KÖZéletSzigetKÖZélet

Vallásturisztikai értékek a Szent Márton zarándokút árnyékában


A szerdai projektindító sajtótájékoztatón az SKHU/WETA/1901/1.1/002 számú projekt keretében megvalósuló „Vallásturisztikai értékek a Szent Márton zarándokút árnyékában” című pályázat bemutatására került sor Halásziban.

Majthényi Tamás, Halászi község polgármestere és Nagy Péter, plébános, jogi képviselő (Római Katolikus Egyház, Jókai Egyházközség) mondta el gondolatait.

Ismertették a pályázat célkitűzéseit a tervezett tevékenységeket, outputokat, eredményeket.

A sajtótájékoztatón szó esett többek között a projekt központi kérdésének, a vallási turizmus fejlesztésének a szlovák-magyar határ mentén és a vallási műemlékek felújításának fontosságáról, a kitűzött célokról, a megvalósítás elemeiről, időtartamáról és a támogatási forrás összegéről. 

A régióban növekszik a vallási turizmus, zarándoklatok jelentősége. Az indítékok között a hit keresése, a hit megélése, a vallásos emberek közti találkozás igénye áll az első helyen (ugyanis a zarándoklat egyik fontos kulcsszava a találkozás). A búcsújáró helyek felélesztik a hagyományokat, zarándokutak szerveződnek. A szlovák-magyar határtérség nyugati szakaszán az egyik legismertebb zarándokút a Szent Márton-út ( http://www.viasanctimartini.eu/en ).

2005-ben az Európa Tanács a Szombathelytől Tours-ig (Franciaország) vezető utat Szent Márton Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította. Az útvonal áthalad Halászi községen, onnan folytatódik Pozsonyon keresztül Csehországba, elhaladva Jóka közelében. Ugyanakkor ezen projekt tevékenységeinek teret adó 2 községben nincsenek meg a szükséges, méltó istentiszteleti terek.

A projekt keretében többek közt Halásziban a római katolikus vallással kapcsolatos 5 kisemlékfelújítás (3 kiskápolna, 2 kőkereszt) valósul meg, míg Jókán (Szlovákia) 2 liturgikus tárgy (oltárasztal, szószék [ambó]) beszerzésére kerül sor a Keresztelő Szent János Születése  plébániatemplomban, mely Csallóköz egyik legrégibb egyházi műemléke (egy része még 1250-ben épült lombardiai téglából, román stílusban, majd 1756-ban egy jelentős át- és hozzáépítés valósult meg, mely az eredeti román stílusú rész felhasználásával egy 30 m hosszú, 8 m széles egyhajós barokk templommá változtatta az épületet).

A pályázat segíteni fogja a határmenti térségben a vallási helyek megőrzését és megújítását, amelyek az itt élő szlovákok, magyarok és egyéb nemzetiségek vallási és kulturális örökségének részét képezik.

A felújításra kerülő szakrális kisemlékek és a beszerzendő 2 liturgikus tárgy megfelelő teret, lehetőséget adnak a találkozásra a zarándoktársakkal a hit megélésére, keresztény szertartásokra, hagyományaink és kulturális örökségünk megőrzésére. A két község turizmusában meghatározó folyóvízi elem mellett a szakrális elem is növeli majd a látogatók számát (kiadvány, workshop, konferencia).

A projekt 2020. júliusától 2021. júniusáig 46428,5 EURO-ból valósul majd meg.

Szakrális emlékek felújítása Halásziban

Halásziban 5 szakrális kisemlék felújítására kerül sor:

Lurdi kápolna (falfelület festése [vakolat eltávolítása részben,vakolás,glettelés,festés]),

Nepomuki Szent János kápolna (falfelület festése [vakolat eltávolítása részben, vakolás, szigetelés élvédőzéssel, glettelés, festés]),

Szent Flórián szobor (falfelület festése [vakolat eltávolítása részben,vakolás, glettelés,festés]),

Kálnoki úti kőkereszt (takarítása,hiányok pótlása,festése),

Győri úti kőkereszt (takarítása,hiányokpótlása,festése, korlát mázolása).

Oltárasztal + szószék (ambó) beszerzése

A jelenleg felújítás alatt levő Keresztelő Szent János Születése plébániatemplom számára 1 darab OLTÁRASZTAL és 1 darab SZÓSZÉK (ambó) beszerzésére kerül sor a római katolikus szertartások megtartásához, amelyeken részt vesznek úgy a helyi hívők, mint a községbe látogató zarándokok, turisták (akik eddig főleg a Kis-Duna partján levő vízimalmot és romantikus pihenést biztosító kikötőt keresték fel leginkább a községben). 

Workshop a vallási turizmus helyzetéről

A vallási turizmus egyre jelentősebbé váló turisztikai termék a világban. A vallási turizmus sikere az idegenforgalom és az egyház harmonikus együttműködésén is múlik. A workshop célja a vallási turizmus elméleti, gyakorlati tapasztalatainak megvitatása, a vallási turizmus szlovákiai és magyarországi helyzetének ismertetése. A szlovák-magyar határmente vallásturisztikai marketingének kiértékelése.

Közösségépítő ifjúsági nap Jókán

Jókán 1 napos közösségépítő ifjúsági napra (találkozóra) kerül sor, amelyen minimum 70 fő alapiskolás diák vesz részt, minimum 20 gyerek érkezik Halásziból is. Az ifjúsági nap lehetőséget ad két nemzet közti barátság mélyítésére, az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítésére, hogy jobban megismerjék egymást és a keresztény értékek megélésének az  örömeit, illetve nehézségeiket megosszthassák egymással.

Publikáció – Római Katolikus Értékeink

200 darab példányszámban kerül kiadásra egy 88 oldalas publikáció, ami bemutatja a Római Katolikus Egyház két községben (Halásziban és Jókán) található szakrális műemlékeit, azok egyedülálló értékeit. Bemutatja a két községet átszelő, illetve a közelükben elhaladó zarándokutakat, az egyházi turizmus irányvonalainak alakulását a Duna mentén.

Projektzáró konferencia Jókán

A Jókán tartandó projektzáró konferencián bemutatásra kerülnek majd a pályázat során elért eredmények: felújított 5 szakrális műemlék Halásziban, a beszerzett 2 liturgikus berendezés, amelyek a Keresztelő Szent János Születése Plébániatemplomba kerültek, a két községben található és a római katolikus vallással kapcsolatos szakrális műemlékeket bemutató publikáció és a közösségépítő ifjúsági napok outputjai.

Bemutatásra kerülnek továbbá a magyar-szlovák határmenti térség vallásturisztikai értéktárai.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük