KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Hol töltsék a gyerekek a nyári szünidőt? – Javában tart a jelentkezés a táborokba

Akár egy kisgyerek is élvezheti az ottalvós nyaralásokat, mások a napközis táborokat szeretik inkább. A választék igen színes, a fiatalok egész nap játszhatnak vagy akár a mesterséges intelligenciáról is tanulhatnak. A legjobb választás pedig, ha ellenőrzött táborba küldik a dolgozó szülők a gyerekeiket.

Ár-érték arány, mint szempont

A legnépszerűbb gyermektáborok hamar betelnek, ha kicsit lejjebb adunk igényeinkből, még júniusban is foglalhatunk programokat a nyár végére. Az előfoglalási kedvezményekről azonban már lemaradtak azok, akik most gondolkoznak, mivel ezeket az akciós lehetőségeket a legtöbb tábor április közepéig kínálta.

Az árolló nagyon széles, akár tízszeres különbség is lehet a táborok között. Idén a napközis elfoglaltságok átlagosan 45.000 ezer forintba, míg az ottalvós, egy hetes nyaralások 70 000 forintba kerülnek. Ez nagyjából 10-20 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, azonban a táborszervezőknek még ennél is jóval nagyobb mértékben nőttek a kiadásai, hiszen mind az anyagköltségek, mind az étkezés és a helyszínek bérleti díja jelentősen emelkedett egy év alatt.

Az ár mellett a szülők leginkább a tábor témáját és a programok helyszínét mérlegelik. A választásban nemcsak a szervezők által feladott hirdetések és ismertető anyagok segítenek, hanem a már 18 éve működő, csaknem nyolcszáz nyári programlehetőséget összegyűjtő taborfigyelo.hu is.

Mit választanak mások?

A portál alapítója és vezetője, Tóth Béla tapasztalatai szerint idén a legnépszerűbbek a kaland, a sport, az angol, illetve a katonai táborok. Több neves futballklub, például a Juventus és a Barcelona is tart Magyarországon nyári foglalkozásokat.

Nagyon színes a kínálat, van például kutyás vagy mesterséges intelligenciával foglalkozó tábor is. A szigetközi régióban több kiváló és szórakoztató tábor közül választhatnak a gyerekek. Lovasbarát tábor, élménytábor, német- és angoltábor, állatos és természetvédő vakációs lehetőség ugyanúgy elérhető, mint a kézműves, kaland és vizes táborok. Ezen témák mellett az elmúlt években a robotika, a kincskereső kalandtábor és a rendészeti és sporttábor is gyakori választása a gyerekeknek.

– sorolja a szakember.

Mit válasszak én?

A táborok nem csak a szülők számára jelentenek megoldást arra a nehézségre, hogy gyermeküket biztonságban tudják a nyári szünidőben, amíg ők dolgoznak. Az iskolások, vagy akár az óvodások is számtalan különleges élménnyel gazdagodhatnak a jól megszervezett programoknak köszönhetően. 

Ennek érdekében azonban néhány dologra mindenképp figyelni kell! Napjainkra a táborszervezők között is megjelentek a csalók, akik magas árért nem megfelelő színvonalú szolgáltatással verik át a családokat. A Táborfigyelőhöz is számos „horrortörténet” jutott el károsult szülőktől.

Sajnos rengeteg rémhírt hallunk szülőktől, hogy a ‘táborszervező’ által ígért programok nem valósultak meg, hogy kevesebb alkalommal kaptak ételt a gyerekek, mint előzetesen meghirdették, de olyanról is kaptunk információt, hogy egy olyan büfében vásárolhattak a gyerekek, ahol egy nyalóka 1800 forintba került. Arról a rémtörténetről nem is beszélve, amikor kánikulai héten csak pénzért kaptak a táborozók csapvizet

– olvasható a portálon.

Tóth Béla ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy sok tábor nem legálisan működik. Ezt nem egyszerű ellenőrizni, főleg a nagyvárosokban, ahol számtalan lehetőség közül válogathatunk. Éppen ezért fontos, hogy befizetés előtt minél több kérdést tegyünk fel a szervezőknek és már az előlegről is kérjünk számlát. Arra is ügyeljünk, még mielőtt pénzt adunk ki, hogy írásos formában kössünk megállapodást arról, mit vállalnak a tábor lebonyolítói, ez lehet akár a jelentkezési lap is. Esetleg a szervező cégnek, szervezetnek, alapítványnak lehet utánanézni az interneten. A taborfigyelo.hu oldalon felsorolt táborokat az oldal munkatársai egyesével ellenőrzik, még a NAV nyilvántartását is lekérik, nincs-e köztartozása vagy nem áll-e csődeljárás alatt az adott cég.

Igazi garanciát ad továbbá a Táborminősítő rendszer, amely Magyarországon elsőként ellenőrzi a nyári szabadidős lehetőségeket. A szakmailag és szervezésileg is megfelelő táborok egy pecsétet kapnak, amelyet érdemes jelentkezés előtt a program honlapján is keresni.

A táborok mellett pedig saját gyerekünket is figyeljük és a korának, érdeklődési körének és képességeinek megfelelő foglalkozást válasszunk a számára.

Ismerek olyan kisfiút aki ötéves kora óta ottalvós táborokba jár és mindig nagyon jól érzi magát. Más tinédzser korában is inkább csak napközis táborokba akar menni. A programoknak is van korhatár besorolása, de ne csak ebből induljunk ki, hanem a gyerekünk érettsége szerint válasszunk. Én is figyelem a kirívó eseteket és ha szükségesnek érzem, akkor rákérdezek, hogy biztos ide akart-e jelentkezni az illető. Azonban ezt csak a szülő tudja igazán megítélni. A gyereket nem szabad erőltetni, de megriasztani sem. Ez utóbbi a gyakoribb probléma, hogy a kisebb táborozókat anyukájuk, apukájuk túlfélti és nem akarják elengedni – magyarázza Tóth Béla.

A táborozás legfőbb célja pedig éppen az, hogy a szülők nyugodtak lehessenek, a gyerekek pedig kikapcsolódhassanak a nyáron.

Tábor szervezőként

A cikk szerzője már gyerekként is „szervezőként” vett részt napközis táborban. 

Általános iskola alsó tagozatába jártam, amikor pedagógus anyukám először megszervezte a kézműves táborát Vámosszabadin. Első évben talán még én is csak nyaralni mentem oda, de utána már biztosan csapatvezető lettem, úgynevezett „nagylány”, aki négy-öt kisebbel (az én esetemben inkább velem egykorú diákokkal) ül egy asztalnál és a segítségükre van a barkácsolás és a különböző szabadidős foglalkozások közben. Produkciót is betanultunk az egy hetes program végére, vicceket meséltünk és zenére vonultunk körbe-körbe a színpadon. Innentől pedig nagyjából egy évtizedig jártam a táborba, ahova most már a családommal megyek.

Itt a gyerekek a kézműves foglalkozások mellett játszanak, kirándulnak, fagyiznak és jól érzik magukat – és már közel 20 éve minden egyes nyáron jelentkeznek a szülők és küldik gyerekeiket. Egyik évben egy határon túlról érkezett kisfiú reggelente sírt, amikor otthagyta az anyukája. Aztán ahogy már nem látta őt, virágos jó kedve lett – az én anyukám beterelte a terembe, ott pedig megkért két barátságos gyereket, hogy vegyék a szárnyaik alá. Talán ezért sem szabad túlságosan félteni a gyerekeket az új kihívásoktól, hiszen ezzel egy nagyszerű programtól fosztjuk meg őket. A másik oldalról szemlélve pedig épp az ilyen helyzetek miatt nagyon fontos tájékozódni, akár korábbi résztvevőkkel is beszélni egy-egy program kapcsán, hiszen ha ennek a kisfiúnak nem jutott volna elég figyelem és egy tapasztalt tanító néni, akkor valószínűleg egész héten csak a délutáni hazautakat várta volna, ahelyett, hogy élvezi a többiek társaságát és a jó dolgokat, amikben így része lehetett.

Írta: Kamocsai Rita

Fotó: Táborfigyelő

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük