÖZéletSzigetKÖZélet

Vegye be a Szigetközt vízen!

Fotó: SUP the Lifestyle

A tavasz közeledtével egyre többen vágynak ki a szabadba és sokan választják a hagyományos kirándulások helyett az állva evezést, vagyis SUP-ozást. Ez a sportág az elmúlt években meghódította hazánkat, komoly versenyek szerveződtek köré, de valójában bárki elkezdheti, még nagy anyagi befektetés sem szükséges hozzá. Ezen sporthoz pedig az egyik legjobb helyszín hazánkban a Szigetköz, amely számtalan természeti kincset rejt a túrázók számára.

A SUP, azaz stand up paddle (állva evezés) nagyjából tíz éve jelent meg hazánkban, de az elmúlt három évben vált igazán népszerűvé. Ez idő alatt csoportok, kisebb-nagyobb társulások alakultak ki az új sport szerelmesei között, akik a magyarországi vizek mellett a külföldieket is meghódítják. Közöttük is régi motorosnak számít Jártó Bernadett, a SUP the Lifestyle nevű csoport vezetője. A több mint egy évtizedes SUP-os tapasztalattal rendelkező túravezető segít nekünk abban, hogyan is kezdjünk az evezéshez:

A legeslegfontosabb az úszástudás! E nélkül senki ne menjen SUP-ozni, még mentőmellényben sem. A mentőmellény egyébként szinte mindenhol kötelező már hazánkban

– kezdi a szakember.

– Az évszaknak megfelelő ruházat is a biztonságunkat szolgálja. Nyáron a tűző nap ellen sapkával védekezzünk, télen pedig a hidegtől óvó technikai ruhában menjünk a vízre, és legyen nálunk váltás ruha is vízhatlan táskában.

Fotó: SUP the Lifestyle
Fotó: SUP the Lifestyle

Mivel az állva evezéshez nem szükséges vizsgát tenni a sportág vagy a vízivilág ismeretéből (bár van lehetőség tanfolyamon részt venni), bárki, aki vásárol vagy bérel egy deszkát és evezőt, vízre szállhat. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ilyenkor ki vagyunk téve a természet szeszélyeinek, ezért nagyon fontos, hogy betartsunk néhány ajánlást:

Ha egyedül megyünk evezni, mindig vigyünk magunkkal vizet és ennivalót, a telefonunk legyen feltöltve és legyen felírva a helyi vízimentők telefonszáma. Valaki mindig tudja, hogy hova mentünk és nagyjából mikor kell visszaérnünk a partra. Rossz időben, nagy szélben pedig inkább maradjunk otthon

– mondja Jártó Bernadett, aki tapasztalatait többek között SUP the Lifestyle nevű honlapján és Facebook-oldalán osztja meg a sportolókkal.

Itt hívja fel a figyelmet a tájékozódásra is: mielőtt vízre szállnánk fontos tisztában lenni a viharjelzések jelentésével, a víziközlekedés szabályaival és a helyi előírásokkal.

Ezekről az interneten is lehet olvasni, például a magyar-vizitura.hu oldalon, ahol a Szigetköz vizeire vonatkozó engedélyekről is írnak. Sok helyen ugyanis külön engedélyre van szükség ahhoz, hogy evezhessünk a folyón vagy tavon, ez a Szigetközre különösen is igaz a tájegység gazdag élővilága miatt.

Ha a mindeddig leírt információk elsőre soknak tűnnek, akkor jó hír, hogy az ország minden pontján profi túravezetők szerveznek SUP kirándulásokat, amikhez bárki csatlakozhat, a legtöbbször még saját felszerelésre sincs szükség. Ilyenkor az instruktorok gondoskodnak a szabályok betartásáról, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint élvezni a sportot és a természetet.

A Szigetköz fantasztikus, szinte mesebeli látványt kínál szerteágazó, erdőségekkel határolt vízrendszeréről szemlélve. A környéken evezők a vadregényes felső-Szigetközi Duna-ágrendszert ajánlják, valamint a Mosoni-Duna is kedvelt útvonal.

Mosonmagyaróváron keresztül kanyargó Lajta folyó egy csoda, áprilisban vezetem ott a következő túrámat, az eddigiek is nagy sikert arattak a táj szépsége miatt, de a Marcalon és a Mosoni-Dunán is jókat lehet evezni. A kezdőknek viszont a Dunát nem javaslom, főleg nem egyedül. Ami még nagyon fontos, hogy tiszteljük a természetet, vigyázzunk a növény- és állatvilágra

– teszi hozzá zárásul Jártó Bernadett.
Fotó: SUP the Lifestyle
Fotó: SUP the Lifestyle

Bár tudtam volna kezdőként

Magyarországon még csak néhány helyen lehetett SUP-ot vásárolni, amikor a cikk szerzőjét is elkapta ez az őrület.

Deszkámmal eleinte még megnéztek maguknak a balatoni fürdőzők, többen érdeklődtek is, hogy mi ez a furcsa kenu. Sajnos – mivel akkor még nem volt ennyire kidolgozott szabályrendszere a sportágnak –  csak a Balaton partja mentén mertem vele evezgetni, fogalmam sem volt róla, hogy otthonom közelében, a Szigetközben milyen különleges szépségek várnának a vízen. Nagyon jól jött volna kezdőként találkozni az előírásokkal és ajánlásokkal. Például deszkából rengeteg féle érhető el, ezek mind másfajta kirándulásra és vizekre valók. Létezik felfújhatós és merev is, a választást pedig én annak idején a hívogató reklámokra bíztam, nem pedig a felkészültségre. A supthelifestyle.hu részletes tájékoztatással segít a deszkaválasztásban. 

Az internet, a YouTube pedig tele van hazai és külföldi tartalmakkal, tanulhatunk így például a helyes technikáról és testtartásról is – de mivel ma már komoly tudással rendelkező szakemberek tevékenykednek Magyarországon is, a biztonságos sportolás érdekében érdemes hozzájuk fordulni segítségért. Annak idején arról sem volt információm, milyen mentőmellényt vásároljak, a választott típus azonban, mint kiderült, nem is mindenhol felel meg az előírásoknak. Erről is egy tapasztaltabb sporttárs tud felvilágosítást adni, illetve a SUP-pal kiemelten foglalkozó üzletekben is felkészültebben várják már a vásárlókat és bérlőket.

Fotó: SUP the Lifestyle

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük