DunakilitiKÖZéletSzigetKÖZélet

A Szigetközben számolták a legtöbb rétisast a megyén belül


Nemrégiben megtartották a 18. Országos Sasszinkront, amelynek során a hazánkban telelő ragadozómadarakat számlálták meg a szakmabeliek. A Szigetközben tizenhárom Duna-menti helyszínen, köztük a dunakiliti duzzasztónál és a dunaremetei kikötőnél figyelték meg a szakemberek a sasokat, illetve egyéb ragadozómadarakat, valamint ritka fajokat. Tájegységünk vizsgált területein látták a megye legtöbb rétisasát, ötvenhét példányt, de két parlagi sast és egy vándorsólymot is feljegyeztek a szakértők, akik a kemény mínuszok ellenére órákon át figyelték a madarak mozgását.

18. alkalommal szervezték meg idén az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását január 15-17. között. 2018 óta nemzetközi méretű a szinkron, többek között Csehországban, Ausztriában, de Horvátországban és Szerbiában is ugyanezen a hétvégén történik a számlálás. 

Fotó: Pitó Andor


Elsősorban a szakemberek felmérése ez: Győr-Moson-Sopron megyében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának tagjai is aktívan részt vesznek a számlálásban a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve.

Ahogy Győrig Előd, az MME Kisalföldi csoportjának elnökségi tagja lapunknak elmondta, a megye szinte egészét lefedve szemrevételezték a Mosoni síkon, a Szigetközben élő ragadozó madarakat, illetve Hanság főbb élőhelyein és a Sokoró, valamint a Rábaköz egyes részein is zajlott a számlálás.

Fotó: Vig Tibor


„Közel negyven fő vett részt a háromnapos számlálásban. A Hanság, illetve a Mosoni sík ragadozómadarak által használt területei jobban belátható, kisebb élőhelyek, a Szigetköz ezzel szemben egy hatalmas, nem túl könnyen átlátható élőhely, ezért itt a módszer az volt, hogy több órára kiálltunk a Duna mentén különböző pontokon, s innen figyeltük a repülő madarakat” – magyarázta Előd. 

„Feljegyeztük az időpontot, illetve azt is, hogy milyen irányba láttuk repülni az adott állatot, valamint a madarak korát is, így elkerülhetők az esetleges duplikációk” – tette hozzá a szakember.

Fotó: Vingler Béla


Ezzel a módszerrel a tájegység 13 helyszínén – köztük a dunakiliti duzzasztóműnél, vámosszabadi hídnál, gönyűi dunaparton, dunaremetei kikötőnél – számlálták a madarakat 9 és délután 1 óra között – 10 fok hidegben.

A Szigetközben számolták össze a legtöbb rétisast: ötvenhét példányt (ez a szám egyébként majdnem rekord), két parlagi sast, egy vándorsólymot, egy barna rétihéját és tizenkét kékes rétihéját számoltak össze a szakemberek. Emellett felbukkant egy vörös kánya, egy-két nem mindennapi vízimadár faj is, köztük két énekes hattyú, füstös réce és hegyi réce, melyek ritka fajoknak mondhatók.

Mint megtudtuk az MME elnökségi tagjától, a telelő sasállomány évek óta stabil a Szigetközben. 

Fotó: Győrig Előd


A megyében vizsgált területeken összesen nyolcvankilenc rétisast, tizenkilenc parlagi sast és egy fekete sast jegyeztek fel a felmérés során, ez utóbbi nagyon ritka sasfaj, egy példány rendszeresen telel át a Hanságban. A sasszinkron alatt összesen huszonegy ragadozó madárfaj nyolcszázhuszonöt példányát figyelték meg a szakmabeliek a vizsgált területeken. 

Január utolsó hétvégéjén – január 29. és február 1. között – erdei fülesbagoly szinkront tartanak. Míg a sasszinkronban főként a szakmabeliek vesznek részt, a bagolyszámlálásba a lakosság is besegíthet, sőt, kérik is, hogy aki teheti, jelezze az illetékeseknek, ha ismer bagolyfészkelőhelyet. Ha valaki ismer ilyen helyszínt, az a bodoradam96@gmail.com emailcímen jelezheti, hol található a telelőhely, s ezután bővebb felvilágosítást kap majd a további teendők tekintetében.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük