ÁsványráróDunaszegKÖZéletSzigetKÖZélet

Különös találkozás: ritka állatfajt kapott lencsevégre a dunaszegi fotós

Fekete nyérc Fotó: Lakatos Krisztián


Vélhetően egy észak-amerikai fekete nyércet kapott lencsevégre a dunaszegi Lakatos Krisztián egy evezés során. A fotós azóta még egy alkalommal látta távolról az állatot, feltételezhetően ugyanarról az egyedről van szó.

A Szigetközi Fotóműhely alapítója, Lakatos Krisztián az utóbbi időben egy túrakajakból fotózza szívesen a Szigetközt. A kajak lehetőséget ad arra, hogy teljesen új, kevesek által látott szemszögből mutassa be szeretett tájunkat, az ágrendszer szövevényes vizeit.

– Nagyon szeretem ezt a járművet, amellett, hogy kiváló testedzés nagyszerű módja annak, hogy olyan helyekre jussak el ahova eddig nem sikerült és jobban meg tudom közelíteni az állatokat, illetve más nézőpontból is meg tudom mutatni a tájat – magyarázta a fotós, aki tavaly júniusban vásárolta a kajakot, mára már 960 km-t tett meg vele a Szigetközben. 

– Pár hete az egyik útvonalon a magasabb vízállásnak köszönhetően be tudtam menni Ásványrárónál egy kis öbölbe ahol a fák között evickéltem. Itt pillantottam meg egy uszadék fatörzsön pihenni egy „barna foltot”. Az állat megijedt tőlem és felfutott a nyárfára, amin fennakadt az úszó törzs. A levelek takarásában nem tudtam megállapítani, milyen állat lehet – kezdte élménybeszámolóját Lakatos Krisztián.

A fotós ezután odébb evezett és türelmesen várta, hogy megmutassa magát az állat. Pár perc múlva meg is jelent újra a prémes jószág és végigsétált a fatörzsön, ekkor pár kattintás erejéig modellt állt Krisztiánnak, majd a vízbe ugrott és elúszott.

Fotó: Lakatos Krisztián


– Akkor ott én vidrának néztem, de már akkor is kételkedtem ebben, mert tudomásom szerint a vidra nem mászik fára, de gondoltam, otthon utána járok. Mikor fotózni kezdtem, mindenféle határozó könyvet beszereztem ilyen esetekre, növény- és állathatározókat is, ám ezekkel sem mindig egyszerű az egyedek beazonosítása – részletezte a természetfotós.

– Közben a közösségi oldalon írták, hogy szerintük nyérc lesz. És valóban, ő állt modellt nekem. Azóta több szakértővel is sikerült felvenni a kapcsolatot többek között Csorba Gáborral a Magyar Természettudományi Múzeum emlős állattárának szakértőjével és egybehangzó vélemények szerint is nagyon ritka fajt sikerült lencsevégre kapnom. Tőlük tudtam meg, hogy a nyércnek két fajtája van: az amerikai egy invazív faj, ami eddig nem terjedt el nálunk, valószínűleg egy nyércfarmról szökhetett el pár példány és így szaporodhatott el a térségben, míg az európai rokona egy rendkívül veszélyeztetett, Magyarországon egyes vélemények szerint kihalt faj. Hogy pontosan melyik fajhoz tartozik a fotóalanyom, biztosan csak genetikai vizsgálattal lehetne kideríteni a sok hasonlóság miatt de a többség az amerikaira tippel – tudtuk meg a fotográfustól, aki a találkozás óta minden evezés alkalmával, amíg engedi a vízállás, bekanyarodik az öbölbe, és várja az újbóli randevút.

Azóta még egyszer sikerült elcsípnie az állatot, igaz telefonnal készített fotót, de valószínűsíthetően ugyanarról az egyedről van szó.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük