DunakilitiGyőrújfaluGyőrzámolyHegyeshalomKÖZéletKÖZlekedésLipótMosonmagyaróvárSzigetKÖZéletVének

Kirándulások a Szigetközben – gyalog, két keréken vagy botokkal?

Fotó: Nordic Walking Edit

A borús téli napok után mostanában különösen szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy olyan gyönyörű táj az otthonunk, mint a Szigetköz. Itt a természet számos csodája csalogat bennünket a szabadba a tavasz beköszöntével. Az év első melegebb hétvégéin sokan megindulnak és gyalogosan, vagy akár kerékpárral járják a vidéket. Aki pedig nem tudja, merre vegye az irányt, annak segít következő összeállításunk.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Szabadidősport egyesület elnöke, Molnár Z. Csabáné, Fügi Edit lassan két évtizede szervez túrákat Győr környékén és a Szigetközben. A hagyományos gyalogos kirándulások és a kerékpáros útvonalak mellett a napjainkban egyre divatosabb nordic walking lehetőségekről is beszélgettünk vele.

Két lábon a természetben

A győri székhelyű szövetség vezetője elsőként a győri és környékbeli lakosok körében nagyon népszerű Püspökerdőt javasolta, ha egy könnyed délutáni sétára vágynánk. Itt egy rövidebb, 5 kilométeres és egy hosszabb, 7 kilométeres útvonalat is bejárhatunk. Az erdő gyerekekkel, négylábú kedvencekkel tökéletes célpont.

Ha azonban messzebbre vágynánk a város zajától,  érdemes a Duna menti töltésen sétálni. Itt az egyik irányban Újfalut vagy akár Zámolyt érhetjük el, ha pedig másfelé fordulunk, akkor Bácsára, Vénekre is megérkezhetünk.

Győrben és környékén sík terepen gyalogolhatunk, míg Győrújbaráton, Nyúlon, vagy Sokorópátkán már emelkedőket is megmászhatunk, ha kicsit nehezebb túrát szerveznénk magunknak

– mondta a tapasztalt kiránduló.

Két keréken Szigetközben

Kerékpárral még nagyobb területet fedezhetünk fel és még több természeti szépségben gyönyörködhetünk, mint gyalogosan. A Szigetközben rengeteg bicikliút húzódik, de érdemes a töltések tetejét is bejárni. Győrből akár egészen Hegyeshalomig is eltekerhetünk, de tehetünk egy kellemes kirándulást Lipótra vagy akár Dunakilitire is.

Aki nagyobb kalandba is belevágna, annak a Pozsonyba vezető, gyönyörű tájat átszelő, végig aszfaltozott töltést javasolta Fügi Edit.

A töltésen kerékpározni nagyon biztonságos; mivel ott nem járnak autók, így akár kisgyerekkel is bátran el lehet indulni. Útközben pedig letérhetünk valamelyik településre, ahol vendéglátóhelyeken pihenhetünk meg. Az egész Szigetközt be lehet járni biciklivel, akár Győrből indulva is, de mi gyakran visszük el vonattal a kerékpárokat Mosonmagyaróvárra, ahonnan rengeteg, nagyon szép település érhető el, mint például Doborgaz, ami a térség központja

– mondta a túraszervező.

Északi stílus idehaza

A Finnországból származó mozgásforma, a nordic walking először a sífutók között robbant be (nem csoda, hiszen havas rokonához hasonlóan itt is két botot hasznának a sportolók), majd egyre inkább elterjedt a civilek körében is. 

Érdekessége, hogy eredeti neve sauvakävely (ejtsd: „szauvakevëlü”), amely egy finn szó és „botos gyaloglás” a jelentése.

Ma már szinte bármelyik sportboltban beszerezhetjük a kellékeket, és el is kezdhetjük az edzést. Fügi Edit az elsők között próbálta ki, majd terjesztette el ezt a sportágat Magyarországon, ez-előtt 18 évvel. A mozgásforma iránti lelkesedése azóta is töretlen, heti háromszor tart edzéseket télen-nyáron, illetve rendszeresen szervez nordic walking túrákat is.

Ezt a sportot mindenképp ki kell próbálni! Az egészségünkre kifejezetten jótékony hatással van, miközben nem terheli meg annyira a szervezetet, mint mondjuk a futás. Az izomzatunk 90 százalékát egyszerre tudjuk nordic walkingozással átmozgatni. A kezünkben két pillekönnyű botot tartva, azt lenyomva, nem csak a lábainkat, de a felsőtestünket is eddzük. Nincs benne repülő mozgás, mint a futásban, ami miatt sokan nem szeretnek vagy nem bírnak kocogni, és a pulzusunk sem megy annyira fel a nordic közben. A csontritkulás ellen nagyon hatásos és már kezdőként is remek eredményeket érhetünk el vele, ami az egészséges életmódot illeti. A nordic walking a sífutás szárazföldi változata, amelyet minden korosztály számára ajánlok  – hangsúlyozta a szabadidősport egyesület elnöke, aki abba is beavatott bennünket, hogy hol érdemes ezt a sportot űzni. A válasz, egyszerű: akárhol.

Télen, mivel korán sötétedik, a végükön található tappancsoknak köszönhetően a kivilágított városban, az aszfaltos utakon is használhatjuk a botokat. A tappancsokat eltávolítva pedig terepgyaloglásra is alkalmasak.

Fotó: Nordic Walking Edit

Felkészülés a kiruccanásra

Ha sikerült kiválasztanunk a sportágat (gyalog, kerékpárral, vagy nordic walking botokkal felszerelkezve fedezzük fel a szigetközi vidéket) és az úticélt is kigondoltuk, még egy kicsit készülnünk kell, mielőtt nekivágunk a természetnek.

Az útvonalat is érdemes előre megtervezni. Ehhez Fügi Edit a legegyszerűbb megoldást, a Google Térkép funkcióját ajánlja, amely segítségével nem csak a távolságot ellenőrizhezjük, de a környék domborzatáról, a túraútvonalon ránk váró szintkülönbségről is tájékozódhatunk.

A kerékpárral kirándulóknak pedig arra hívja fel a figyelmét, hogy szerelőkészlet, pótgumi és pumpa mindig legyen náluk, hiszen az erdő közepén igencsak nehéz szervízt találni, ahogy hazatolni sem éppen kellenes a bringát. Manapság már gumijavító spray is kapható kerékpáros boltokban, amivel gyorsan és egyszerűen javítható a defekt, legalábbis annyi időre használhatóvá teszi biciklinket, amíg hazatekerünk vele.

Az alap felszerelés mellett, mint a bukósisak, lámpa, víz, telefon, nagyon fontos a megfelelő öltözködés is. Nemcsak az időjárásra és a réteges ruházkodásra gondolok, hanem arra is, hogy ha valaki ritkán kerékpározik, nagy kihagyás után ül a nyeregbe, az jobb, ha kerékpáros nadrágot húz, mert különben nem fogja bírni a kirándulást. Egyébként sem szabad egyből nagy távokat bevállalni, kisebb kiruccanásokkal készüljenek fel a hosszabb útra – fogalmazta meg jótanácsait Fügi Edit, aki zárásul a szabadidősport szövetség egyik következő programját is megemlítette, amely a XXI. Büchl Éjszakai Félmaraton lesz június 3-án. Erről bővebben a gyorisport.hu oldalon olvashatnak.

A Duna-parti gyerekek játéka: Kavicsozás

A cikk szerzője is a Duna közelében, a Győr melletti Kisbajcson töltötte gyerekkorát, szóval nem kellett messzire mennie, amikor tavasszal végre ki lehetett szabadulni a természetbe. 

Kicsi koromtól kezdve jártunk a Dunához szüleimmel, később pedig a barátaimmal. Mivel Vámosszabadin, Nagybajcson, Szőgyén és Véneken is igen közel volt hozzánk a folyó, mindig kerékpárral kirándultunk. Itt tanultam meg gallyból nyársat faragni kisbicskával és azon szalonnát sütni. De a kedvenc játékunk testvéremmel a kavicsozás volt. Homokozólapáttal ástunk a kavicsba utakat a víznek.

Haza is vittünk a kavicsból, ami igazi varázserővel bírt: a virágok közé elhelyeztük gyűjteményünket és ha meglocsoltuk őket, teljesen más színük lett, mint szárazon.

Ebben a régióból szintén hosszas biciklitúrákat lehet tenni a töltések tetején, vagy a bátrabbak az ártéri erdők ösvényeit is felfedezhetik – de csak szigorúan szúnyog és kullancs riasztó spray-vel felszerelkezve!

A nagyobbaknak pedig, akiket a kavicsozás már nem vonz a vízpartra, remek randevú helyszínt is biztosítanak a folyómenti sétaútvonalak, a fák rejtekeiben megbúvó tisztások és a csillogó habok közé benyúló hullámtörők.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük