KÖZéletLevélSzigetKÖZélet

Levéltől a Kistehén zenekarig

Sidó Attila (balra) Nagy Patrikkal, akit Tamásiban tanított, most online oktatja. Fotó: Nagy Attila


2018-ban került állandó tagként a Kistehén zenekarba a levéli származású Sidó Attila, aki Petik Ákos tanítványaként kezdte a gitározást Mosonmagyaróváron, majd magától, felvételek segítségével fejlesztette magát. A Kőbányai Zenei Stúdióba jelentkezett a középiskola elvégzése után, ahol megalapította zenésztársaival a Babel zenekart. Velük a Sziget Fesztivál színpadán is felléptek. Ezután került a Kistehénhez, ami utolsó koncertjére készül. De mihez kezd Attila?

„Minden zenekar élete kivétel nélkül viharos. Rengeteg akadályon kell az évek alatt átlendülni, de nagyon sok örömöt is ad persze, amit máshonnan az ember nem kaphat meg. A Kistehén az utolsó lemezzel egy ilyen karriert zár le, rengeteg emberre és zenészre van hatással a mai napig. Kultikus zenekar és jellegzetesen magyar, ezért szeretik és tisztelik annyian. Nagyon fontos ismérve a zenekarnak, hogy nem önismétlő, ez pedig némileg megmagyarázza a döntést, ami sokakat meglepett” – kezdte a beszélgetést a levéli Sidó Attila, aki 2018-ban került a Kistehén zenekarhoz.

„Már előtte is volt közöm hozzájuk, körülbelül fél évig voltam helyettes gitáros. A hír után, másnap egyből indult a stúdiófelvétel, amin már a saját gitárötleteimet játszottam, ez egészült ki később a Bocsánat nagylemezre”.

(2020 márciusában jelent meg a hír, hogy húsz év után feloszlik a Kistehén zenekar, befejezik a közös munkát, ám előtte búcsúturnéra indulnak. A járvány ezt keresztülhúzta, de a formáció – jelen állás szerint úgy tűnik – még idén nyáron utoljára színpadra áll – a szerk.).

Felvételekről is tanulta a gitározást

Attila a mosonmagyaróvári zeneiskolában kezdte Petik Ákos tanítványaként a gitározást, később, a gimnázium közeledtével viszont nem járt tanárhoz, hanem felvétel alapján folytatta a tanulást. Mint mondja, legnagyobb hatást a klasszikus rockzenekarok jelentették számára, mint például a Led Zeppelin, az Iron Maiden, a Tankcsapda, s persze a zenészbarátok, az első zenekari szárnypróbálgatások, amikre a mai napig szeret visszaemlékezni.

„Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, akik végig lelkesek voltak. A mosonmagyaróvári Kossuth Gimnázium után Budapestre mentem könnyűzenét tanulni, a Kőbányai Zenei Stúdióba. Itt tengernyi zenészhallgatóval találkoztam, akik mind hatással voltak rám. Olyan neves tanároktól tanulhattam, mint Maróthy Zoltán, ifj. Tornóczky Ferenc, Fekete-Kovács Kornél, Póka Egon és a listát folytathatnám… Itt ismerkedtem meg zenésztársaimmal, akikkel megalapítottuk a BABEL zenekart, a Kistehén előtt kizárólag velük zenéltem” – tudtuk meg a levéli gitárostól.

Növendékeket is vállal

„A zenélésen, zeneszerzésen kívül az évek során a gyerekek tanítása is a szívemhez nőtt a Tamási Alapfokú Művészeti Iskolában, ezért döntöttem úgy, hogy továbbképzem magam. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetemen tanulok klasszikus zenét. Roth Ede és Horváth László a főtárgy tanáraim. Teljesen más feladat ez, rengeteget tanulok a gitározás egy másik világáról, ami időben sokkal távolabb nyúlik vissza. A tanítást azért szeretem, mert olyan dolgokat adhatok tovább, amiket értékesnek gondolok, egész egyszerűen jól esik. Zeneiskolában ráadásul mindezt közösségi szinten lehet művelni, ami még izgalmasabbá teszi” – mesélte Attila, aki időközben hazaköltözött a fővárosból Levélre, s várja a tanítványait, jelen helyzetben online is. 

Nem egyszerű szakma

„Én, bár jó tanuló voltam, igazán örömet mindig is a zene okozott. Az ember időt szán arra, ami fontos neki. Nem mondanám, hogy egyszerű szakma, de nem hiszek benne, hogy bármi más egyszerűbb lenne, ha egy életen át csinálni szeretnéd” – zárta a beszélgetést Attila.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük