KÖZéletSzigetKÖZélet

Önkéntesek segítségével készül Sokorópátkán a világ legnagyobb székelykapuja

Fotó: Sokoró Kapuja

Akár a Szigetközből is lehet segíteni az összetartozást szimbolizáló, Sokoró Kapuja nevet viselő székelykapu elkészítésében. A nyár elején pedig az átadó ünnepségen várják a vállalkozó kedvű önkénteseket a szervezők, amikor is egy egész hétvégés programsorozattal avatják fel a világrekord méretű kaput.

Május 9-én elhelyezték az alakövet és egy időkapszulát is Sokorópátkán, majd megindult a Sokoró Kapujának elkészítése. A Sokorói Tájegység Egyesülés kezdeményezésében épül Magyarország első közút felett átívelő székelykapuja, amely egyben a világ legnagyobb ilyen kapuja is lesz.

A kapuról

Az ötlet 2020-ra nyúlik vissza, amikor a Sokorói Tájegység Egyesülés elnöke, Vajda Péter és egy baráti társaság közösen elkezdett gondolkodni a Sokorói Kapujának megvalósításán. 

A történelmi jelentőségű kapunak a Pannonhalmi dombság szívében található Sokorópátka ad otthont. Az út fölött átívelő kapu mellett pedig Összetartozás tere néven egy közösségi teret is kialakítanak. Ez a park nem csupán pihenésre szolgál majd, hiszen az itt elültetett helyi őshonos fák, valamint a többfunkciós építmények a térség természeti és kulturális kincseit is bemutatja. A kertben felállított pajtaszerű épület egyszerre használható színpadként az ide szervezett kulturális előadások alkalmával, és válik kápolnává az Istentiszteletek idejére.

A tervek szerint a kapu mintegy tíz és fél méter magas, illetve tizenhat méter széles lesz. A felületén 28 négyzetméter faragás lesz látható majd, a motívumok között pedig a hatvannégy történelmi vármegye címere is helyet kap.

Ezen címerek összeállítása, a kapuhoz használt 150-200 éves tölgyfa gerendák és rajztervek, illetve fafaragók és ácsok segítsége is Erdélyből érkezett Sokorópátkára.

Fotó: Sokoró Kapuja

Támogatók, akik a terv mellé álltak és ahogy mi is csatlakozhatunk hozzájuk

A program fővédnökei Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát és Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes. A kapu és a park megvalósítása nagyjából 45 millió forintba fog kerülni. Ezen óriási beruházás pedig kizárólag közösségi összefogásból, adományokból, társadalmi munkából valósul meg.  A Sokoró Kapujának létrehozását különböző értékű támogatói jegyek megvásárlásával bárki segítheti, de a szervezők e mellett gálaesteken, aukciók keretében és egyéni felajánlások révén is gyűjtenek támogatást. A zsindely, deszka, palló és gerenda jegyeket a sokorokapuja.hu oldalon lehet megvásárolni az ott feltüntetett értékben. A kapu létrejöttét támogató magánszemélyek, civil szervezetek, cégek a kapu melletti park területén elhelyezett emléktáblán lesznek feltüntetve.

Ismert zenészek is a kezdeményezés mellé álltak már. Az év elején a budapesti Astoria szállóban tartott találkozón a kapu alkotói Kárpát-medence szerte ismert zenészekkel fogtak össze. Ezen a rendezvényen részt vett többek között Ferenczi György, Heinczinger Mika, Nyerges Attila, Fábián Zoltán és Ézsiás Péter is, akik fellépéseikkel vállalták, hogy segítenek népszerűsíteni a kapu tervét és hozzájárulnak az adományok gyűjtéséhez.

Mellettük sok ismert ember is aláírta már a támogatói okiratot. Mások mellett Geszty Glória színésznő, műsorvezetőnő, Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész-zeneszerző és Nagy Feró, a Beatriche frontembere is az aláírók között szerepel.

Lehetőség van önkéntesként segíteni

De nem csak pénzbeli adománnyal és a támogatói okirat aláírásával, illetve a székelykapu hírének közvetítésével lehet segíteni a készülődést. A Sokorói Tájegység Egyesülés fafaragó mesterek jelentkezését várja, akik csatlakoznának a munkálatokhoz. Az ország számos pontjából, illetve Székelyföldről is érkeztek már mesterek, akik mind otthagyják a kezük nyomát a világ legnagyobb székelykapuján, a nemzeti összetartozás jelképén. Ők a sokorópátkai táborban szállás és ételt kapnak a munka ideje alatt. Itt egy 200 négyzetméteres sátor alatt dolgoznak a mesterek, ahol kávé, a hűtőben italok, házias ételek, például disznótoros és persze a jó hangulat biztosított a számukra.

A héten még várja az önkéntesek csatlakozását Pethő Sándor, a kapu elsőszámú készítője, a csapat vezetője. Jelentkezni bárhonnan lehet, a szigetközi mestereket is szeretettel várják. Mostanáig 25 önkéntes segítkezett a munkában, köztük három hölgy is. Egyikük 71 évesen, férjével csatlakozott a faragóhoz Győrből, de egy felpéci ékszerkészítő is otthagyta kézjegyét a kapun. A héten még öt önkéntes jelentkezésére lenne szükség ahhoz, hogy a kapu a tervek szerint június elejére elkészüljön.

Fotó: Sokoró Kapuja

A június 2-i családi hétvégén (amely egybeesik a Nemzeti Összetartozás Napjával), az I. Összetartozás Ünnepén pedig szintén önkéntesek segítségére számítanak a szervezők, akik bíznak benne, hogy nagyjából húsz fő még csatlakozik hozzájuk.

Önkéntesnek jelentkezni az Egyesülés elnökénél, Vajda Péternél lehet az info@sokorotaj.hu e-mail címen, vagy a 30/5096060 telefonszámon lehet.

Változó, hogy ki mennyit segít, mindenki annyi munkát vállal, amennyit el tud végezni. Valaki már nyolc napja velünk van, más egy órára csatlakozott hozzánk. Vannak segítők, akik a gerendákat emelik a helyükre, a zsindelyt festik, vagy a galambdúcot ácsolják. Volt lakatosunk is, aki a vasbakokat hegesztette. Rengeteg összetevőre van szükség egy ilyen monumentális székelykapu megépítéséhez. A jelentkezők képeket küldenek a munkáikról, illetve mindenki katalógussal érkezik és büszkén mutatja, miken dolgozott eddig

– avat be bennünket Vajda Péter, aki azt is elmondja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a munka befejeződjön a tervezett dátumig és június első hétvégéjét igazi ünneppé varázsolják.

Erre törekszünk és meglátjuk, hogy sikerül-e. Az átadás köré egy igazán magyar érzelmű programot szeretnénk szervezni az építőknek, családoknak és baráti társaságoknak – fogalmaz az elnök.

A tábor életét viszont nem csak a fafaragók, hanem az érdeklődők is megismerhetik, akik bármikor meglátogathatják a sokorópátkai műhelyt és megnézhetik, hol tart jelenleg a történelmű jelentőségű székelykapu elkészítése. 

Fotó: Sokoró Kapuja

A Mesterről

A kapu megépítésének vezetését Pethő Sándorra bízták az ötletgazdák. A 44 éves mester Kézdivásárhelyen nőtt fel, jelenleg a Somogy vármegyei Bálványoson él. Az ácsmunkát nagyapjától, míg a faragást az édesanyjától sajátította el.

Az első kapuját 14 éves korában készítette el, amit minden iskolai szünetben egy újabb követett. Felnőttként a székelykapu-megrendelések folyamatos teljesítése mellett kopjafákat, emlékműveket, térplasztikákat, valamint mindenféle fából készült egyedi építményeket is készít.

Napjainkra több mint 220 darab, kisebb-nagyobb székelykaput épített és faragott ki. Az ő nevéhez fűződik a 2005-ben készült, akkor világrekord méretű erdélyi székelykapu, több falubejárati akókapu, Kanada legnagyobb székelykapuja, valamint a világ legnagyobb kopjafája is.

Munkáival 2015-ben elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megítélt „Magyar Kézműves Remek” címet.

Az évek során jelentős mennyiségű motívumot gyűjtöttünk össze régi székelykapukról, melyeket folyamatosan felhasználunk a készülő kapuk mintázatához. Úgy gondolom, hogy attól egyedi egy székelykapu, ha benne felismerhető készítőjének egyedi stílusa. Éppen ezért a minták faragásához egy teljesen egyedi mélyfaragásos módszert dolgoztam ki, ennek köszönhetően a motívumok sokkal jobban kidomborodnak az oszlop síkjából, ez teszi igazán különlegessé a kapuimat – olvashatók Pethő Sándor gondolatai a sokorokapuja.hu oldalon.

Fotó: Sokoró Kapuja

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük