KÖZéletKÖZösség

Az életre nevelő szaltók – világsikereket is elérnek a győri akrobaták

Fotó: Face Team

A győri Face Team akrobatikus kosárlabda csapatban komoly utánpótlásnevelő munka folyik, amelynek eredménye már látszik is, két tagjuk például jelenleg Kínában lép fel egy híres cirkusz porondján. Ez a különleges sportág pedig mind a résztvevőknek, mind a közönségnek igazán extrém élményt nyújt, miközben az edzők a biztonságra és a fiatalok lelki fejlődésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Beutazzák a világot, amikor épp nem a helyi közönségüket szórakoztatják elképesztő mutatványaikkal. Ugranak, szaltóznak, sőt Guiness-rekordokat is felállítanak. Ők a Face Team, egy Magyarországon egyedülálló akrobatikus kosárlabda csapat, amely először Tatán alakult meg, majd meghódította Budapestet, azonban ma már Győrben is találkozhatunk velük, és akár edzéseikhez is csatlakozhatunk. Ezt a lehetőséget pedig Perjámosi Richárd teremtette meg.

A győri fiatalember 2006-ban került be a Face Team világjáró csapatába, amely 2004-ben indult. Aktívan 2013-ig szerepelt a fellépők között. 

Beutaztuk a világot, NBA és Fiba rendezvényeken szórakoztattuk a közönséget. Legelső világhírű fellépésünkön nem kevesebb, mint 13 000 ember előtt szerepeltünk Athénban

– meséli a győri egyesület alapítója, aki azt is elárulja, később miért döntött amellett, hogy a vármegyeszékhelyen is meghonosítja a Face Teamet.

„Mivel mindig is imádtam a szülővárosomat, 2010-ben kezdtem el itt Győrben szervezni az utánpótlás edzéseket. Eleinte maximum tíz fő járt a foglalkozásokra, aztán sikerült a tanítványaimból kinevelnem a segédedzőimet, így az ő segítségüknek és persze a szerencsének is köszönhetően egyre több fiatal fertőződött meg ezzel az akrobatikus-kosárlabda vírussal” – meséli lelkesen Perjámosi Richárd.

Fotó: Face Team

Ez az extrém és lenyűgözően összetett mozgásforma, az akrobatikus kosárlabda 2018-ban vált hivatalosan is versenysporttá  és attól kezdve minden évben indítottak győri csapatokat U14, U16, U18 és U23-as korosztályos megmérettetéseken. A győri együttes mára bőven az alapító egyesületek nyomdokaiba lépett, hiszen számos sikert könyvelhettek már el, ráadásul a rendszeres edzéslehetőségeknek hála folyamatosan érkeznek az újabb és újabb tehetségek a fellépők közé. Ez a sportág sok fiatalnak adja meg azt a lehetőséget, amit saját pénztárcájából talán nem tudna megtenni: ez pedig az utazás a világ legkülönbözőbb pontjaira. Ehhez azonban kitartó gyakorlásra és győzni akarásra van szükség már tinédzser kortól, hiszen hazai szinten már nekik is szerveznek versenyeket.

„Az U14-es korosztályunk a 2018-2019-es, az U23-as csapatunk pedig a 2019-2020-as szezonban nyerte meg a magyar bajnokságot. Az U18-asok 2020-2021-ben értek fel a csúcsra hazai szinten, míg ez a legutóbbi kiírásban, 2022-2023-ban ismét az U23-as együttesnek sikerült. Közülük körülbelül tíz-tizenkét fő aktív fellépő tag is, de igyekszünk a kisebb korosztályoknak is szervezni bemutatókat, hogy a gyerekek minél hamarabb belekóstolhassanak a közönségszórakoztatás rejtelmeibe. Jelenleg két győri tagunk is kint él és szerepel Zhuhai városában, Kínában, és a Chimelong cirkuszban szórakoztatják a nagyérdeműt” – büszkélkedik az egyesület vezetője. 

Fotó: Face Team

És hogy kinek való ez a sportág? Mindenkinek, akiben van elég bátorság és kíváncsiság. Az edzéseken, a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola tornatermében szívesen látják az újoncokat, akik kipróbálnák képességeiket és feszegetnék határaikat.

Azt szoktam mondani, hogy nagy előképzettség nem szükséges ahhoz, hogy valaki elkezdjen akrobatikus kosárlabdázni, hiszen néhány edzés alatt úgyis kiderül, hogy szereti-e ezt csinálni vagy sem, plusz az edzésen mindent megtanulhat, amire szüksége van a sikerességhez, ha elég kitartó és motivált a sportoló. Úgy gondolom, ahogy anno nekem is segített ez a sport a saját komfortzónámból való kilépésben, úgy a mostani fiataloknak is egy remek lehetőséget ad egyben önmaguk legyőzéséhez és felfedezéséhez is

– folytatja Perjámosi Richárd.

A győri egyesület sikeres fellépőinek kitartó munkája és hihetetlen teljesítménye pedig mindenképp pozitív példaként szolgál az utánpótlás tagoknak. Ebben az évben sem unatkoztak az edzők, hiszen az úgynevezett suli-turnéjuknak köszönhetően több győri iskolában is tartottak bemutatókat, ezeken felül gyereknapon, majálison, illetve sport, családi vagy céges rendezvényeken is felléptek szerte az országban, augusztusban pedig Szlovéniába készülnek egy világszintű megmérettetésre. 

Kijelenthetem, hogy valóban élményekben igazán gazdag szezon van mögöttünk, de ebbe nagyon sok munkát is beleöltünk. Kicsit hadd dicsekedjek, hiszen egyik csapattagunk sikeresen bemutatta a magyar bajnokságon a világon egyedülállónak számító elemet, ami egy szaltófél közben, miközben négyszer vette át a lábai között a labdát és abból adott sikeres továbbítást csapattársának. Ezen felül másik csapattársunk egy újabb, világon elsőnek számító elemet próbálgat, a dupla szaltóból történő zsákolást, amihez rendkívüli kondicionális és mentális felkészültség szükséges. Szurkolunk neki.”

Eleinte könnyűnek tűnnek a levegőben történő mozdulataink, ezért is szoktunk néha külsős embereket behívni a közönség soraiból, próbálják ki magukat a trambulinon, és akkor derül ki, hogy ez nem is olyan egyszerű

– fejtegeti a képzett edző.
Fotó: Face Team

Természetesen extrém sportról beszélünk, így rejt magában veszélyeket is az akrobatikus kosárlabda, de ezért is dolgoznak a csapatokkal szakképzett edzők, akik kívülről reálisabban látják, hogy az edzésen lévő gyerekek mire is képesek, és hogyan is lehet balesetmentesen elősegíteni a fejlődésüket.

„Már a kezdetektől fogva igyekeztem egy olyan közösséget összehozni, ahova jó tartozni, ahol jól érezhetjük magunkat és kellemes az edzés. Tiszta szívvel mondhatom, hogy a tagok egymás barátai is, az egészséges versenyzés természetesen megvan köztük, de próbálunk a nagy hajtás mellett azért csapatépítő programokat is szervezni. Hamarosan az idei győztes csapattal gokartozni megyünk, plusz kerti partit szervezünk kicsit az év értékelése, lezárása és a jövőbeli tervek kitűzése céljából is.”

Jó néhányszor elmondtam már a tanítványoknak, hogy itt nem csupán akrobatika, labdaügyesség fejlesztés zajlik a foglalkozásokon, hanem az életre való nevelés, felkészítés is, hogy ha majd kikerülnek a csapat vérkeringéséből, akkor is meg tudjanak állni a való világban.  Megfelelően értékeljék saját képességeiket és a legfontosabb, hogy szeressék embertársaikat és természetesen önmagukat

– hangsúlyozza a fiatal mester.

A sportágat űzők pedig még egy óriási célt is kitűztek maguk elé. Ami nem más, mint hogy egyszer az akrobatikus kosárlabda olimpiai sportággá váljon. 

Ez a célunk már egyre jobban tágul és egyre jobban közös érdek. Visszanézve most a jelenből, tizenhárom évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy egyszer majd az én tanítványaim ilyen elképesztő trükköket fognak alkotni, és ennyi fiatal fogja majd a szabad idejét feláldozni, hogy minél sikeresebben szerepelhessen a versenyeken, minél nagyobb mosolyt tudjon csalni a közönség arcára a teljesítménye által a fellépéseken. A határ tényleg a csillagos ég

– jelenti ki zárásul Perjámosi Richárd.
Fotó: Face Team

Végezetül ismerjük meg kicsit a szabályokat is. Mivel pontozásos sportágról van szó, így a versenyek előtt előre le kell adni, milyen ugrásokat fogunk bemutatni, azonban a bírák valós időben pontoznak, szóval azt értékelik, amit a versenyen alkot a brigád. Minden csapatnak három kötelező és négy szabadon választható kombinációt kell maximum nyolc percben bemutatnia. 

A kötelező kombinációk: egyéni és hatos sor (mivel maximum hat ember pontja számít minden ugrásban) és az úgynevezett fly (átrepülés a csapat tagjai fölött). 

Külön bíró értékeli az innovációt, ami azt jelenti, hogy fordulóról-fordulóra figyeli a csapat megújulását, fejlődését. Ezen felül pontozzák a show elemeket, kiegészítő táncos-labdazsonglőr mutatványokat, és a közönség reakcióját is, milyen hatást keltett az adott csapat. Rendkívül összetett mégis rendkívül szórakoztató is egy-egy ilyen verseny.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük