KÖZéletSzigetKÖZélet

25,9 millió forint öt hónap alatt a szemét elleni harcra


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csak idén, öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására és ártalmatlanítására – tudatta az útkezelő társaság. Ez idő alatt 6 ezer köbméterrel, mintegy 1420 tonnányi hulladékkal kellett elbánniuk.

Megnéztük, ugyanebben az időszakban, Győr-Moson-Sopron megyében mennyi pénzt emésztett fel az illegális szemét elleni harc. 

A társaság nemcsak a kezelésében lévő 32 ezer kilométernyi burkolatot és az útmenti területeket takarítja rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is üríti – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától. 

12,5 millió kilogramm illegális szemét az országos közutak mentén

A társaság saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Idén tavasszal a koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de tavaly tavasszal és ősszel is megrendezte „Jobb, ha el se dobod!” címmel országos szemétgyűjtési akcióját, melyhez országszerte több ezren csatlakoztak. Továbbá minden évben csatlakozik a cég az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akciójához is.

A közút tájékoztatása szerint évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjtenek össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből.

Még nem értek tetten szemetelőt a közutasok

Megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t, s érdeklődtünk, Győr-Moson-Sopron megyében az idei első öt hónapban mennyit költöttek az illegális szemét elleni harcra. Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője elmondta, 25,9 millió forintot fordítottak a kezelésükben lévő Győr-Moson-Sopron megyei 1857 kilométer közúton a hulladék összegyűjtésére és a lerakóhelyre való szállításra.

„Mérnökségeink dolgozói sokrétű feladataik mellett januártól-májusig 6.800 munkaórát töltöttek szemétszedéssel. Szabadidejükben sok hulladékot összegyűjtöttek a megyei önkéntesek is, melyeket nagyon köszönünk, az általuk megtöltött zsákokat szintén lerakóhelyre szállítottuk. A kidobott hulladékok között a leggyakoribb az italos fémdoboz és PET palack, valamint a műanyagzacskók. De zsákba csomagolt állati tetemekkel, ürülékkel töltött csomagokkal vagy vizelettel teli palackokkal is gyakran találkoznak munkatársaink. Gyakori az út mellé kihordott építési hulladék, háztartási gépek és kopott gumiabroncs, de sokan a zsákba csomagolt háztartási vegyes hulladékuktól is közterületen eldobással szabadulnak meg a megyében. Tettenérés és ebből fakadó eljárás a megyében még nem fordult elő” – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor.

Megduplázott fertőtlenítés a pihenőknél

Rákérdeztünk Pécsi Norbert Sándornál az autópálya melletti pihenők tisztítására is. Arra voltunk kíváncsiak milyen gyakran fertőtlenítik a mosdókat.

„Társaságunk az autópályák pihenőire és mosdóira kiemelt figyelmet fordít, a helyiségeket naponta teljeskörűen takarítjuk, ellátjuk WC papírral, szappannal, javítjuk a meghibásodott berendezéseket. Nagy forgalmú hétvégéken és ünnepnapokon ezt napi két alkalommal tesszük meg.

A koronavírus hazai megjelenésekor elővigyázatossági intézkedésként szórásos technológiával, széles hatásspektrumú szereket felhasználva a gyorsforgalmi pihenőhelyi WC épületek, berendezések és utcabútorok fertőtlenítését minden érintett megyében, így Győr-Moson-Sopron megyében is elláttuk.

Ezen felül a gyorsforgalmi pihenőhelyeken a napi fertőtlenítések számát megduplázták, illetve egyes kiemelt pihenőknél és benzinkutaknál még ennél is sűrűbben, 4-5 óránként avatkoztunk be” – adta válaszul a kommunikációs osztályvezető.

Kiemelt kép: hulladekvadasz.hu

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük