EseményekKÖZéletKunszigetLébényMosonszolnokÖttevénySzigetKÖZélet

65 fiókát gyűrűztek a térségben, közel ezren figyelték az akciót

A napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint az áramszolgáltató közös akciója keretében idén a Tóközben és a Fertő-tó körül gyűrűzték a gólyafiókákat az MME önkéntesei. A két útvonalon Kunszigettől Mosonszolnokig 18 településen 21 fészek madárfiókáját látták el kétfajta jelöléssel a szakemberek. Győrig Előd, a MME Kisalföldi csoportjának elnökségi tagja osztotta meg portálunkkal a gyűrűzés alatti tapasztalataikat.

A Tóközben és a Fertő-melléken 947-en, azaz közel ezren voltak kíváncsiak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az E.on Zrt. közreműködésével szervezett fehérgólya gyűrűzési programjára, ahova iskolás, óvodás, sőt, bölcsődés gyerkőcök is ellátogattak szülői, nevelői kísérettel. A látványos eseményen a résztvevők sok érdekes információt hallhattak a magyar vidék kedves madaráról. Az akció során a szakemberek Kunszigettől és Öttevénytől Lébényen keresztül egészen Mosonszolnokig látták el jelzéssel a fiókákat a térségben, a Fertő-melléken pedig Harkától Agyagosszergényig látogatták meg a fészkeket. A térségben Kunszigeten reggel kezdődött a program, a településen két fiókát rejtett a fészek, akiket a jelenlévő gyerekek Pistának és Rózinak kereszteltek el. Mosonszolnokon például három fióka is kikelt: ők az Alcsi, Adrián és Gogo nevet kapták.

Győrig Elődtől, az MME Kisalföldi csoportjának elnökségi tagjától megtudtuk, a Tóközben sajnos több olyan fészket is találtak, ami üres volt, vagyis meghiúsult a költés. Mint mondja, a nagyobb májusi esők sajnos nem tettek jót a fészekaljaknak.

Az a madár „nyert”, amelyik vagy nagyon korán rakott tojásokat vagy későn kezdett költeni, ugyanis a tojásokra a hidegben könnyebb vigyázni, azok nem áznak meg, nem úgy, mint a fiókák, illetve a kicsi madarakra nehezebben ülnek rá a szülők, azaz nehezebben tartják melegen őket, mint a tojásokat

– magyarázta a szakértő.

Hozzáfűzte, mindezek ellenére meglepő eredmények, egész jó fiókaszám fogadta őket a helyszíneken, ugyanakkor az éves adatok összesítéséből majd novemberben fog igazán látszani, hogyan is alakult az idei év a populáció tekintetében.

Az esőzésnek volt pozitív következménye is, a táplálékbázis számára sokat jelentett: az idősebb madarak most elegendő, sőt, bőséges eleséggel tudják ellátni csemetéiket, így azok szerencsére megfelelő ütemben fejlődhetnek, megerősödhetnek a költözés előtt.

A gyűrűzés során az utóbbi időszakban egyes helyszíneken felbukkanó madárinfluenza miatt – ami ugyan eddig a fehér gólyát nem érintette – kellő körültekintéssel és óvintézkedésekkel jártak el a szakemberek. A megelőzés érdekében védőfelszerelésben, gumikesztyűben értek a fiókákhoz, illetve mintavételezés is történt. A résztvevők számára pedig idén – az esetleges terjesztést megelőzendő – nem volt megengedett a simogatás.

A Fertő környékén kiemelkedő eredménnyel, fiókaszámokkal találkoztak az önkéntesek: Nagylózson és Bősárkányban öt-öt fióka is lapult a fészekben, de Harkán és Röjtökmuzsajon is négy kisgólyát láttak el jelölésekkel, ezek a számok nem mindennapiak, fészekaljanként két-három fióka mondható átlagosnak

– tudtuk meg Elődtől.

Megjegyezte, Acsalagon az eddigi években nyolc pár is költött, viszont idén ezzel szemben sajnos csak két párnak sikerült a költés. További két helyszínen, Balfon és Hidegségben sajnálatos balesetek történtek, ledőltek a fészkek. Balfon a Fertő-Hanság Nemzeti Park és az E.on Zrt. gyors segítségének köszönhetően sikerült egy madarat megmenteni, Hidegségben viszont már a baleset bekövetkezte előtt elpusztultak a fiókák a fészekben.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük