KÖZélet

Kezdődik a népszámlálás, ezeket érdemes tudni


Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke hétfőn.

Az MTI tudósítása szerint Vukovich Gabriella azt mondta, hogy a tízévenkénti népszámlálás pillanatképet ad az országról, bemutatja milyenek a magyarok, például, hogy milyen viszonyok között élnek, milyen a munkaerőpiaci helyzetük, az egészségi állapotuk, a vallási hovatartozásuk. 

A válaszadás azért is különösen fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket, képet adnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, információval szolgálnak új vállalkozások létrehozásához, és – most először – energiahatékonysági döntések előkészítését is szolgálják – ismertette a KSH elnöke. Vukovich Gabriella kitért arra is, hogy az idei lesz az utolsó „hagyományos” népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

Amit a mostani népszámlálásról tudni érdemes

A népszámlálás egy mindannyiunkat érintő, általában tízévente ismétlődő adatgyűjtés. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon hajtják végre, kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről.

A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, hogy a népszámlálásban mindannyian részt vegyünk, ami egyébként a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelességünk is  – olvasható a nepszamlalas2022.hu weboldalon. 

Hol hasznosulhatnak a kapott eredmények?

A kapott adatok megbízható alapot nyújtanak a településünket és a szűkebb lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Fontos információval szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről. Láthatóvá teszik társadalmunk kisebb csoportjait, például a fogyatékossággal élőket, a nemzetiségi, vallási közösségeket. A népszámlálásból nyert információk segítik a vállalkozásokat is, ezek ismeretében biztosabban tervezhetik például egy új üzlet megnyitását, vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését. A népszámlálás adatai alapul szolgálnak tudományos kutatásokhoz, elemzésekhez is.

A magyarországi népszámlálás egy globális program része, hiszen a világ valamennyi országában tartanak közel egy időben népszámlálást. Az adatok segítségével adunk pontos képet magunkról a szomszédos országoknak, az Európai Uniónak, az egész világnak – olvasható a weboldalon.

A népszámlálás időtartama

Október 1. és 16. között önállóan online lehet kitölteni a kérdőíveket. Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet. November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg. A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk.

A népszámlálás résztvevői

Kérdőívet kell kitölteni mindenkiről, aki Magyarországon él; azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak; a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak. A népszámlálás során a lakáskörülményekről is nyilatkozunk. A lakásadatok segítségével pontos képet kaphatunk a háztartások lakáskörülményeiről. Összeírásra kerül az ország területén minden lakás, lakott üdülő és lakott egyéb lakóegység, közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézmény. Fontos, hogy az üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet.

A felkérő levél postán érkezik

A KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérőlevelet küld szeptember utolsó napjaiban. A népszámlálás nem a bejelentettség szerinti, hanem a tényleges élethelyzetet méri fel. Az, hogy kik élnek az adott lakcímen, a kitöltött kérdőívekből derül majd ki, előzetesen nem ismert, ezért a felkérőlevél (amit őrizzünk meg!) nem névre szól, csak a lakás címe (házszámig) szerepel a címzésben. Annak érdekében, hogy a felkérőlevelek minden háztartásba eljussanak, kérjük, még a népszámlálás előtt gondoskodjanak arról, hogy házuk falán vagy a kerítésen látható legyen a házszám. Ezzel nagymértékben megkönnyítik a felkérőleveleket kézbesítők munkáját.

A nepszamlalas2022.hu tájékoztatása szerint a felkérőlevélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is található, ennek segítségével tudja minden háztartás önállóan, interneten kitölteni a kérdőívet. A szociális, felsőoktatási vagy más bentlakásos intézményben lakók az intézmény vezetőjétől kapják meg a felkérőlevelet, míg a fedél nélkül élőket szociális munkások segítik a népszámlálásban való részvétel során.

Hogyan töltsük ki?

A népszámlálási kérdőívet önállóan, interneten keresztül október 1. és 16. között lehet kitölteni. Ide a felkérőlevélben szereplő egyedi, 12 jegyű belépési kóddal lehet belépni. Akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési időszak alatt naponta 5 db 100 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolunak ki a kitöltők között. A népszámlálási kérdőív kitöltése egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Forrás: nepszamlalas2022.hu, MTI

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük