koronavírusKÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A megújult várudvar koncertek helyszínéül is szolgálhat majd


Tavasszal, a veszélyhelyzet elmúlta után a nagyközönség előtt is megnyithatja kapuit a felújított mosonmagyaróvári vár. Három kiállítási tartalom várja majd a látogatókat: vártörténetről, intézménytörténetről, mezőgazdaság-történetről kaphatunk plusz információkat.

Megszépült a várudvar is

Elkészült a mosonmagyaróvári vár műemléki helyreállítása, amely kívülről már megcsodálható. A vár Magyarország egyetlen olyan várépülete, amelyben felsőoktatási tevékenység is folyik, egyike azon kevés váraknak hazánkban, amely napjainkban is közel eredeti kiterjedésükben állnak, emellett a város szimbóluma is. A fejlesztés során megvalósult a várudvar felújítása is, többek között ez a terület ad majd otthont különböző kulturális rendezvényeknek és koncerteknek – adta hírül nemrégiben a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook-oldalán.

Mint korábban is megírtuk, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék újul meg, új funkciókkal is gazdagodva, hogy megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. A mosonmagyaróvári épület is ennek a nagyszabású programnak a keretében született újjá mintegy 1,3 milliárd forintból.


A felújításról

A vár földszintjén helyreállították az eredeti történeti térszerkezetet, az egykori „nádori termet”, egyúttal – figyelembe véve az építéstörténeti szempontokat is – korszerű fűtés-, valamint erős- és gyengeáramú hálózatot is kialakítottak. Ezen fejlesztések szükségesek voltak a látogatói komfort növeléséhez, valamint az élményalapú attrakciók üzemeltetéséhez is. Ezen kívül megújult a vár homlokzata és tetőszerkezete, valamint különböző rendezvények tartására is alkalmas, esztétikus és hangulatos belső udvart alakítottak ki. Maga a vár, mint történelmi emlék is turisztikai attrakcióként kerül majd megjelenítésre.


A veszélyhelyzet után nyitnak a látogatók előtt

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram tájékoztatása szerint a vár földszintjének a megújítása három fő pilléren nyugszik. Egyrészt a múzeumi – állandó és időszakos – kiállítótér, interaktív élménytér, foglalkoztató tér létrehozása, közösségi terek kialakítása a kulturális programok megvalósítása érdekében, illetve látogatóbarát kereskedelmi funkciók létesítése, mint például ajándékbolt, kávézó. 


„A várban jelenleg a kiállítások berendezése, az installációk és a kiállítási tárgyak elhelyezése zajlik. Három kiállítási tartalom várja majd a látogatókat, amelyek kialakítása során a hely atmoszférája és unikális jellege kerül előtérbe. Mindhárom élményalapú kiállítási egység tartalmaz interaktív elemeket. A bemutatásra kerülő főbb témacsoportok: vártörténet, intézménytörténet, mezőgazdaság-történet. A vár új kiállításai várhatóan 2021 tavaszán, a veszélyhelyzet elmúltával nyitják meg kapuikat a látogatók előtt” – olvasható a közleményben.

Fotók:  Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook-oldala.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük