EseményekKÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Titkos kalendárium: Fekete István emlékkiállítás nyílik a városi könyvtárban

Az író emléke előtt tisztelgő szobor fogadja a mosonmagyaróvári várba érkezőket.

Március 29-én, szerdán Fekete István emlékkiállítás nyílik „Titkos kalendárium” címmel a Huszár Gál Városi Könyvtárban, mely április 21-ig lesz látogatható. A Móra Kiadó vándorkiállítása az irodalmi művekhez igazodva a természetet, évszakokat és az állatokat állítja középpontba. Az interaktív tárlat sok játékot tartogat a gyerekek számára, idézetekkel, tablókkal, egyedi tárgyakkal kalauzolja az érdeklődőket az író egyedülálló világába.

Fekete István mint óvári gazdász

A neves író életének mosonmagyaróvári vonatkozását is érdemes megemlíteni: Fekete István óvári gazdász volt, ennek állít emléket a Várhídon egy életnagyságú bronzszobor Vukkal, ami Trischler Ferenc szobrászművész alkotása, 2016-ban avatták fel.

Fekete az 1920-as évek közepén katonaként szolgált, alakulatát 1924 elején Magyaróvárra helyezték. Itt késztetést érzett arra, hogy a Debrecenben megkezdett mezőgazdasági tanulmányait a Magyaróvári Gazdasági Akadémia falai között folytassa, két évet töltött városunkban, 1926. július 1-jén vehette át gazdász oklevelét. Az alkotó 1968-ban megjelent, Barangolások című elbeszéléskötetét öregdiákként az akkor 150 éves Alma Materének ajánlotta.

Magyaróvári tartózkodása idején életre szóló barátságot kötött Láng Rudolf Rezső tanárral, aki Sólyom álnéven a Nimród című vadászati lap belső munkatársa volt. A magyar vadásztársadalom tanítójaként és nevelőjeként ő indította el Fekete Istvánt az irodalmi pályán, és a későbbiek során több könyvét is lektorálta. Az író köztudottan szeretett vadászni, azt azonban már kevesebben tudják róla, hogy kedvelt időtöltésének egyik kiemelt helyszíne a dunakiliti erdészház környéke volt, míg a városunkban élt.

A rendszerváltást követően Mosonmagyaróváron kezdetét vette az író emlékének ápolása, akkor az ipartelepi iskolát nevezték el róla. 2011-ben a majoroki városrészben köztéri szobrot is kapott, a Hu című regényének főszereplőjét, egy kétméteres sziklatömbön ülő uhu madarat Fittler Ottó öntötte bronzba. A bronzbagolynál azóta évente tartanak megemlékezést az iskolások.

Vándorkiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Az író 120. születésnapja alkalmából, 2020-ban útnak induló tárlat egy hiánypótló irodalmi munkásságnak adózó megemlékezés az életművet gondozó Móra Kiadó részéről. Fekete István a magyar irodalom azon kevés szerzőinek egyike, aki műveinek tárgyaként szinte minden esetben a természetet és állatvilágot választotta, és az ember és természet kapcsolatát mutatta meg alkotásaiban. Írásaira egyedi hangvételük és örök érvényű tartalmuk mellett azért kellene ismét nagyobb figyelmet fordítani, mert napjainkban fókuszba került a természetvédelem, fenntarthatóság témaköre, Fekete István művei pedig a természettel harmóniában való létezést és az állatok természetét mutatják be tökéletes élethűséggel, jól orientálva ezzel az olvasót. Bár az író műveinek egy része gyerekeknek szól, felnőttek számára is izgalmas olvasmány autentikus természetábrázolása miatt. 

Az NKA támogatásával, Emőd Teréz kurátori munkájával megvalósuló kiállítás a művekhez igazodva a természetet, évszakokat, állatokat állítja középpontba. A kiállításra a belépés díjtalan, a tárlat a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük