KÖZélet

Mosonszolnoki csapatkapitánnyal nyerte meg a női Magyar Kupát az ETO

Az ETO FC Győr 4:1-re legyőzte a Puskás Akadémia csapatát a labdarúgó Simple női Magyar Kupa döntőjében április végén az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, ezzel megnyerve a Magyar Kupát. Az ETO csapatkapitánya a mosonszolnoki Öreg Cintia. Őt kérdeztük.

– Győrben élek, de amikor van egy kis időm, hazajövök a szüleimhez feltöltődni egy kicsit Mosonszolnokra. Visszagondolva hálás lehetek, hogy egy ilyen szép és barátságos faluban tölthettem a gyerekkorom. Emlékszem, amikor jó idő volt és az utcánkban még sokan voltunk gyerekek, mindig összegyűltünk és játszottunk sötétedésig – kezdte a beszélgetést Öreg Cintia, aki az ETO FC női gárdájának a csapatkapitánya.

Elsőnek a fiúk csapatában

– Amikor kicsit idősebb lettem, akkor pedig természetesen fociztunk, valamiből mindig csináltunk kapukat. A fülemben cseng, ahogy valaki vagy épp többen kiabálnak, hogy „autó” és akkor mindenki félreállt. Aztán amikor elkészült a műfüves pálya, már odajártunk vagy ha épp nem jött senki, akkor egyedül mentem iskola után. Azt hiszem nagyon kellett egy ilyen sportbarát környezet ahhoz, hogy a labdarúgás ilyen mértékben meghatározza az életem, hálás is vagyok ezért – folytatta Cintia, aki a mosonszolnoki (fiú) focicsapatban kezdte rúgni a bőrt, majd játszott a MITE-ben, a Haladásban és az ETO-ban is.

Az ETO FC Győr játékosai ünnepelnek, miután győztek a Simple női labdarúgó Magyar Kupa döntőjében a Puskás Akadémia FC ellen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2023. április 26-án. Öreg Cintia csapatkapitányként, a kupával a kezében. MTI/Illyés Tibor

Az álomból valóság

Cintia a Bozsik-program kapcsán került kapcsolatba a labdarúgással, mára már több mint 338 mérkőzést játszott, a válogatott mezét négyszer húzhatta magára. Mint mondja, nagyon nem is látott más lehetőséget maga előtt, minthogy labdarúgó legyen. – Sokan azt hitték, hogy ez csak tréfa. Végül igazam lett…  – mondta.

Csapatkapitányként nem mindig könnyű

A válogatott focista viseli az ETO-ban a csapatkapitányi karszalagot, amit megtiszteltetésként él meg. – Nagyon szeretem a csapatot, bevallom néha nem túl egyszerű és sokszor ki kell lépnem a komfortzónámból, de nem cserélném el ezt a feladatot senkivel – fogalmazott. Hozzátette: egy átlagos héten 8 edzése van, ebből 2 konditermes, a többi csapat-, illetve egyéni képzés. Hétvégén pedig álltában egy mérkőzés.

Edzőként az aktív labdarúgás után

– Az ETO-val egy bajnoki címet biztosan szeretnék nyerni és ha ez megvan, BL meccseket játszani. Örülnék egy jó külföldi ajánlatnak természetesen, de elsősorban az ETO-val szeretném elérni a céljaimat. Már nem 20 éves vagyok, szóval a labdarúgás utáni életemet is tervezgetni kell. Nem szeretnék elszakadni teljesen a futballtól, az edzői pályával szemezgetek. Az alap edzői bizonyítvánnyal már rendelkezem, amikor van időm, az edzések mellett besegítek az utánpótlás csapatoknál és próbálok tapasztalatokat szerezni ezen a téren is. – mondta a jövőre nézve Cintia, aki szerint az utóbbi években sokat fejlődött a magyar női labdarúgás, egyre több lány választja ezt a sportot, több figyelmet kap a bajnokság, egyre profibb körülmények mellett dolgozhatnak. – Viszont hazánkban még mindig nem örvend olyan népszerűségnek a női foci, mint a nemzetközi szinten is top csapatokat felvonultató bajnokságokban, ahol egyre inkább a férfi szakághoz hasonló körülmények és figyelem övezi a lányokat is. Tavaly márciusban például a női Barcelona-Real Madrid meccsen 91 553 néző volt jelen, ami rekordot jelent. Ez itthon még férfi mezőnyben is álomszám.

Cintia nevelőapukájával – egyik legnagyobb szurkolójával – Boró Istvánnal egy korábbi felvételen.

A támogató nevelőapa

– A családom és a barátok végig támogattak. Nevelőapukám vitt mindig edzésre vagy meccsre kiskoromban, a mai napig szinte minden meccsemen ott van és szurkol. Amikor az általános iskola után az ETO akadémiáját választottam, anyukám először nehezen fogadta el, de nevelőapukámmal közösen sikerült meggyőznünk – zárta Cintia.

Írta: Gecsei Ádám

További cikkek
KÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük