KÖZéletMáriakálnokSzigetKÖZélet

Levendula minden mennyiségben


Levendulaméz, homoktövis, szörpök, natúrkozmetikumok, kézműves termékek, chili és persze rengeteg levendula a III. Szedd Magad Levendula Hétvégén.

A Kálnoki Levendulás tulajdonosával és egyben az esemény szervezőjével, Hegyi Tamással beszélgettünk.

Mi a Kálnoki Levendulás története? 

Családi örökség volt ez a terület, amelyet szerettünk volna jól hasznosítani. Számtalan felhasználási módja és a benne rejlő lehetőségek miatt tettük le a voksunkat a levendula mellett.

2016 őszén telepítettük ezt a 12500 tő levendulát. Elég göröngyös utat kellett bejárnunk, hogy megtaláljuk a megfelelő technológiát a sorközművelésre és úgy általában a növény telepítésére, de úgy gondolom mostanra túl vagyunk a nehezén.

Mindez persze nem egynapos munka volt. A letelepítés utáni első évben még nem éreztük úgy, hogy az ültetvény alkalmas arra, hogy látogatókat fogadjon, de 2018-ban végül megnyitottuk a nagyközönség előtt kapuinkat és szerveztünk egy kisebb Szedd Magad akciót. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire van rá kereslet, hiszen a Szigetközben egy ekkora ültetvény abszolút egyedülállónak mondható. Úgy tűnt, hogy van rá érdeklődés, ezért tavaly már nagyobb hangsúlyt fektettünk a szervezésre.

Az idei évben egy még nagyobb szabású fesztivált szerettük volna megszervezni, de sajnos a járvány nekünk is keresztülhúzta a számításainkat. Rövid időnk volt ugyan a szervezkedésre, de összességében elégedett vagyok az eredménnyel. 

Idén lett négyéves a levendulás és úgy tűnik, végre kész arra is, hogy vetőmag készülhessen belőle. 


Említetted, hogy a levendulának rengeteg felhasználási módja van. Melyek ezek?

Folyamatosan kísérletezünk és keressük az újabb és újabb felhasználási lehetőségeket. A levendulaszörpön kívül– ami azt gondolom elmaradhatatlan – levendulazselét is készítünk.

Ezek mellett mindent, ami a kertünkben is megtalálható, össze szoktuk párosítani a növénnyel és ezzel újabb termékekkel kísérletezünk.

Most van egy kis eper a kertünkben, ezért kitaláltuk, hogy eperdzsemet csinálunk levendulával. Készítettünk hozzá levendulás szőlőzselét, illetve levendulás lilahagymalekvárt is, ami vadhúsokhoz és sajtokhoz is nagyon finom kiegészítőként szolgál.

Talán nem sokan tudják, de a levendula húsokhoz és salátákhoz használt fűszersók adalék anyagaként izgalmas ízeket is eredményez és az emésztést is serkenti.

Mindezek mellett levendulás kekszekkel is próbálkozunk, amelyből mondhatom, még a sós is meglepően jól sikerült. 

Lepároltatjuk a levendulát, amelyből aztán olajat és levendulavizet készítünk, ami 100 százalékos tisztaságú illóolajnak számít.

Közismert a levendula nyugtató, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása. Rendkívül egészséges és megfelelő mennyiségben alkalmazva, a bőrnek is nagyon jót tesz.

Mióta megszületett a kisfiam, mi például csak levendula olajos vízben fürdetjük.

Mi alapján hívjátok meg a kiállítókat a rendezvényre?

Mindig az egyediséget és a minőséget keressük. Általában kedves feleségemmel szoktuk a különböző vásárokat járni, ahol kipróbáljuk a kiállítók termékeit és ezek közül a legjobbakat meghívjuk magunkoz.

Nagy örömmel tölt el, hogy idén itt van a Nyúli „tüzes” chili megalkotója díjnyertes termékeivel. A Sziget Aranya is képviselteti magát kitűnő termékeivel, mint például a Levendulás, homoktövises lekvár. 

Milyen tervekkel néztek a jövőbe? 

A területi növekedést nem tartom annyira indokoltnak. Legfeljebb egy kisebb eperföldet vásárolnék, hogy a levendulával kombinálva új, izgalmas ízeket hozzunk létre. Egyre inkább a nagyobb piac elérésére szeretnénk törekedni. Emellett pedig technológiai fejlesztést is tervezünk. Nagyon jó lenne egy megfelelő levendula betakarító gép, amiben már lehetne jobb minőségű szárított virágzatot készíteni. 

Szeretnénk a telken egy kis szabadon álló fás tetős, autentikus kiülőhelyet kialakítani, ahol akár grillezni is lehetne.

Az esemény hagyományát mindenképpen fenntartjuk és amennyiben a járványhelyzet is engedi, jövőre egy zenés, jó hangulatú fesztivált szervezünk a IV. Szedd Magad Levendula Hétvégére. 

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük