KÖZbenső

Hogyan neveljünk magabiztos gyereket?

Minden szülő azt szeretné, ha gyermekének egészséges önbizalma lenne. Érthető, hiszen ha ez megvan, akkor jól működnek a társas kapcsolatok, könnyebb a konfliktuskezelés és nem okoz gondot az önérvényesítés sem. Mit tehetünk szülőként annak érdekében, hogy gyermekünk önbecsülése a helyén legyen? Valentin-Gyurics Nikoletta coach-mediátor írása.

Mutassunk példát!

A gyermekek abból tanulnak, amit látnak, nem pedig abból, amit mondunk nekik. Hiába hangsúlyozzuk, hogy higgye el, mennyire értékes, ha mi magunk sem vagyunk erre képesek a saját életünkben. Ha magabiztos gyermeket szeretnénk, az első lépcső, hogy a saját önbecsülésünk a helyén legyen.

Dicsérjünk jól!

Az önbizalom erőteljesen függ attól, milyen visszajelzések érkeznek külvilágtól. Elengedhetetlen és nagyon fontos a dicséret, de nem mindegy, hogy csináljuk. Fontos, hogy soha ne a személyét minősítsük! Helyette ismerjük el a tetteit, a folyamatokba fektetett időt és energiát vagy azt, hogy egyáltalán megpróbált egy nehéznek tűnő dolgot! Ahelyett, hogy azt mondanánk, „milyen ügyes vagy!”, fejezzük ki magunkat így: „Nagyon ügyesen felvetted egyedül a cipődet/megírtad a fogalmazást!” Ilyen visszajelzésekkel nem helyezünk a kelleténél nagyobb nyomást a gyerekekre, viszont elismerjük az erőfeszítéseit.

Neveljük önállóságra!

Sok szülő esik abba a hibába, hogy olyan dolgokat is megtesz gyermeke helyett, amire önállóan is képes lenne. Mindegy, hogy a szeretet, a kényelem vagy az időtakarékosság a célunk, ne tegyük! Hosszú távon nagy károkat okozunk azzal, ha helyette dolgozunk, ezzel ugyanis azt erősítjük, hogy egyedül nem képes az adott dologra. Persze nem kell egyedül hagyni. Legyünk ott a háttérben és biztosítsuk róla, hogy szükség esetén elérhetőek vagyunk!

Hangsúlyozzuk az erősségeket!

Mindenkinek vannak erősségei és fejlesztendő területei. Nagyon hasznos, ha gyermekünk rendszeresen kap visszajelzést a sajátjairól. Rendkívül jó hatással van az önbizalomra, ha arra fókuszálunk, ami jól megy neki, ahelyett, amiben még nem olyan erős. Nem mellesleg, ha rendszeresen esik szó arról, mik az erősségei, abban is motiválhatja, hogy fejlődjön azokon a területeken, ahol szükséges.

Alakítsunk ki reális célokat!

Szülőként hatalmas a felelősségünk abban, milyen elvárásokat támasztunk a gyerekeinkkel szemben. Egészen a kamaszkorukig mi vagyunk azok, akiknek meg szeretnének felelni. Sőt,  tőlünk tanulják, hogy később önmaguktól mit várjanak. A legjobb, ha elvárások helyett közösen alkotunk elérhető célokat. Ha a nagy célokat olyan apró lépésekre bontjuk, amiket biztos, hogy tud teljesíteni, akkor garantált a sikerélmény, ráadásul a motivációt is könnyebb fenntartani.

Szülőként kiemelt feladatunk, hogy támogassuk gyermekeinket az egészséges önértékelés és énkép kialakításában. A fenti pontokat betartva biztos, hogy jó irányba tartunk haladunk, és jó alapokat adunk gyermekünknek a boldog, kiegyensúlyozott és sikeres élethez.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more
KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük