#maradjotthonSzigetKÖZélet

Recept a nehéz időkre: lelki béke és kreativitás – interjú Bősi Éva festő- és paverpol szobrászművésszel

Évával régóta terveztük a találkozót. Egy közös kávét pici sütivel és egy kiadós beszélgetéssel, de a rohanó hétköznapok feladatai nem adtak erre lehetőséget. Vagy mi nem engedtük magunknak, hogy a megszokott ütemből kiesve ilyen dolgokra fordítsuk a „drága időt”. Ma egy kicsit másképp értékelünk. A veszélyhelyzet miatt egy kicsit mindenki lelassult s ez olyan régen várt lehetőségekre is alkalmat ad, ami plusz értéket ad a kényszerpihenőhöz. Így történt, hogy fogtam a telefont és megkerestem a művésznőt…

Csodálatra méltó, ahogy dolgozol. Nagyon örülök, hogy ezt számtalan helyen ugyanígy látják és elismerik! Számoltad már valaha, mennyi elismerést kaptál?

Nem a díjakat tartom fontosnak, hanem a szakmai elismerést. Megerősít abban, hogy jó az irány amit kitűztem magamnak. Nagy élmény volt számomra a Nemzetközi Képzőművészeti Verseny zsűri elnökeként részt venni a VER-DEKO Művészeti Kör Alkotó Egyesület által rendezett királyi kastélyban Gödöllőn. Szintén a VER-DEKO-tól kaptam felkérést 2018-ban a fődíj elkészítésére, ahova egy festőnőt készítettem. A szobor Indonéziába került az első díjat nyert festőnőhöz.

Bősi Éva festő- és paverpol szobrászművész elismerési:

 • 2015: Országos Baba és Mackókészítési Kiállítás és Verseny, Budapest – Művészbaba kategória II. hely
 • 2016: Országos Baba és Mackó Kiállítás és Verseny, Budapest – Művészbaba kategória II. hely
 • 2017: Nemzetközi Paverpol Kiállítás, Bécs
 • 2017: Országos Baba és Mackó Kiállítás és Verseny, Budapest – Művészbaba kategória I. hely
 • 2017: Cserhát Művész Kör, Budapest – Harmónia Iparművészeti díj
 • 2018: Országos Baba és Mackó Kiállítás és Verseny, Győr – Művészbaba kategória I. hely
 • 2018: Országos Baba és Mackó Kiállítás és Verseny, Győr – Ezüst Koszorús Mester cím
 • 2018: Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestülete – Aranykoszorús Mester cím

Az alábbi videó a 2019. októberében megrendezett kiállításán készült. Videó készítője: Talpas Balázs

A paverpol szobrászat egy új fejezet az életedben. Emlékszel még, hogy kezdődött? Milyen jelentéssel bír ez az életedre?  

5 éve egy elhúzódó betegség alatt kerestem az interneten szobrászati anyagokat, mivel

gyermekkori álmom volt a szobrászat és festészet.

Így találtam rá a Hollandiából származó Paverpol technika magyar képviseletére. Első látásra szerelem lett ez a szobrászati lehetőség. Felgyógyulásom után elvégeztem a tanfolyamot és oktatói vizsgát tettem. Ezzel párhuzamosan akkor még teljes anyagismeret nélkül magam által készített gyurmából szobor fejeket, kezeket, lábakat készítettem amit a vizsga munkáimba be is építettem. Majd különböző anyagokkal ismerkedtem meg, ma már ezekből készítem a szobor részeket és ezt ötvözöm Paverpollal, textillel, csipkével, különböző anyagokkal. A paverpolba mártott különböző természetes anyagok levegőn kőkeményre száradnak, ezért alkalmazásuk széleskörű, kültérre és beltérre egyaránt alkalmasak.

Mi köti le még az energiádat? Mivel töltődsz?

A napi teendők mellett minden nap alkotok. Szobrászkodás, festés, olvasás, zene hallgatás és a csend. Ez mind nagyon fontos számomra. Az alkotás folyamán minden elcsendesül, megszűnik a külvilág.

Igazi meditatív állapot.

Te is azok közé tartozol, aki a nehéz időben – is – pozitív életszemlélettel bír. Hogyan tartható meg a lelki béke a mai helyzetben?

Ez a nehéz helyzet, amiben most vagyunk mindannyiunk számára tanítás! Sokan félnek a jövőtől, kilátástalanságtól, félnek az elcsendesedéstől. Egy régi világrend lezárult, de ezzel nincs vége a világnak! Egy új világrend kezdődik, amiben talán jobban megtaláljuk a helyünket.

Helyére kerülnek az igazi emberi értékek! A szeretet, a tisztelet, a tolerancia, az empátia, udvariasság stb. A lelkünk mélyén mindannyian erre vágyunk!

S, hogy mit tanácsolok a mai helyzetben?

 • Fontos a félelem elengedése!

Beszélgessünk idős szülőkkel, nagyszülőkkel, rokonokkal, ha nem velünk élnek, akkor hívjuk fel őket telefonon. Kérdezzük meg őket, hogyan élték meg a háború hétköznapjait, a szegénységet, mi tartotta őket életben? Sokat tanulhatunk tőlük!

Rájövünk, hogy nem is olyan kilátástalan a helyzetünk és mi milyen jól élünk még ebben a helyzetben is!

 • Olvassunk, játsszunk, hallgassunk zenét, tanuljunk, kreatívkodjunk. Tavaszi lomtalanítást, takarítást most kényelmesen elvégezhetjük. Azt gondolom, mi akik falun élünk szerencsések vagyunk. Már lehet kertészkedni, virágokat ültetni, szépíteni a házunk környékét. Sportoljunk, táncoljunk, a világhálón sok ingyenesen letölthető programot találhatunk.
 • Tervezzük meg az új életünket! Leltározzunk a lelkünkben, engedjük el, ami nem fontos és negatív energia, és adjunk helyet az újnak! Számomra ehhez a legfontosabb a lecsendesedés, a reggeli vagy esti meditáció. Este gondoljuk végig, mit tettünk a nap folyamán? Ha úgy érezzük, hogy talán valahol hibáztunk, akkor ne ostorozzuk magunkat, bocsássuk meg magunknak! Ha valakit megbántottunk, kérjünk bocsánatot mentálisan, ha személyesen nem áll módunkban!
 • Minden nap adjunk hálát! Ez nagyon fontos! A félelem, a szorongás, az agresszió alacsony frekvenciájú energia, egyensúlytalan állapotot okoz! A szeretet, a hála, a köszönet magas frekvenciájú energia, ezért fontos hogy minden percben gyakoroljuk! Mindannyiunknak ezt ajánlom!

Az alkotás öröme mindenki számára jó érzést jelent. A legtöbb embernek most tényleg van ideje töltődni, kikapcsolni, kreatív dolgokkal foglalkozni. Mit tanácsolsz ehhez? Van ötleted, hogyan tudunk otthon – anélkül, hogy el kellene mennünk a boltba – egyszerű anyagokból valami fantasztikus dolgot készíteni?

Igen. A húsvét közeledtével készítettem nektek egy ünnepi kis díszt. Mellékelem hozzá a leírást és egy képes útmutatót is. Remélem mindenki, aki elkészíti otthon – akár gyerekekkel, akár egyedül – egy kicsit jobb kedvre derül, feltöltődik és kis időre elfelejti a kint zajló világot.  

Anyag szükséglet:

 • Tojástartó, sárga és piros anyag, olló, filctoll, ragasztópisztoly vagy más ragasztó.
 1. Kirajzoljuk a formákat az alaphoz.

Szárnyak és talpak

Az alapok kivágott formái

 1. A kívánt színre lefestjük a darabokat.
 2. Sárga anyagból kivágjuk a lábszárakat és a csőrt, piros anyagból a tyúk taraját és szakállát.
 1. Előkészítjük a ragasztópisztolyt és a darabokat a helyére ragasztjuk.
 2. Szemeket felrajzoljuk filctollal vagy kis gyöngyöt ragasztunk.
 1. A tojást a tartóba helyezzük😊

Csatolok még két képet további inspirációnak, ha valakinek megjönne a kedve ehhez a művészeti ághoz.

Nyuszi: Alap: pezsgős üveg, fej: újságpapír és Paverpol.

Ez a nyuszi újságpapíból készült Paverpollal, hungarocell tojások: textil, csipke, gyantagyöngy és Paverpol.

Boldog Húsvéti ünnepeket kívánok!

Fotók: Bősi Éva és Bősi Éva FB oldala
További cikkek
KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Bemutatásra kerültek a Fidesz-KDNP polgármester és képviselőjelöltjei Mosonmagyaróváron

Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Fidesz mosonmagyaróvári szervezetének elnöke…
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük