KÖZélet

Nemzetközi szintre lépett a győri doktori képzés


Ötödik évfolyamát kezdi ősszel a program

Már ötödik alkalommal hirdetett felvételt a Széchenyi István Egyetem (SZE) és az MNB Alapítvány együttműködési és támogatási szerződése alapján létrehozott doktori képzés. A nemzetközi hírű iskoláról Komlósi László Imre professzor, a győri Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programjának vezetője adott tájékoztatást.

Június közepéig lezajlott az ötödik évfolyam felvételije a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) és az MNB Alapítvány együttműködési és támogatási szerződése alapján létrehozott doktori képzésben. A 2016-ban indult program célja nemcsak az akadémiai világban folytatott további szakmai életpálya megalapozása a diplomájuk megszerzése után további képzésre vágyó diákok számára, hanem a gyakorlati problémákra koncentráló, a valós gazdasági életben is hasznosítható tudás biztosítása.

Angol nyelven, új szemlélettel

A doktori program nyelve teljes mértékben angol, vagyis az oktatás és az adminisztráció is angol nyelven zajlik. A képzés során a program a következő négy tudásgócra koncentrál: (i) a globalizált világban történő viselkedésre, (ii) a narratívák kultúraközi szerepére, (iii) az önszerveződő komplex rendszereken alapuló szervezeti folyamatok kontrolljára, valamint (iv) a személyes tudásnak a problémamegoldásban betöltött szerepére. Mindezek új megközelítést, friss szemléletet visznek az oktatásba és a kutatásba.

Újdonság a programban a cikk alapú disszertáció követelménye, amely az angolszász képzési rendszerekben már kipróbált jelenség. Ennek lényege abban rejlik, hogy a doktoranduszok a kutatási szakasz folyamán részeredményeket publikálnak magas besorolású tudományos folyóiratokban, amelyekből a végső disszertációjukat állítják össze. A szeptemberben várható védéseken már ilyen típusú disszertációk debütálnak.

Világszerte keresett program

A magas szintű, angolul zajló képzés nemzetközileg is keresett. A diákok Magyarországon kívül számos más országokból is érkeznek, mint például az Egyesült Államokból, Oroszországból, Törökországból, Szíriából, Tunéziából, de van jordán, indonéz, kínai, osztrák és indiai hallgató is. A hazai tanárok mellett egyebek közt amerikai, német, francia, török oktatók is erősítik a képzést. A munkába olyan nemzetközi szaktekintélynek számító tudósok is bekapcsolódtak, mint például Katsuhito Iwai, Arjuan Appadurai vagy Basarab Nicolescu.

A program távlati célja, hogy hatékony és gyümölcsöző együttműködést alakítson ki a világ hasonló szellemiségű műhelyeivel, és szerves részévé váljon a nemzetközi tudományos közösségnek – hangsúlyozta Komlósi professzor.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük