A nap esszenciájaKÖZélet

Január 27. (péntek) esszenciája

A magyar zsidóságot ért veszteség az egész nemzeté

A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé. A magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége – mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett pénteken Budapesten.

Az államtitkár felidézte: hetvennyolc éve szabadították fel Auschwitz-Birkenaut, a nácizmus szimbólumává vált lágert, ahol minden harmadik áldozat magyar volt.

„Magyarország tanult a múltból, a magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Itthon és a nagyvilágban is elkötelezetten és következetesen kiáll ezen alapértékek mellett” – hangsúlyozta, rámutatva: ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt zsidó és nem zsidó magyarok, ma Magyarországon „együtt tervezzük a jövőnket.”

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb náci haláltábor.

Február elsején országos hálózatkarbantartást végez a DIGI

Február elsején, szerdán  hajnali 1.00 órától 5.30-ig a DIGI országos hálózatkarbantartási és fejlesztési munkálatait végzi, ezért az internet, kábeltévé, műholdas TV, valamint vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatásaiban  kiesés várható – közölte a szolgáltató a honlapján.

Azt kérik, hogy aki az érintett szolgáltatásokban a megjelölt időszakot követően esetlegesen hibát tapasztalna, először indítsa újra hálózati (router, ONT) és médiaeszközeit (set top box). Amennyiben az eszközök újraindítását követően sem elérhetőek a szolgáltatások, akkor hívják a 1272-es telefonos ügyfélszolgálatot.

Erősen megosztja az európai közvéleményt Ukrajna felfegyverzése

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 9 országban értett egyet a válaszadók több mint fele azzal az állítással, hogy az Európai Unió és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának, több tagállam a saját lakossága elutasító véleménye ellenére támogatja fegyverekkel Ukrajnát – derül ki a Századvég Európa Projekt-kutatásából, amelyről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

A tavaly év végi felmérés alapján készült elemzés annak járt utána, hogy az uniós polgárok hogyan viszonyulnak Ukrajna felfegyverzésének kérdéséhez az európai közösség, illetve annak tagjai által – közölte a Századvég. Rámutattak: az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta az európai közbeszédben meghatározó szerephez jut az Ukrajnának történő fegyverszállítás kérdése.

A kutatás alapján megállapítható, hogy 13 európai uniós tagállamban az Ukrajna felfegyverzését ellenzők aránya meghaladja a lépést támogatók hányadát, ebből kilenc tagországban a válaszadók több mint fele utasítja el a fegyvervásárlást: többek között a magyarok 80 százaléka, a görögök 69 százaléka, az osztrákok 62 százaléka és a csehek 57 százaléka ellenzi azt, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvervásárlással támogassák Ukrajnát – emelte ki a Századvég.

Hangsúlyozták, hogy Csehországban a megkérdezettek több mint fele (57 százaléka) ellenzi az európai fegyvervásárlást Kijev számára, a cseh kormány mégis jelentős fegyverszállítmányokat küldött Ukrajnának. Németországban az Ukrajna felfegyverzését ellenzők tábora (49 százalék) öt százalékponttal meghaladja a lépést támogatókét (44 százalék), ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár január végén úgy döntött, hogy Berlin 14 harckocsit szállít Ukrajnának – tette hozzá a Századvég.

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.

Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ az Országos Központi Akkreditált Vizsgaközpont hálózat kialakítása című projektről pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t. A projekt uniós finanszírozással, 10,906 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással egy országosan elérhető vizsgaközpont létrehozását célozza meg – írták.

A közlemény szerint a projekt hozzájárul az élethosszig tartó tanulás, a munkaerőpiaci igényekhez való rugalmas alkalmazkodás támogatásához. A központ kialakítását az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal valósítja meg; 2026-ra felépül egy országosan elérhető, korszerű eszközökkel felszerelt központi épület. A fejlesztés a szakmapolitikai célkitűzésekkel összhangban hangsúlyt fektet a szakképzési centrumok vizsgáztatási tevékenységének professzionális ellátására is – olvasható a közleményben.

A projekt tartalmazza a vizsgáztatáshoz szükséges eszközök beszerzését és egy vizsgaközpont-adatbank kialakítását is – közölte az IKK.

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön – közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A rakéta repülés közben két tudományos kísérletet végzett: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön – áll a közleményben.

A BME Aerospace csapata 2021 szeptemberében azért alakult, hogy egyetemi hallgatók és a legnevesebb magyar szakemberek tudását ötvözve szuperszonikus, szuborbitális, azaz a hangsebességnél több mint kétszer gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő rakétát tervezzenek és szereljenek össze – emlékeztet a közlemény.

Az Aether-S nevű, oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátására – a szükséges engedélyek megléte és az óvintézkedések betartása mellett – csütörtökön 16:05 perckor a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőterén került sor.

A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette, a tartalékrendszert pedig kereskedelemben kapható eszközökből állította össze a csapat. Az NMHH tájékoztatása szerint a csapattagok a megalakulástól a versenyig 16 ezer munkaórát töltöttek a projekt megvalósításával. 2022 augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlottak, majd ősszel az összeszerelés követte ezeket.

A mostanra már csaknem 30 fős hallgatói csapat tagjai között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus. Az egy héttel korábban, a BME Q-épületének aulájában megtartott projektbemutató rendezvény díszvendége Farkas Bertalan kutatóűrhajós volt, Besenyei Péter műrepülő világbajnok pedig személyesen tekintette meg a sikeres tesztfelbocsátást.

A projekt megvalósítását a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek és állami szereplők – széles körűen segítették. A BME Aerospace Team fő támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a KÉSZ Csoport, a Valkyr Informatikai Kft., a Lufthansa Systems Hungária Kft., az Aviation Business Solutions Broker Services AG, Szűcs József egyéni vállalkozó, a GépForg 2000 Kft., a Varinex Informatikai Zrt., valamint a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. voltak – áll a közleményben.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük