KÖZbensőSzigetKÖZélet

Segítség, unatkozik a gyermekem! Tippek nyárra unatkozó csemeték szüleinek

Tombol a nyári szünet, szuper az idő, mégis naponta többször halljuk otthon, hogy „Anyaaaa/Apaaaa unatkozom!”? 

Gyermekünk nem tudja magát feltalálni a hirtelen jött szabadidőben. Szülőként el sem tudjuk képzelni, hogy fordulhat ez elő. Bár nekünk lenne ennyi szabadidőnk! Miért nem foglalja le magát a gyerkőc, ha ennyi lehetősége van? És mit tehetünk mi azért, hogy tartalmasan töltse a vakációt?

Nézzük először az okokat!

Gyermekünk pár héttel ezelőttig szigorú szabályok és követelmények között élt. Bármennyire igyekszünk következetesen tartani egy napirendet, akkor is óhatatlanul sokkal nagyobb szabadságban van része, mint az előző kilenc és fél hónap során bármikor. Ez egy nagyon éles váltás, amihez még felnőttként is nehéz alkalmazkodni. Párhuzamot vonva olyan ez nekik, mint mikor mi szabadságra megyünk: az első két napban még nem hisszük el, hogy pihenhetünk, utána van egy kis idő, amikor élvezzük a kikapcsolódást, majd az utolsó napok már a visszarázódásról szólnak.

A másik nagyon lényeges pont: a gyerekek agyának és idegrendszerének szüksége van arra, hogy gazdájuk unatkozzon. Erre tanév közben ritkán van lehetőség, ami nem feltétlenül pozitív dolog, inkább azt mutatja, hogy csemetéink mennyire túlterheltek manapság. Mi pedig velük együtt megszoktuk, hogy folyamatosan van valamilyen inger, amire válaszolni kell vagy egy akadály, amivel muszáj kezdeni valamit. Ráadásul mindezt általában mi felnőttek (szülők, tanárok, edzők stb.) találjuk ki nekik. Sőt, ha véletlenül azt látjuk, hogy feladat nélkül maradnak, már ugrunk is, hogy változtassunk a helyzeten.

Pedig unatkozni jó dolog! Fejleszti a kreativitást, segít a megoldásfókuszú gondolkozásban és elősegíti a tudatos jelenlétet is. Nem tanácsolom, hogy hagyjuk folyamatosan unatkozni gyermekünket, de mindenképp megtérül, ha néha megtesszük. A nyári szünet kiváló időszak erre.

De mit tegyünk akkor, ha már nem bírjuk tovább a helyzetet? 

Például készítsük egy ötletdobozt, tele lehetséges nyári tevékenységekkel! Gyűjtsünk össze közösen olyan dolgokat, amiket gyermekünk akár egyedül is meg tud valósítani, majd mindegyiket írjuk fel egy-egy színes cetlire! Segítség lehet, ha korábban készült nyári bakancslistánk. Bátorítsuk gyermekünket, hogy rajzoljon vagy gyűjtsön képeket mindegyikhez! Ezt követően tegyük bele az összeset egy papírdobozba vagy befőttesüvegbe, amit szintén kidekorálunk. A legközelebbi unatkozós helyzetben már csak annyi lesz csemeténk dolga, hogy húzzon egyet annak tartalmából. 

Pár dolog, ami szerepelhet az ötletdobozban:

  • kavicsfestés – már a gyűjtés is jó móka lehet
  • rajzolás krétával a járdára
  • egy új könyv kiolvasása
  • kincskereső térkép rajzolása – kincsek elrejtése a családnak
  • naplóírás a nyári élményekről
  • nagyszülők meglátogatása
  • megtanulni főzni

A tevékenységeknek csak a képzelet szabhat határt. Ráadásul semmi nem tiltja, hogy újabb és újabb ötletekkel gazdagodjon a gyűjtemény. Ha nagyon belelendülünk, érdemes lehet akár egy családi változatot is készíteni közösen, nem csak nyárra. Vidám, töltődésben gazdag nyarat kívánok!

Írta: Valentin-Gyurics Nikoletta

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük