KÖZéletMáriakálnokSzigetKÖZélet

Bicikliút épül Halászi és Máriakálnok között


A búcsú alkalmával ezernél is többen látogatnak Máriakálnokra, a Sarlós Boldogasszony kegykápolna ismert zarándokhely napjainkban is. A vallási helyszín mellett található a falumúzeum és a háromezer tőből álló rózsakert is. Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármesterrel beszélgettünk.

2021-ben a Magyar Falu program keretében több támogatást is elnyert a máriakálnoki önkormányzat, amelyek 2022 tavaszán valósulnak meg – tudtuk meg dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármestertől. Malomdűlőben közel 5 millió forintból épül játszótér, illetve ugyanezen településrészen a Vadvíz utca felújítására számíthatnak a lakosok, amelynek költsége 22,3 millió forint.

Megújul a közösségi ház

A faluvezető kiemelte, csak 100 százalékos támogatással kiírt pályázatokat tudnak megvalósítani önrész hiányában. Idén megújul a közösségi ház (régi alsó tagozatos iskola) TOP Plusz pályázat segítségével mintegy 170 millió forintból, s elkezdődhet a Halászi-Máriakálnok közötti kerékpárút építése is, amely egy több mint 200 millió forintos fejlesztést jelent. A Magyar Falu Program segítségével többek között a kultúrház udvarán építenek színt.

Előnyös a magasabb lakosságszám

Dr. Tóásóné Gáspár Emmát kérdeztük a Mosonmagyaróvár és Máriakálnok közé tervezett lakóparkról is.

– A lakosságszám emelkedésével a település fennmaradása biztosított. Valószínű, hogy az átlagéletkor is még alacsonyabb lesz. Közkedvelt település Máriakálnok, lakosságszámunk évről-évre dinamikusan nő. Tekintve, hogy az új lakópark nem szerves része Máriakálnok közigazgatási területének, így a község infrastruktúráját nem szükséges tovább fejleszteni. Úgy, mint a malomdűlői településrész is, Mosonmagyaróvár városhoz közelebb esik a kialakítandó lakóövezet. Gondot a Máriakálnokot Mosonmagyaróvárral összekötő áteresztő kapacitása, műszaki állapota okozhat. Bizonyos tekintetben a magasabb lakosságszám előnyös, hiszen az állami támogatások mértéke a lakosságszám függvényében alakul – emelte ki a polgármester. 


Elmaradt rendezvények

– A vírushelyzet miatt sok rendezvény elmaradt – emelte ki dr. Tóásóné Gáspár Emma.

– Augusztusban már lehetett rendezvényeket tartani, akkor szerveztük a falunapi rendezvényt, a kitelepítési emlékmű átadási ünnepségét, előadások voltak, melyek témája a kitelepítés, az Európai Unió tevékenységének ismertetése volt. Németországból és Szlovákiából érkezett delegáció, itt járt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke – Németh Zoltán, előadást tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormánymegbízott, Széles Sándor, valamint élvezhettük a máriakálnoki születésű dr. Cséfalvay Zoltán, volt államtitkár OECD nagykövet, most a Mathias Corvinus Collegium tanára visszaemlékezését is. Megrendeztük a Káposztafesztivált októberben, és a hagyományos adventi programok is rendben zajlottak, szigorúan kültéren – idézte fel tavalyi programjaikat a falu első embere, aki szerint a településen található Sarlós Boldogasszony kegykápolna ismert zarándokhely napjainkban is. 


–Búcsú alkalmával ezer főnél is többen jönnek Máriakálnokra, jellemzően már nem gyalog. A kápolna szomszédságában található a Falumúzeum és a 3000 tő rózsából álló Rózsakert. Gyönyörű környezetben sok helyi és ide érkező turista is gyakran tölti itt az időt – zárta szavait a polgármester.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük