KÖZélet

Az Elf Bar egyik legnagyobb veszélye a nikotintartalom


Még nem állnak rendelkezésre orvosszakmai megállapítások az Elf Barral kapcsolatban, mivel elég friss a jelenség, így valószínűleg éveket kell még várni tudományos evidenciákra – mondta Galló Ramóna addiktológiai konzultáns, szociális munkás. Egy 2019-es felmérés szerint a 16 éves magyar fiatalok 22%-a dohányzik napi rendszerességgel. Most pedig egyre elterjedtebb körükben a már említett manórúd.

A fiataloknál rövid idő alatt népszerű lett az illegálisan forgalmazott manórúd amit többen a dohányzás egy újabb generációjaként emlegetnek. Az Elf Bar egy folyadékkal feltöltött, akkumulátoros eldobható eszköz, amit – a tiltás ellenére is – több internetes oldalról is megrendelhetünk. Van belőle 500-1500-3500 slukkos változat is, nikotintartalma 0-5 százalék között is lehet. Egy 3500 szívásos, 5 százalékos Elf Bar 16 doboz cigaretta nikotintartalmának felelhet meg.

Nincs égetés, nincs rákkeltő anyag?

– Az Elf Bar alapvetően egy műanyag tégelyben található, nikotin sóval átitatott vattát hevít egy akkumulátor segítségével, így a rajta átáramló levegővel nikotint és különböző ízesítő anyagokat szív be a fogyasztó a használata során – kezdte a beszélgetést Galló Ramóna, addiktológiai konzultáns, szociális munkás.

– Nem tartalmaz hagyományos összetevőket, nem keletkezik füst, így a hagyományos dohánytermékekben lévő rákkeltő anyagokat sem. A dohányzás közegészségügyi ártalmaiért nem önmagában a dohány felelős, hanem annak fogyasztási formája, azaz hogy az égetéssel rákkeltő füstöt juttat a fogyasztó a szervezetébe. Az elektromos dohánytermékek fogyasztása esetében a dohány nem ég, hanem körülbelül 300-350 fokon hevül és ezt szívja be a fogyasztó.

A hevítéssel például nem szabadul fel annyi kátrány, ami a fogak elszíneződéséért felel. Emellett azonban talán kisebb mértékben, de ugyanúgy károsíthatja a légzőszerveket, az érrendszert és a szívet is.

A másik veszélye a manórúdnak, a beszerzés lehet. Ugyanis jelenleg a hatályos jogszabályok szerint Elf Bart birtokolni, fogyasztani is szabályellenes, és a határon sem lehet áthozni. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ez nem jelent akadályt a termék tartásában, használatában. Sajnos az Elf Bar-ral kapcsolatban még nem állnak rendelkezésre orvosszakmai megállapítások, mivel elég friss a jelenség, így valószínűleg éveket kell még várni tudományos evidenciákra. – fogalmazott Galló Ramóna.

Nikotin: idegméreg, ami erős függőséget idézhet elő

A szakember szerint, vélhetően kevesebb káros anyagot tartalmaz az Elf Bar, mint egy rendes szál cigaretta, s emiatt hamis biztonságérzet alakulhat ki a fogyasztóban.

– Az egyik veszélye a nikotintartalma. A nikotin alapvetően egy idegméreg, amely kis mennyiségben is erős függőséget idézhet elő és hatással van a szervezet működésére. Például rontja az alvásminőséget, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív és érrendszerre, várandósság esetén a magzat fejlődését is károsítja és koraszülést idézhet elő. A másik veszélye az, hogy az Elf Barok tartalmaznak valamilyen ízesítő anyagot, amelyeknek nem tudjuk a hosszútávú hatásait, nem tudjuk mi történik ezek hatására a szervezettel, ha azt hosszabb távon inhaláljuk. Sok kamasszal találkozom a munkám során, ezekben a közösségekben meglepően gyakori az Elf Bar használat, így a nikotinfüggőség kialakulásának kockázata is – mondta Galló Ramóna. 

Csak saját kontroll szabhat határt

Az Elf Bart, Galló Ramóna úgy gondolja, a különböző „praktikus” tulajdonságaival sikerült vonzóvá és divattá tenni a fogyasztók számára.

– A kedvezőbb ár mellett bír egy nagyon intenzív ízvilággal, különböző variációkban, színekben és fantázianevekkel. Ami még vonzóvá teheti, hogy kialakításának köszönhetően szinte bárhol elfér, nem szükséges takarítani, bármikor és bármilyen előkészület nélkül használatra kész, emellett tölteni sem szükséges. Az Elf Bar-nál a saját kontrollunk szabhat csak határt, hiszen amíg slukk van benne és az akkumulátor is bírja, addig csak az önkontroll tud megálljt parancsolni. Ez esetben pedig a nikotinmérgezés kockázata is megjelenhet.  

– Egy 3500 slukkal bíró készülék valóban 16 doboznyi cigaretta nikotintartalmának felelhet meg. A nikotin alapvetően a központi idegrendszerre hat, csökkentése vagy megvonása esetén kellemetlen tünetek léphetnek fel. Ez körülbelül egy-három hétig tart, a megvonási tünetek azt jelzik, hogy ürül a nikotin a szervezetből. Ezek a tüneteket az alábbiak lehetnek: alvászavar, fáradtság, fejfájás, koncentrációs zavarok, irritabilitás vagy agresszió, nyugtalanság, megnövekedett étvágy. Amennyiben az érezzük, hogy egyedül nem tudunk megküzdeni a problémával, úgy minden esetben kérjünk szakmai segítséget. Addiktológiával foglalkozó szakemberek tudnak iránymutatást adni a leszokásban, de viszonylag sok online információ, segédanyag megtalálható, ha tájékozódási pontra volna szükség – tanácsolta az addiktológiai konzultáns, szociális munkás.

Galló Ramóna addiktológiai konzultáns, szociális munkás.


Minden ötödik 16 éves dohányzik

Galló Ramóna rámutatott, hogy a fiatalok, felnőttek edukálásában nagyon fontos a tudományosan alátámasztott információnyújtás, tájékoztatás, véleménycsere. Nincs ez másképp az e-cigaretta, a hagyományos dohánytermékek vagy az egyéb legális és illegális szerek tekintetében sem.

– Az elrettentés, tilalom vagy büntetés ritkán hatékony megoldás. Azonban a 2019-es kutatások szerint a 16 éves magyar fiatalok közel 22%-a dohányzik napi rendszerességgel. Ez elég aggasztó adat. A legfontosabb az lehet, hogy minél nyíltabban, szélesebb körben és színtéren tájékoztassunk és kommunikáljunk az Elf Bar-ról. Az ilyen helyzetekben hatalmas jelentősége volna iskolai prevenciós foglalkozásoknak, a szülők bevonásának a probléma kezelésébe. Ha a függőségre úgy tekintünk, mint egy tünetre, amelyet valamilyen probléma generál, akkor bizony szükségszerű komplexitásában kezelni azt, minél több résztvevő bevonásával – zárta Galló Ramóna.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük