KisbodakSzigetKÖZélet

Hamarosan megjelenik a szigetközi szókincsgyűjtemény 2020 – Hány kifejezést ismer belőle?

Babmártó, gyüttment, beré, bugyelláris, cibereleves, csimbók, firhang, grábla – és még sok-sok mókás, megmosolyogtató és mindenképp népies kifejezést gyűjtött össze Szigetköz térségéből a  Szigetközi Víz Csöppek civil klaszter. Szerkesztőségünknek Klemencz Henrik ötletgazda nyilatkozott.

Milyen ötlet alapján indult el a szigetközi szókincsgyűjtés? Hol tart most? Kik dolgoznak a feldolgozásán? 

A Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség alapító alelnökeként sokat járok Szigetközben, elsősorban vízi túrázni. Egyrészt innen ismerem a tájat, a környéket. Másrészt a párom is szigetközi leány, és szerettem volna megérteni, mit is mond néha. Ehhez mindenképp szükség volt a szótár elkészítésére. 😊

A szókincsgyűjtemény megvalósítására a kisbodaki gátőrház fejlesztési projekt, az „Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben kapcsolódó járásmódokkal” című, TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00015 azonosítószámú nyertes pályázat keretében nyílt lehetőség.

A szógyűjtemény jelenlegi állása szerint közel 700 kifejezés gyűlt össze. Felhívásunkat online felületeken hirdettük meg, ahova bárki beküldhette az általa ismert szavakat, kifejezéseket.  Most ásványrárói és kisbodaki, jórészt pedagógusok rendszerezik a gyűjteményt. Amit még mindenképp fontos megemlíteni a hamarosan megjelenő kiadvánnyal kapcsolatban az, hogy azért vagyunk nagyon büszkék, mert a ma itt élő emberek nyelvhasználata alapján készült. Nem törekedtünk kognitív nyelvészeti kutatásokra.

Nagyon ígéretes családi programnak indult a Szigetközi Jártassági Tanfolyam is, amit ugyancsak ti szerveztek. A koronavírus okozta  járványügyi helyzet miatt azonban halasztásra került. Ez is a projekt részeként került volna megvalósításra?

Igen. Annak idején mindannyian részt vettünk ún. vízi jártassági tanfolyamon. Ennek alapján szerettük volna kialakítani a Szigetközi Jártassági Tanfolyamot is helyi vagy nem helyi családok részére több alkalmas előadássorozat formájában. A program célja, hogy nem egyvalamire tanít, hanem általános tudást ad. A tanfolyam ideje alatt az érdeklődők ízelítőt kapnak a helyi vízi világ életéről, bepillantást a kertészkedés „művészetébe”, lehetőséget ad helyi népszokások, természet- és helyismeret elsajátítására. Az első találkozó április 18-án lett volna, amit a jelenlegi helyzet miatt őszre halasztottunk el.

Említetted a Szigetközi Víz Csöppek civil klasztert. Mikor és milyen céllal jött létre a kezdeményezés?

2013 körül kezdődtek az első lépések a társadalmi együttműködések kialakítására. Ekkor még csak önkormányzatok vettek részt a munkában. Ma már sok civil szervezet, egyesület és magánszemély is megtalálható közöttünk. Célunk a vízi kultúra megőrzése, a kistelepülések múltjának megismertetése, a természeti értékek bemutatása.

A projektekkel kapcsolatban további fontos és hasznos információk a http://vizikulturhaz.kisbodak.hu/ honlapon keresztül érhetők el.

További cikkek
KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Bemutatásra kerültek a Fidesz-KDNP polgármester és képviselőjelöltjei Mosonmagyaróváron

Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Fidesz mosonmagyaróvári szervezetének elnöke…
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük