DunaszigetKÖZéletSzigetKÖZélet

Gyógynövénykert illatozik a Dunaszigeti Ökoparkban – Diákok segédkeztek az ültetésben, betakarításban


Májusban kezdték meg a Dunaszigeti Ökoparkban a gyógynövénykert kiépítését, amelyet nemrégiben ünnepélyesen át is adtak, Lupus atya pedig megáldotta a létesítményt. A MOSONHERB projekt (http://www.pisztrangkor.hu/hun/mosonherb-projekt.html) keretében létrehozott gyógynövénykerttel céljuk, hogy minél szélesebb körben megismertessék, minél több csoporthoz eljuttassák ezen gyógyfüvek ismérveit, felhasználási módjait.

Fűzfa Zoltán, a dunaszigeti Pisztráng Kör elnöke mesélt portálunknak frissen kialakított kertjük felépítéséről, megtudtuk, annak létrehozásában a környező iskolák diákjai is segédkeztek.

– Néhány éve somorjai barátainkkal gondolkodtunk el azon, hogy milyen remek lenne egy Csallóközt és Szigetközt összekötő közösségi kezdeményezés, amit most sikerült megvalósítanunk – kezdte Fűzfa Zoltán.


A MOSONHERB projekt keretein belül az első szigetközi, illetve csallóközi gyógynövényes közösségi kertet alakították ki a résztvevők a két testvérváros, Somorja és Mosonmagyaróvár iskoláinak komplex bevonásával. A helyi iskolák tanulóit bevezették a gyógynövények rejtelmes világába: megismerve azok ismérveit, terméseit, gyógyhatásait, illetve alkalmazási lehetőségeit.

A projekt megvalósítása májusban kezdődött, a magyarországi iskolákból közel 700 diák, Szlovákiában hasonlóan sok tanuló vett részt a kezdeményezésben. Az ökoparkban 2500 négyzetméteren alakítottak ki új gyógynövénykertet, a növények ültetésében, telepítésében, a terep rendezésében diákok is besegítettek közösségi szolgálat keretein belül.


A Mosonmagyaróvárról és a környező településekről érkező fiatalok nemcsak az ültetésben, de a gondozásban és a betakarításban is részt vettek. Öt iskolai osztály egy teakészítő szett boldog tulajdonosa is lett, amelyeket már használnak a tanintézményekben.

– Az újonnan létrehozott gyógynövénykert központja a már meglévő fűzfakápolna lett, s azt akárcsak a virágszirmok, körülveszik a különböző ágyások. Mélymulcsos ágyásokat, magaságyásokat alakítottak ki, illetve egy fűszerspirált is, rózsalugast, kivilugast és szederlugast – részletezte a Pisztráng Kör elnöke.

– A külső körvonalra kerültek a gyógyhatású cserjék, illetve különböző nektártermő növények, amelyek pillangó-, valamint méhlegelőként funkcionálnak – tette hozzá Zoltán.


Létrehoztak továbbá egy Kneipp-ösvényt is, ami tizenegy féle különböző anyag, textúra tapasztalatára ad lehetőséget: homok, kavics, nagyobb kövek, sziklák, növényi kérgek, ágak, termések és magok kerültek elhelyezésre a mezítlábas ösvényen. Emellett kialakítottak egy gyógynövényes foglalkoztatóhelyet hat rönkfa asztallal, ami negyven fős csoportok leültetésére is alkalmas, egyaránt lehet itt tanulni, de csak megpihenni, vagy akár étkezni is.

A padok fölé napvitorlát helyeztek el, ami megvéd az erős napsugaraktól és az esőtől. A projekt zárásaként egy gyógynövényfesztivált tartottak nemrégiben, ahol több, mint százhúszan vettek részt. A rendezvényen egy húszállomásos játékot alakítottak ki a szervezők, amelyek szintén a gyógynövényekhez kapcsolódtak: az egyes állomásokon önkéntesek várták a 2-4 fős csapatokat, a feladatok különböző gyógyfüvekkel kapcsolatos ismeret- és tapasztalatszerzésre, tevékenységekre ösztönözték a résztvevőket. Bizonyos gyógynövényekből süteményt, vagy éppen kenőkéket készítettek a játékosok, de a kézügyességükre is szükségük volt például a levendulatündér készítésénél. A látogatóknak az egyik állomáson gyógynövényeket kellett felismerniük ízük, illatuk alapján.


Az eseményen az ünnepélyes szalagátvágás után Farkas István atya felszentelte a kertet. A kert megépülésével a lehetőség most megteremtődött arra, hogy a további években sokan mások is megismerkedjenek a gyógynövények áldásos hatásaival. Illatozzanak, teremjenek ezek a csodás gyógynövények, az egynyáriak helyett kell csak jövőre újat telepíteni, a kivi- és szeder pár éven belül teremhet, a cserjék pedig még nagyobbra növekedhetnek.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük