SzigetKÖZélet

50 százalék felett a Mosoni-Duna vízszint rehabilitáció készültségi szintje

2017-ben kezdődött a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja (KEHOP-1.3.0-15-2016-00012), mely a Széchenyi 2020 program keretein belül valósul meg. Várható átadási ideje: 2021.07.31., azaz közel egy év múlva. A projekt munkálatairól valamint a szigetközi vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztéseiről az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól kaptunk tájékoztatást.

A jelenlegi veszélyhelyzet befolyásolja-e a kiírt dátum módosulását? Ha érinti, milyen mértékben? Milyen fázisban tartanak ma a munkálatok? – tettük fel kérdéseinket a Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számára.

A veszélyhelyzetre tekintettel az európai uniós fejlesztésekre, így a tárgyi projektre vonatkozóan is a Támogatási Szerződések mérföldkövei és véghatárideje automatikusan 3 hónappal meghosszabbodnak. A veszélyhelyzet és az emiatt bevezetett korlátozó intézkedések eddig csak kisebb mértékben érintették az építési munkákat, amelyek egyébként jó ütemben haladnak, jelenleg a műtárgy vasbeton pilléreinek vasszerelése, zsaluzása, betonozása, továbbá mederkotrási, földmű- és kőmű építési munkák vannak folyamatban, a készültségi szint elérte az 50 %-ot.

A Kormány a 309/2017. (X. 27.) Korm. rendeletében, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította. Ez a rendelet mennyiben befolyásolja/befolyásolta a megtervezett feladatokat?

A kiemelt projektté nyilvánítás biztosítja a projekt gyorsabb, egyszerűbb és egységesebb eljárási rendben történő megvalósítását. Ez vonatkozik a hatósági engedélyezési eljárásokra és a kisajátítási eljárásokra is.

A projekt eredményeiként sorolják fel a „Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztését”. Mit jelent ez pontosan? Milyen konkrét lépéseket érint? Milyen hatással lehet mindez az itt élőkre, a környezetre és a szigetközi turizmusra?

Az előző EU-s programozási időszakban, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében valósultak meg a „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” és a „Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú projektek. Ezen projektek olyan holtágakat, mellékágakat, kubikgödröket is érintettek, amelyeknek főmederrel való kapcsolata, megfelelő élővízzel ellátása csak a Mosoni-Duna torkolati szakaszán elmúlt évtizedekben lesüllyedt kis- és közepes vízszintek visszaállításával biztosítható. Ezeknek a projekteknek a céljai tehát maradéktalanul csak a főmeder, azaz a Mosoni-Duna vízszintemelésével teljesülhetnek.

A Mosoni-Duna megemelt vízszintje megtámasztja a felszíni vízpótlással megemelt szigetközi talajvíztestet, ezzel hozzájárul az Alsó-szigetközi vizes élőhelyek megőrzéséhez és a mezőgazdaság termelési feltételeinek javításához. Jelentős előrelépés, hogy a Mosoni-Duna és a mentett oldali medrek közötti ökológiai kapcsolat feltételei is kedvezőbbé válnak.

A projektben megvalósuló kis- és közepes vízszintek visszaállításával lehetővé válik a vizes élőhelyekrehabilitációja, a hajózás biztosítása, a győri városkép javítása, és a fenti KEOP projektek céljainak maradéktalan teljesülése. A projekt részét képező torkolati műtárgy megépítésével, mely árvízkapuként is funkcionál, a vízszint rehabilitáció hatásterületén az árvízvédelmi biztonság javulni fog.

A projektnek vannak nagyon látványos szakaszai és vannak olyanok, melyek csak évek múltával érezhetőek. Ilyen lehet például a vízi világra gyakorolt hatása. A bemutatásban olvasható, hogy a fejlesztés fontos eleme, hogy „A kis- és közepes vízszintek visszaállításával lehetővé válik a vizes élőhelyek rehabilitációja”. Milyen eszközökkel mérik ennek változásait, eredményességét?

A vízszint rehabilitáció hatásterülete közel 9 000 ha. Ezen a területen állítja vissza a projekt az 1950-es és 60-as évekre jellemző kis- és közepes vízszinteket, mind a felszíni-, mind a felszín alatti vizek tekintetében. A vízszint rehabilitáció hatásait monitoring rendszer működtetése keretében fogjuk vizsgálni, amely kiterjed a vizek állapotának és a természeti környezet alakulásának vizsgálatára is. A monitoring kidolgozása folyamatban van, széles körű, többek között a természetvédelmi kezelő, erdészeti kezelő, érintett hatóságok bevonásával történő egyeztetést igényel.

Fotó: http://mdtorkolatimu.ovf.hu/
További cikkek
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A világ legnevesebb egyetemeire készül a mosonmagyaróvári Kondor Balázs

A Floris TV legújabb adásának vendége a mosonmagyaróvári Kondor Balázs volt, aki nemrégiben…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonszolnokSzigetKÖZélet

Szoboszlaiék kezét fogva sétáltak a kezdőkörbe

Vajon milyen érzés lehet egy válogatott mérkőzésen – akár Szoboszlai közelében – a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük