EseményekKÖZéletSzigetKÖZéletVámosszabadi

Futó, ugráló, boldog kutyákat nézhetünk Vámosszabadin

Agility versenyt tartanak a vámosszabadi sportpályán június 10-én és 11-én, 8 és 18 óra között. A kupán különféle akadályokkal teli pályákat kell teljesíteniük a négylábúaknak gazdáikkal együtt. De mi is ez a sportág és miért érdemes megismerkedni vele? Azt alábbi cikkünkben foglaljuk össze.

Hazánkban talán a legnépszerűbb kutyás sport jelenleg az agility, ahol nemcsak a kedvenceknek, de a gazdáknak is meg kell dolgozniuk a sikerért. A különböző akadályokon ugyanis nemcsak a négylábúak küzdik át magukat, de velük együtt szaladnak az őket irányító gazdáik is, így igazi összhangra van szükség közöttük. Aki nem látott még agility versenyt, az gondoljon a lovas műugratásra, hiszen a kutyás sport gyökerei innen erednek.

Ha pedig élőben is megnézné, milyen is egy ilyen megmérettetés, akkor most hétvégén (június 10-11-én) mindenképp látogasson ki Vámosszabadira, a sportpályára, ahol reggel nyolctól körülbelül este hatig folyamatosan mennek majd a futamok az A-Team Agility SE által szervezett Kupán.

Ha a kutyakiállításokkal vetjük össze, akkor sokkal jobban mérhető, igazságosabb, objektívebb verseny a miénk. Itt nem számít, a bíró ízlése, vagy hogy melyik neves vagy nem neves tenyésztőtől származik a kutya

– meséli Pirity Árpád, a győri A-Team Agility Sportegyesület elnöke arról, ő miért választotta ezt a mozgásformát.

„Ha a kutya leveri a rudat, átugorja a zónát, vagy más hibát követ el, az a pedigrés kutyának is ugyanolyan hiba, mint a nevesincs utcakutyának. Az időt századmásodperc pontossággal mérjük. Nem számít, hogy áll a füle, vagy csóválja-e a farkát, a legkevesebb hibával, leggyorsabban teljesítő páros győz, nincs mese.”

Az egyesület vezetője számára az agility igazi „meglátni és megszeretni” élmény volt, azonnal beleszeretett a sportba, amikor először látott ilyen versenyt. 

Bámulatos az az összhang, ami egy jól képzett páros munkájában látható. A kutya kitűnően olvassa a gazdi legapróbb mozdulatait, testbeszédét, az ember minden rezdülését, legapróbb jeleit is értelmezni tudja. A közös munka során teljesen egyedi, rendkívül szoros kapcsolat alakul ki közöttük, egy egészen különleges kötődés. A közös sikerek, a kudarcok együttes megélése során megbonthatatlan egység alakul ki a kutyus és gazdája között

– mondja lelkesen Pirity Árpád.

Felkészülni a versenyekre például a 2015-ben alapított A-Team által szervezett edzéseken lehet. Az ilyen alkalmakon pozitív megerősítéssel, jutalmazással, dicsérettel motiválják a kutyát. Emiatt szinte minden kutya imádja az agilityt. Akkor jók az edzések, ha a kutyus azt érzi, hogy egy nagyot szaladgált, ugrált, játszott a gazdival és közben rengeteg simogatást, jutalomfalatot is kapott. Mindemellett pedig ez egy rendkívül látványos sportág.

Nagyon fontos, hogy ha valaki agilityzni szeretne, ne próbálja meg saját maga, képzettség nélkül tréningezni a kutyáját. E helyett mindenképpen keressen olyan klubot, ahol hozzáértő edző segítségével tanulják meg az alapokat. Ha nem megfelelően építjük fel a kutya kiképzését, a későbbiekben rengeteg munkába kerül majd kijavítani a berögződött, rossz mozdulatokat, a félretanítást. Jó tudni, hogy minden kutya megtanítható az agilityre, de természetesen a lassú mozgású kutyusok soha nem lesznek olyan teljesítményre alkalmasak, mint a fürge, érdeklődő, sportos társaik. Fajta megkötés egyedül az FCI világbajnokságon van, ahol csak törzskönyves kutyák indulhatnak. Az összes többi versenyen bármilyen fajtájú kutyus részt vehet

– magyarázza a szakember, aki abba is beavat bennünket, hogy sok esetben a bámulat hozza hozzájuk az új tagokat.

Sokan, akiknek esetleg a kutyájuk behívása és stabil helyben maradása is nehézséget okoz, elcsodálkoznak egy-egy verseny vagy videó láttán a fegyelmezetten sportoló kutyákon. Kíváncsiak lesznek, vajon hogyan, milyen módszerekkel lehet megtanítani a kedvencüket erre a mozgásformára. Természetesen mindenkiből nem lehet élversenyző, de a hobbi agilitysek is megtalálják az örömöt a sportban. Jó levegőn együtt mozognak kedvenceikkel, közben kikapcsolva a mindennapi gondokat. Kielégítik a kutyusok és a gazdik mozgásigényét, és erősítik a köztük lévő kötődést.

„A tagjaink természetesen elsősorban Győrből és Győr környékéről érkeznek. Emellett – a teljesség igénye nélkül – Szentiván, Újfalu, Szabadhegy, Győrsövényháza, Komárom, Ács és Tényő adja a csapatunk nagy részét. A Szigetköz környéki kutyások legközelebb Győrben tudják kipróbálni ezt a sportot. Itt egyesületként egyedül a mi csapatunk működik, rajtunk kívül még két-három helyen van lehetőség agilityzni.”

Ha szeretnénk fejlődni a kutyusunkkal, akkor minimum heti két edzés javasolt. Ahhoz, hogy egy kutya az összes akadályt megismerje és teljesíteni tudja másfél-két éves kiképzés szükséges. Természetesen ez a kutyusoktól is függ. Ugyanúgy, mint az embereknél, itt is vannak nagyon gyorsan fejlődő tanulók és vannak kevésbé gyorsan haladók. Körülbelül egy év kiképzés szükséges ahhoz, hogy kezdő szinten el tudjanak indulni egy versenyen

– fejti ki a profi kutyakiképző.

Pirity Árpád elárulta, sok mindenre lehet büszke, amit akár saját kutyája, akár a klubja elért, de ezek közül az első talán az, hogy Sáráson sikerült létrehozni egy minden igényt kielégítő agility pályát:

„Mindenki, aki itt jár, elismerően csettint a körülmények miatt. Gyönyörűen gondozott, automata öntözőrendszerrel és világítással ellátott pálya az itteni. A kutyusoknak fürdőmedence, a gazdiknak párásító függöny, ásványvíz adagoló, meleg vizes mosogató, hűtőszekrény szolgálja a kényelmét. Nagyon büszke vagyok tanítványaimra is, akik a versenyeken egyre szebb eredményeket érnek el, és természetesen arra, hogy sikerült létrehozni egy olyan közösséget, akik boldogan járnak edzésekre, teljesen felszabadultan csak a kutyáiknak és a mozgás örömének élnek. Nem akarom elkiabálni, de azt hiszem, sikerült egy kincset is felfedeznem, egy rendkívül tehetséges kis-nagy lányt, akiben a jövő bajnokát látom már. Ösztönszerűen érez rá a dolgokra, csodálatosan mozog a pályán és nagyon céltudatos. Végezetül nagyon büszke vagyok saját kutyáimra, akikkel már hét alkalommal álltunk a világbajnoki dobogón. Célom, hogy rajtam kívül a tanítványaim is eljussanak a legmagasabb válogatottsági szintig, a munkájuk megkoronázásáig, a világbajnoki dobogóig. Mind a mai napig életem legcsodálatosabb élményei közé tartozik, amikor ott lehettem a legjobbak között” – emeli ki zárásul.

Az A-Team Agility SE honlapján számos videó megtalálható az említett világbajnokságokról és a szigetközi tagokat is számláló magyar csapat sikereiről is.

Azonban igazán átérezni, milyen is egy ilyen verseny hangulata, csak személyesen lehet. Erre ad remek alkalmat a Vámosszabadin rendezett A-Team Agility Kupa a hétvégén, ahova a szervezők mindenkit várnak szeretettel, a belépés ingyenes. A közönség soraiban kutyusok is elhelyezkedhetnek, természetesen pórázon és amennyiben érvényes oltási bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Artax megismeri az agility-t

Mivel korábban is írtam cikket az agility-ről, kiskutyánkkal kapcsolatban is reméltem, hogy egyszer kipróbáljuk ezt a sportot – meséli a szerző. – Artax nem törzskönyvezett kutya, ezért kutyakiállítás nála nem is jöhet szóba. Ráadásul meglepően mozgékony. Jó időben szeret futkosni és meglepően magasra felugrik, ha a finom falatot nem adjuk elég gyorsan a megfelelő viselkedésért.

Amikor eldöntöttük, hogy bizony lesz egy kutyánk, párom fajtatisztát szeretett volna, mert jó bulinak tartotta a kiállításokat, nekem azonban ez a fajta versengés nem annyira tetszett. Én inkább az agility-t ajánlgattam a családnak, amikor a gazdiknak is komoly feladatuk van, igazi sportos kikapcsolódásnak tartom ezt, hiszen mi maximum hobbi szinten kóstolnánk bele. Remélem, ez a versenyhétvége, meggyőzi Arti többi gazdiját, a családtagokat is arról, hogy érdemes lenne megismerkednünk a sportággal.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük