KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Egyre színesebb a város kulturális élete


Miben rejlik a mosonmagyaróvári Futura különlegessége az ország más interaktív természettudományos játszóházaihoz képest? Mik a látogatók kedvencei? Milyen rendezvényeknek ad otthont a megújult Mofém Kultúrház? A koronavírus-járvány vajon örökre megváltoztatta-e kulturális fogyasztási szokásainkat?

Horváthné Pákozdi Emese, a FUTURA Mosonmagyaróvár és a Part Rendezvényház igazgatója volt a Floris TV vendége.

Ha azt mondjuk, hogy interaktív, természettudományos élményközpont, akkor sokaknak elsőre a budapesti Csodák Palotája jut az eszébe, hiszen ez volt Magyarországon az első ilyen intézmény. De nem is kell annyira messze menni, hiszen Győrben is van egy hasonló, a Mobilis. Miben más a Futura? Miben különleges?

Az elsők voltunk talán, akik tematizáltuk a kiállításunkat a négy őselem koncepcióra. Négy szintes az épület, a négy őselem: a víz, a föld, a levegő, a tűz kap helyet egy-egy szinten. Így rendezgettük a játékeszközeinket. Ez volt az első, ami minket mássá és különlegessé tett. Aztán különlegessé tesz az, hogy a Szigetközt is bemutatjuk a kiállításban.

Mennyit fejlődött, változott az elmúlt tíz évben a kiállítás?

Nagyon sokat fejlesztettünk. Egyrészt magát a kiállítást, másrészt egyéb attrakciókat. A pincében elkészítettük a szabadulószobánkat, aminek most már a második kialakított verzióját játsszuk és lassan tervezzük a harmadikat, mivel csak egy szobányi helyünk van, ezért mindig változtatjuk a pályát. Van 5D-s vetítőnk is a pincében. Két éve adtuk át a legújabb fejlesztésünket, egy beltéri játszóteret Pocokvilág néven, az nagyon népszerű minden korosztály körében. Ugyan a 6-12 éveseknek szántuk, de mindenki mássza, tehát még a középiskolás és a felnőtt korosztály is.

Sokszor felmerül, hogy egy esős délutánon nagyon jó program a Futura, de ha jól tudom, akkor kitelepültök fesztiválokra és külsős rendezvényekre is. Erre mekkora kereslet van?

Óriási a kereslet. Először a mobil planetáriumunkkal voltunk roadshow-zni. 2012-től azzal jártuk az országot. Aztán elkészült az okos homokozónk, s vittük is rengeteg helyre, fesztiválokra és amikor elkészült a Kalanddobozunk, azzal is roadshow-zni kezdtünk.

Mennyi látogatója van az intézménynek egy évben?

Nehéz szívvel mondom, de jelen pillanatban kissé visszaesett a látogatószámunk. ’19-ben a 35 ezres látogatószámot is meghaladtuk, ami nagyon jó szerintem egy ilyen kisvárosban egy ilyen intézménynek. Abban az évben, decemberben, a két ünnep között átadtuk a Pocokvilágot. Ez rendkívül meglendítette a látogatószámunkat, egész márciusig, folyamatos emelkedő létszámmal vártuk a látogatókat, nagyon nagy terveink voltak, de sajnos azt keresztbe húzta a járvány. Ennek ellenére én azt mondhatom, hogy a 2020-as nyár is rekordszámú látogatót hozott, majd 2021 nyarán azt is meghaladtuk, tehát ismét rekordszámú látogató érkezett a Futurába.

Visszatérő vendégek vannak? Említette, hogy mindig vannak újdonságok, tehát megéri. Igen, ezért is kell mindig új elemeket, új kiállítási eszközöket, új előadásokat fejlesztenünk. Minden évben új bérletes programot kínálunk itt a helyi óvodáknak, iskoláknak. Ami érdekes, hogy Siófokról és Budapestről is már vannak olyan családok, akik minden évben jönnek, már ismerjük őket. 

Határon túlról érkeznek látogatók?

Szlovákiából nagyon sokan, illetve osztrákok kirándulás keretében is. Amíg lehetett osztálykirándulást szervezni, addig június második felében mindig szlovák osztályokkal volt tele a Futura, ugyanis náluk két héttel későbbig tart az iskolaidőszak. Ilyenkor persze nemcsak szlovákiai magyarok, hanem a szlovák anyanyelvű gyerekcsoportok is jönnek hozzánk.

Akkor nyelvi korlát nincsen, idegen nyelven is ugyanúgy élvezhetőek a programok.

Ugyanúgy élvezhető, egyedül a látványos kísérleti bemutató, amit angolul is meg tudnak tartani a kollégák, ha szükséges.

Kedvenceik vannak a vendégeknek?

A vizes játszótér a földszinten, illetve a Pocokvilág az első emeleten mindenképpen kedvenc. A levegő szintjén az orgona nagy sláger, ott van egy csúszdánk is és egy függőhidunk. A tűz szintjén pedig a minispaceworld és mindenféle érdekes tükrös, optikai csalódásos játékok, mint annak idején az elvarázsolt kastélyban volt.

Azt mondta, hogy helyből sok óvodás és iskolás érkezik. Kihelyezett tanóra van esetleg az intézményben?

A bérletes programunk szolgálja ezt a célt tulajdonképpen. Ez a program azt jelenti, hogy novemberben, januárban, februárban és márciusban minden hónapban más a témánk, s egy-egy ilyen foglalkozásunkon a gyerekek megnézhetnek egy kísérleti bemutatót, melyet kollégánk tart. Utána ők is kísérleteznek valamit műhelyfoglalkozás keretében, majd pedig játékkal fejeződik be a program. 

A Futurában járva azt tapasztalja az ember, hogy a munkatársak is nagyon fiatalok, szinte még gyerekek. Ők esetleg ilyen természettudományos tanulmányokat folytatnak, vagy már végzett hallgatók?

Egyrészt saját alkalmazottaink ők, már végeztek. Van geológusunk, van rekreációs szakemberünk, turisztikai szakemberünk, de a dolgozóink egy jó része egyetemista, illetve középiskolások is vannak, akik demonstrátori feladatokat látnak el. Általában azt szoktuk kérni, hogy olyanok jöjjenek hozzánk dolgozni, akik egy kicsit jobban szeretik a természettudományt, mint egy átlagember. Ezen kívül a tanító- és a tanárképzősök közül is bármilyen szakról nagyon szívesen jönnek hozzánk dolgozni.

Azt nem felejthetjük el, hogy egy háromszáz éves magtár épületben működnek. Van-e ennek valamiféle előnye-hátránya?

Az előnye az, hogy van egy nagyon érdekes a hangulata az épületnek, ezt a látogatóink is megjegyzik folyamatosan. Vannak nagyon érdeklődő látogatók, akik rá is kérdeznek erre, nekik el is mondjuk a történetét. A hátránya annyi talán, hogy műemlék lévén jobban kell nekünk figyelni az állagmegóvásra, ami egy kicsit nehéz művelet, de bírunk vele. 

Hogyan tervezik a jövőt?

Folyamatos fejlesztésben vagyunk. Most például egy határon átnyúló környezeti-nevelési programban vagyunk benne, ennek kapcsán mind a négy szintre került egy-egy információs kioszk. Egy vetélkedőt fogunk digitális programok segítségével összeállítani, amelynek során szigetközi és csallóközi gyerekek fognak ezzel először játszani és aztán szeretnénk a helyi gyerekeket és persze minden ide látogatót bevonni ebbe az eszközfejlesztésbe és digitális versenybe.

Mindenki nagy izgalommal várta, hogy a régi Mofém Kultúrház újra megnyitotta kapuit. Mik a fő funkciói a Part Rendezvényháznak?

2018 óta dolgozunk ezen a projekten. Először is ki kellett találni, hogy mi lesz a funkció, aztán ahhoz képest hogyan rendezzük a tereket, hogy menjen az átalakítás, milyen technika kerüljön bele, milyen bútorokat szerezzen be a város. 2021 január-februárjában fejeződött be tulajdonképpen az egész felújítás, akkor végeztünk, akkor csomagoltuk ki a bútorokat, raktunk mindent a helyére. Olyan funkciókkal láttuk el az épületet, amire úgy gondoltuk, hogy hiánypótló itt a városban. Véleményem szerint egy gyönyörű szép rendezvényház született, amiben bálok, gálavacsorák, különleges színházi előadások tarthatók. Ennek nem döntött a nézőtere, hagyományos színházi előadásra sem a nézőtér, sem a színpad nem alkalmas, de már novemberben volt egy vacsoraszínházunk, arra tökéletesen megfelelő. A karzatot is egy kicsit exkluzívabbra rendeztük be székes ültetéssel. A galérián van egy gyönyörű terünk, amit külön is ki tudunk adni. Szuper lett a büfé, jó berendezéssel. Sok szolgáltató volt már itt egyébként, és mindenki meg volt elégedve a felszereltséggel és a kialakítással.

A városi rendezvények mellett magánrendezvényekre is igénybe lehet venni ezt a rendezvényházat?

Igen, voltak is magánrendezvények, konferenciák, vacsorák. Aztán voltak nagyobb rendezvények is: egy 400 fős nyugdíjas találkozó, egy 80 és egy 160 fős lakodalom. Tehát sokféleképpen használtuk már a házat 2021-ben is.

Ön szerinte a közösségi élet visszarendeződik a normális kerékvágásba, a koronavírus járvány mennyire befolyásolta ezt az együttlétet? Mernek-e az emberek közösségbe menni, vagy végleg megváltozott valami?

Én úgy gondolom, hogy végleg megváltozott valami. A rendezvényháznál is kisebb közösségek találkozójára készülünk, ami lehet, hogy nem is baj. Egy kellemesebb, emberibb közös lét nem hiszem, hogy olyan nagy baj és a Futurára visszatérve, hogy mondjam, családiasabb a hangulat és lehet, hogy ez is jó. Nem mondom, hogy azokat az óriási tömegeket kéne újra visszahozni, mint ami néha egy-egy napon volt a Futurában, ami mindenkinek – a kollégáknak és a látogatóknak is – megterhelő volt. Mi arra törekszünk, hogy az osztálykirándulási ajánlatban is kevesebb embert engedünk be egy nap, inkább próbáljuk meg szétosztani a tömeget. A mennyiség helyett inkább egy minőség. Ez mindkét helyszín, a Part Rendezvényház és a Futura esetében is így kell  lennie a jövőben.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük